Ilmselt on tuntud nimedest, kes erakonnast lahkuvad, kindlad viis: Lembit Kaljuvee, kes on öelnud, et tema sõpra ehk siis Kalle Laanetit maha ei jäta, ning Ain Seppik, kes on Laaneti suurde poliitikasse tooja ja kindel seljatagune. Samuti Rainer Vakra, Toomas Varek ja Deniss Boroditš.

Tõenäoliselt teatavad täna oma lahkumisest ka riigikogu keskfraktsiooni liige Inara Luigas ning europarlamendi saadikud Vilja Savisaar-Toomast ja Siiri Oviir – eile õhtul lehe trükkimineku ajaks polnud see veel lõplikult selge.

Mõneti võib öelda, et kõige raskemas seisus oli Rainer Vakra, kes valiti napi häälteenamusega ülemöödunud laupäeval tagasi Keskerakonna Nõmme piirkonna juhiks. Väliselt võis jääda mulje, et Vakra on dilemma ees: kuidas ma lahkun, kui piirkond on mind savisaarlasi seljatades usaldanud? Teisalt on paljud neistsamadest inimestest, kes Nõmmel Vakra poolt hääletasid, otsustanud erakonnast lahkuda. Üks neist ütles Eesti Päevalehele: ma toetasin Vakrat ja toetan teda ka edaspidi, ükskõik kus ta on, ma ei toetanud enam Keskerakonda kui organisatsiooni. On selge, et sellel korral kuue häälega Edgar Savisaare kandidaati Erki Korpi võitnud Vakra järgmisel aastal enam seda tulemust poleks saavutanud – Savisaar ei oleks seda lubanud ja Vakra oleks olnud sunnitud masinavärgile alla vanduma. Kui üks mängib reeglite järgi ja teine mitte, siis saab esimene varem või hiljem peksa, on siseopositsioon asja lühidalt kokku võtnud. Seega, hoolimata saadud põhimõttelisest võidust ei jäänudki Vakral praegu muud üle.

Valimisteks tehakse MTÜ

Väidetavalt on juba vormistamisel mittetulundusühing, mille nime all kavatsetakse 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude (KOV) valimistel kandideerida. Erinevalt riigikogu valimistest on KOV valimistel valimisliidud lubatud. Algul ristiti ettevõtmine nn Jüri Ratase nimekirjaks, kuid nädal tagasi teatas too oma otsusest Keskerakonda jääda. Riigikogu aseesimehe Ratase selline otsus oli Keskerakonna siseopositsionääridele löök allapoole vööd.

Keskfraktsiooni juht ja erakonna juhatuse liige Kadri Simson on teinud tugevat tööd, et inimesed fraktsioonist ei lahkuks. Tal on olnud pidev kontakt kõigi nn kõikuvate häältega, kõigi jaoks on leitud aega. Mõned Keskerakonna siseopositsionäärid nimetavad Simsoni, aga ka temaga koos tegutseva Kalev Kallo ja Jüri Ratase tegevust tugevaks töötluseks. Väidetakse, et Vakrale on pakutud Keskerakonda jäämise eest lausa ministri kohta. Ainus küsimus on: millises valitsuses? Kas tõesti loodetaksegi neljapäeval Maalehes ilmunud Igor Mangi ennustusele, et augusti lõpus võib sotsiaaldemokraatidest, IRL-ist ja Keskerakonnast uus valitsus moodustuda?EriprojektRiisalu seljatab Allikmaa?

Siseopositsiooni liigitatud Aivar Riisalu ja Peeter Võsa Keskerakonnast lahkumise avaldused erakonna riigikogu fraktsiooni juhi Kadri Simsoni ja peasekre­täri Priit Toobali lauale täna hommikul siiski veel ei jõua.

Riisalu tegeleb enda personaalküsimusega lahkujatest üleüldse eraldi. Möödunud nädalal ütles Riisalu „Terevisioonis”, et tal on enda suhtes väga salakaval plaan, millest ta aga praegu veel rääkida ei saa. „Hetkel on õhus üks väljakutse, milles ma kavatsen osaleda, ja see eeldab, et ma ei tohigi parteiliige olla.”

Eesti Päevalehele on väidetud, et Riisalu kavatseb kandideerida rahvusringhäälingu juhatuse esimehe kohale ja on väga kindel, et tal õnnestubki konkurss võita ning senine juht Margus Allikmaa seljatada.