Judy: Me elasime sel ajal Saudi Araabias. Matt oli tudeng USAs Wyomingis. Saime varahommikul telefonikõne, kus öeldi, et Matt on väga kriitilises seisundis haiglas. Ta oli nii raskesti vigastatud, et kodulinnas ei suudetud teda aidata ning ta viidi kiirabiga suuremasse haiglasse Colorados.

Meil õnnestus Saudi Araabiast lahkuda umbes 19 tundi pärast kõne saamist. Veel 13 tundi kulus koju jõudmiseks.

Haiglasse juhatati meid küljeuksest, et me ei peaks kohale tulnud pressiga kohtuma. Matti pea oli üleni sidemeis, nägu õmblusi täis, sest teda oli pekstud. Aparaat aitas tal hingata... Ta ei näinud välja üldse nagu Matt, nägu oli nii paistes. Ta oli koomas. Teadsime, et ta ei jää tõenäoliselt elama, sest tal oli raske ajukahjustus.

Olime Matti juures alul koos noorema poja Loganiga. Siis tulid ülejäänud pere ja sõbrad. Tuhanded inimesed helistasid haiglasse. Press oli igal pool. Haiglasse saadeti nii palju e-maile, et süsteem jooksis kinni!

Veidi pärast esmaspäeva keskööd ta suri.

Otsustasime Matti masinate abil mitte elus hoida, sest tal polnud võimalusi terveneda. Teadsime, et tema surm oli vaid aja küsimus.

Eestis käivad arutelud geide õiguste üle. Ühed valjuhäälsemad vastased on usklikud.

Judy: Me räägime sellest kodus palju. Vanas Testamendis on kohti, mis justkui väidavad, et samast soost inimest armastada on vale. Aga peab mõistma, et seda on palju kordi tõlgitud, see kirjutati ajal, mil sõna homoseksuaalne polnud olemas. See on raamat! Sinna on kirjutatud asju, mida me ammu enam ei järgi. Inimesed, kes seda tsiteerivad, võiksidki ju terve elu Vanas Testamendis elada!

Mina olen kristlane ja tean vaid seda, et Jumal ütles, “Armasta kõiki”.

Dennis: Ühiskond on täiskasvanuks saanud. Me ei järgi enam ka näiteks Piiblis õpetatud orjapidamist. Aga lõhed on ka kirikuis endis. USA luteri kiriku üks tiib on väga konservatiivne ega usu geiabiellu, teine usub. Sama lugu on episkopaalse kirikuga. Sellel, kas oled gei või hetero, ei tohiks mitte midagi pistmist olla usuga.

Judy: Kui irooniline, et sa võid olla täielikult aktsepteeritud kiriku liige enne kapist välja tulemist, aga pärast seda enam mitte. See pole loogiline!

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist