“Keskerakonna poolt tervitan peaministri eilset avaldust. Keskerakond on juba aastaid rääkinud poliitilisest kaitsepolitseist ja prokuratuurist ning meil on heameel, et riigi üks enim informeeritud kodanikke, julgeolekukomisjoni liige, on seda nüüd samuti avalikult tunnistanud. Reformierakonnas asetub Ansip sellest juba varem rääkinud ausate ning asja tundvate poliitikute ritta koos Rait Maruste, Igor Gräzini ning Jaanus Rahumägiga,” teatas Toobal täna ette loetud avalduses.

“Kui veel mõne kuu eest nägi peaminister suurt põhiseaduse riivet selles, kui ühe poliitiku kirjavahetus on sattunud teise erakonna valdusse, siis nüüd räägib ta ju märksa laiaulatuslikumast põhiseaduslike normide rikkumisest lausa riiklike struktuuride poolt,” lisas Toobal.

Toobal nõuab Raivo Aegi ja Norman Aasa lahkumist

Toobali sõnul peaks seetõttu ametist lahkuma nii kaitsepolitsei juht Raivo Aeg kui riigiprokurör Norman Aas. Kui aga Aegi ja Aasa ei suudeta maha võtta, siis peaks tagasi astuma kogu Andrus Ansipi valitsus, ütles Keskerakonna peasekretär.

Opositsiooniparteide rahaskandaalikesed ei kanna Toobali sõnul kuidagi välja võrdlust Reformierakonna endise peasekretäri, tänase justiitsministri Kristen Michalit ja IRLi endise peasekretäri, tänase siseministri Ken-Marti Vaherit varjutavate kahtlustustega Vene eriteenistuste, sealse gaasimonopoli ja maffiaraha süsteemsest pumpamisest Eesti parteipoliitikasse. “Nende haldusalas toimuv on omandanud ilmselged organiseeritud kuritegevuse tunnused, mille kaasosalisteks on ka valitsusparteid,” süüdistas Toobal.

“Seepärast teatan, et Eesti erakondade usaldusväärsuse drastilise erosiooni peatamiseks olen mina ja ilmselt ka Indrek Saar valmis endale võtma kohe poliitilise vastutuse kui seda teevad ka Kristen Michal ja Ken-Marti Vaher. Astun tagasi, kui seda teevad ka valitsusparteilased,” kuulutas Toobal. Ta jättis täpsustamata, kas ta astub tagasi Keskerakonna peasekretäri, riigikogu liikme või mõnelt muult kohalt.

“Miks Suure-Jaani Vares  on ohtlikum Vene kotkast?”

Sellise pealkirja pani Toobal oma avaldusele. Läinud nädalal esitas riigiprokuratuur nimelt Toobalile kahtlustuse dokumendi võltsimises ning teadmata allikatest pärineva raha vastuvõtmise vormistamises erakonna annetusena.

“Eelkirjeldatud sularaha sissemaksed 2010. ja 2011. a kajastati Keskerakonna annetusteregistris lubatud annetustena, kuigi tegelikult ei ole sularahas vormistatud annetuste päritolu teada,” lisas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

2010. aasta viimases kvartalis on prokuratuuri väitel selliseid annetusi Keskerakond Priit Toobali kaudu saanud kokku 110 000 krooni ulatuses, 2011 kokku 4000 euro väärtuses.

Toobal teatas täna, et kolmest Keskerakonnale annetanust kaks kinnitavad siiski jätkuvalt, et nemad on need annetused erakonnale teinud ja mingit probleemi sellega pole. Kolmas sponsor, Uno Vares, väidab aga alles nüüd, et pole Keskerakonnale midagi annetanud.

Toobal alustas seejärel Varese süüdistamist. “Endine miilits ja politseinik on aknaaluse riigikogulase Kalle Laaneti kamraad, Eesti Politsei Spordiliidu asepresident, mille presidendiks on Laanet,” teatas Toobal.

“Lasin Varese lahti parteitöölt (ta oli Keskerakonna Viljandimaa koordinaator) ja lahti sai ta ka Suure-Jaani Gümnaasiumi spordisaali juhi ametist (kuuldavasti ei saanud ta ka seal lihtsalt tööga hakkama). Kurb aga juhtub. Mis ei peaks olema siiski aluseks vimmale minu vastu ega õigustuseks valetamisele,” ütles Toobal.

Kaitsepolitseis käis Vares Toobali sõnul juba paar kuud tagasi, tema annetused olid tehtud juba üle aastat tagasi ning need olid erakonna avalikes valimiskulude aruannetes ja annetuste registris sendi pealt kajastatud. “Ning see oli ka härra Varesele hästi teada. Millegipärast tegi prokuratuur selle loo avalikuks aga just nüüd kui Reformierakonda oli rabanud annetusskandaal,” teatas Toobal.