Naised leppisid kokku, et osalevad vabatahtlikult ja igasuguse tasuta, kuid pidid pildid hiljem ka endale saama. Fotograaf Toomas ­Reigo ja naisi varustusega aidanud militaarpoed lootsid kulud tagasi teenida kalendrile trükitava reklaamiga.

Kuu pärast pildistamist vaatas Marika*, üks osalenud sõdurinaistest, kalendri fotod üle. Ning teatas ootamatult, et talle ei meeldi Tiina* pildid – kõrvad hoidvat naisel liiga laiali!

Naised läksid tülli ning 8. augustiks oli Tiina Reservkorpuse liikmeskonnast välja arvatud.

Siis aga selgus, et Marika oli müünud Reservkorpuse nimel tooteid oma lapse pangakonto kaudu ja teinud muidki sulitempe. Reservkorpus kaebas selle peale kaitseminister Mart Laarile ja tegi avalduse politseisse (mida siiski menetleda ei võetud) ning Marika arvati samuti Reservkorpusest välja. Temaga koos lahkus sealt veel üks naine ning nii nemad kui ka Tiina keelasid oma fotode kasutamise kalendris.

Reservkorpuse juhatus otsustas, et kuna kalendri ümber on nii palju probleeme, jääb see tegemata, ning palus fotograafil kustutada ühingust lahkunud naiste pildid. Ent õige tüli polnud veel alanudki!

See lõi lõkkele siis, kui Tiina teatas sügisel Reservkorpusele, et soovib endast kalendri jaoks tehtud pilte – nii ju alguses lubati! Fotograaf polnud pilte siiski kustutanud ja oleks neid ka müüa tahtnud, kuid ei saanud – Reservkorpus ei lubanud.

Reservkorpuse juht Silver ­Kollom ütles, et “füüsilisel isikul on antud kontekstis õigus ainult tema enda näokujutisele (ehk tema isikut tuvastavale osale), seega pole isikul õigust tervikkujutisele”. Ta lisas, et kuna fotosessioon tehti ühingu eesmärke silmas pidades ja vabatahtlikkuse alusel, ei tohi keegi materjale kasutada oma isiklikes huvides.

See vastus Tiinale ei meeldinud – tema nägu kõrvast kõrvani lõigatakse välja?! Tiina palkas juristi, sest tema ainus eesmärk oli “väljastusluba 10-le fotole ja lubadus, et nad (loe: Reservkorpus) hoiaksid minu perekonnast ja elust eemale.”

Tiina on asja kaevanud Andmekaitseinspektsiooni ning edaspidi valmis kas või kohtusse minema. Heategevusest on sujuvalt saanud farss ning mida tõsisemalt asjaosalised seda võtavad, seda koomilisem see kõrvalt paistab.