Sel nädalavahetusel saavad toortoitlased kokku Elja tarkusteaias Harjumaal. Peakorraldaja Marge Roosilehe sõnul on neid Eestis ligi 50, meililistis huvilisi peaaegu 200.

Marge ise jõudis toortoiduni oma lapse kaudu, keda vaevas piima- ja gluteenitalumatus. “Püüdsin siis diplomaatiliselt läheneda, et laps ei peaks üksi seda teed käima, ja hakkasin ka rohkem toortoitu sööma.”

Üleminek toortoidule peaks olema Marge sõnul järkjärguline, sest muidu on tagasilangus väga kiire tulema. Eriti raske oli tal jätta maha juustu ja kooke. “Kohvi pole ma õnneks kunagi joonud.  Teed joome aga küll, päikeseteed. Valame sooja vee taimeõite peale ja jätame päikese kätte soojenema. Kõiki vitamiine pole ju vaja taimedest välja kuumutada. ”

Elukvaliteet on alates toortoidule üleminekust Marge hinnangul märgatavalt paranenud. Energiat on rohkem, enam ei ärritu ta pisiasjade peale, öösel magab paremini ja toidukulu on ka märksa väiksem. “Enamik inimesi pöördubki toortoidu poole terviseprobleemide tõttu. ”

Söögitegemine võtab Margel ainult nii palju aega, kui kulub juurviljade blenderis purustamiseks. “Need söögid on tõeliselt maitsvad, kuni gurmeetoitudeni välja.” Hommikuti sööb Marge näiteks toortatraputru. Idandatud tatra püreestab koos enda tehtud datlimoosiga blenderis.