"Koos asjassepuutuvate ametkondadega, nagu prokuratuur, kohalik omavalitsus, Perearstide Selts ja teised, tuleb juhtunu valguses üles leida peamised kitsaskohad, et selliseid hirmsaid olukordi ära hoida," kinnitas kantsler.

Praegu on määrusega ette nähtud, et perearstid ja -õed kontrollivad väikelapse tervist regulaarselt ja seda kümme korda esimese eluaasta jooksul.

"Sotsiaalministeerium on ette valmistamas uut lastekaitseseadust, mis sätestab muuhulgas senisest enam lastega töötavate spetsialistide koostöö kohustust ning nende kohustust teavitada abi vajavast lapsest. Eelnõu saab valmis aasta lõpuks ning kooskõlastusringile läheb järgmise aasta alguses."

"Lastele ennetava tervisekontrolli läbiviimiseks teeb perearst vajadusel koostööd kohaliku omavalitsuse lastekaitse- või sotsiaaltöötajaga," selgitas Erlenheim, et perearstid ei pea keerulisemat olukorda lahendama üksi.

Lastega töötavate spetsialistide koostöö peab kasvama

"Täiendava võimalusena näeme perearstidele ja -õdedele selgete juhiste koostamist, millal tuleks kindlasti kohalikku omavalitsust lastega seotud probleemidest teavitada," ütles Erlenheim. Samas nentis ta, et praegu kehtiv lastekaitse seadus kohustab kõiki kodanikke abivajavast lapsest teavitama.
Abi ja head nõu annab
- Sotsiaaltöötaja

- Lastekaitsetöötaja

- Politsei

- Lasteabi telefon 116 111

Erlenheim märkis, et artiklist tuleb välja, et väga paljud osapooled märkasid, et lapsega ei ole kõik korras ja tundsid muret. "Siinkohal paneme kõigile südamele, et kui tekib väikenegi kahtlus, et lapse elu ja tervis on ohus, tuleb kindlasti sekkuda," rõhutas Erlenheim.

Aitamiseks on kantsleri sõnul mitu võimalust: ühendust saab võtta sotsiaaltöötaja, lastekaitsetöötaja, politseiga või helistada lasteabi telefonil 116 111, mis töötab ööpäevaringselt. Kahtluse korral võib lasteabi telefonilt Erlenheimi kinnitusel ka lihtsalt nõu küsida, kuidas sellises olukorras käituda.

Eesti Ekspress kirjutas täna beebist, kes ei elanud viiekuusekski, kuna suri enne nälga. Lapse ema oli 40-aastane naine, kellel koos traktoristist mehega veel neli last. Naise pea ajas sassi teine mees, kelle pärast naine oma lapsed jättis ja Soome kolis. Mees jättis aga naise maha ega võtnud hiljem ka last omaks. Naine ei suutnud enam aga muust mõelda, kui suurest armastusest.

Ema suitsetamise tõttu imik rinnapiima ei tahtnud ja ema andis talle poepiima. Kahe kuu ja kolme nädalase imikuga käis naine perearsti juures, kus selgus, et laps on võtnud juurde liiga vähe, 960 grammi. Rohkem naine last arstile näitamas ei käinud. Perearst püüdis helistada, kuid naise antud number ei vastanud, lisaks ei osanud arst midagi hullu karta, kuna varem selle perega probleeme polnud. Viimase kahe elukuuga kaotas imik kolmandiku oma kehakaalust ning lahkamisel ei leitud tema naha alt grammigi rasvkudet.