Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf ütles, et Toobal ja Onksion tulevad aukohtu ette ütlusi andma täna. „Siis teeme oma otsuse ning edastame selle riigikogu keskfraktsiooni, kuna nemad meie arvamust küsisid,” selgitas Klandorf.

Laanet viiks teisedki

Kuivõrd ühel päeval on arutusel kaks kaalukategoorias absoluutselt erinevat juhtumit, tõotab tänane päev Keskerakonna jaoks huvitav tulla. Tekiks väga huvitav seis, kui aukohus mõistaks kuritegudes reaalselt kahtlustuse saanud Toobali ja Onksioni õigeks ning teeks erakonna juhti Edgar Savisaart kritiseerinud Laaneti kohta juhatusele ettepaneku ta välja visata. Savisaare suur soov on, et üks kahest — Laanet või Vakra — erakonnast kindlasti välja visataks. „Need, kes jätkavad pärast Keskerakonna kongressi rünnakuid, nendega enam samas erakonnas olla ma küll ei taha. Ma arvan, et me ei pea kauem erakonna sees pidama agitaatoreid, kelle eesmärgiks on erakonna positsioonide sihilik ja pidev kahjustamine,” on Savisaar avalikult välja öelnud.

Ka riigikogu keskfraktsioon arutas eile Laaneti ja Vakra küsimust, arutelu jätkub täna. Kas sealt tuleb täna ka mingisugune aukohtule edastatav avaldus, polnud eile veel selge, kuid tõenäoliselt kaldub Kadri Simsoni juhitav fraktsioon Laaneti ja Vakra poolele. „Pigem on see nii, kuid laseme praegu aukohtul toimetada,” ütlesid eile nii mõnedki keskfraktsiooni liikmed.

Klandorf kinnitas, et mingisugusest avaldusest pole ta kuulnud. „Aukohus kuulab Laanetit ja Vakrat, kujundab seejärel oma seisukoha ning edastab selle juhatusele. Edasisi kommentaare saabki anda just juhatus, kuna aukohus mingisuguseid väljaviskamise otsuseid ei langeta,” viitas ta.

Kui aukohus leiabki, et Laanet või Vakra või mõlemad väärivad väljaviskamist, ei pruugi juhatuse enamus aga sugugi enam olla sama meelt ehk Savisaare poolel. Esiteks peetakse sellist rünnakut Laaneti suhtes absurdseks. Teiseks lahkuksid Laaneti väljaviskamisel ka ilmselt Lembit Kaljuvee, Jüri Ratas, Inara Luigas, Deniss Boroditš ning Aivar Riisalu. Erakonnast lahkumist on lubanud Laaneti ja Vakra väljaviskamise korral kaaluda ka endine siseminister Ain Seppik. See oleks Keskerakonnale aga väga suur löök.