Kohe “stardipaugu” andmise järel hakkab mängima meeli rahustav muusika nagu spaas ikka. Akna taga müristab äike. Võistlejad paljastavad küll kiiruga modellide kehad ning määrivad käed innukalt kreemiga sisse, kuid edasi on vanad rahud ise.

Žüriiliikmed tiirutavad ümber massaažilaudade, mustad mapid käes, ning teevad usinalt märkmeid. Halli habemega ortopeed Venemaalt jälgib kurjal pilgul modelli rätiku alt paistvate varvaste hootist liikumist. Kõige tähtsamal keskendumise hetkel tutvustab õhtujuht võistlejaid.

Mõnel osalejal on intensiivsest masseerimisest juba esimese kümne minutiga käed punased, mõnel aga hoopis põsed. Ühel laual mudivad juuksevõrguga tütarlapse selga jõulised mehekämblad, kõrvallaual aga tegelevad samasuguse juuksevõrgustatud neiu lihastega pöialliisilikult pisikesed naisekäed. Labidasuuruste kämmaldega ja biitsepsi ümber kummis valge T-särgiga mürakas pühib otsaesiselt higi. Teda vaadates võib kindlasti väita, et massaaž on sport. Miniatuursel naisel tema kõrval õõtsub kogu keha käeliigutuste rütmis kaasa, vahepeal sulgeb ta silmad. Äkki peaksid ikka mehed ja naised eraldi võistlema?

Pöial-Liisi kätega võistleja loksutab oma modelli. Teadustaja kuulutab, et klassikalise massaaži vooru lõpuni on jäänud neli minutit. Punnis musklitega võistleja tõmbab rätiku alt välja oma patsiendi sääre ja hakkab seda intensiivselt mudima. Kuidas alles nüüd, ta ei jõua ju enam teist jalga ette võtta! Jäänud on 15 sekundit. Kõik võistlejad lõpetavad, asetades mõlemad käed modelli rätikuga kaetud seljale, mõni paneb isegi silmad kinni. Välja arvatud Pöial-Liisi kätega naine, kes pigistab oma patsiendi pead. Aplaus.

Galina Agešina
, võistleja: “Ma polnud üldse pinges, sest see pole mu esimene võistlus. Olen varem kahel korral massaaživõistlusel käinud, esimesel korral sain Eestis neljanda koha, eelmisel aastal
kahjuks poolfinaalist edasi ei pääsenud. Poolest tunnist piisas täna täiesti, jõudsin isegi rohkem teha, kui tahtsin.”

Deniss Dunik
, võistleja: “Olin väga närvis, sest see on mu esimene võistlus. Jõudsin kõik protseduurid õnneks napilt ära teha. Teises voorus teen vaakumpumpadega kupumassaaži. See päästab kehas energia valla.”

Valeria Palm
, spaameistrivõistluste peakorraldaja, Eesti Massööride Liidu liige

Kuidas valitakse Eesti parim massöör?

Kõigepealt teevad võistlejad teooriatesti, kus on küsimused näiteks anatoomiast, spaafilosoofiast ja massaaži ajaloost. Siis on klassikalise massaaži ja spaamassaaži voor. Mõlema jaoks on aega pool tundi. Teises voorus võib teha nii läänepärast kui idamaist massaaži, mähkimist või muud kehahoolitsuse protseduuri.

Mida žürii hindab?

Rahvusvahelise žürii liikmed käivad võistluse ajal massaažilaudade vahel ringi ning jälgivad näiteks võistlejate tehnikat, massaažilaua kõrguse sobivust, kreemide ja õlide kasutamise mõõdukust, tempot, õigete massaaživõtete rakendamist ja patsiendiga suhtlemist.

Kas modell ise saab ka sõna sekka öelda, kuidas talle massaaž meeldis?

See on nagunii arusaadav, kas klient jäi rahule või mitte, sellest räägivad tema emotsioonid ja nahk – kas see läheb näiteks punaseks. Aga kindlasti võiks mõelda ka selle peale, et küsida kliendi käest, kas tal on mugav.

Täna on võistlustules ainult kaheksa osalejat, miks nii vähe?

Kaheksa on Eesti kohta väga palju. Võitja läheb oktoobris Moskvasse spaa-MMile ja seal on paarkümmend võistlejat. Kuigi neid, kes on nõus oma oskusi publiku ees näitama, võiks tõesti rohkem olla.