Bojaari laud aastalõpu söömaajaks
Kui Kaspia merest püütakse 80–90% tuurasaagist, siis meil kasvatatakse seda unustuse hõlma vajunud vääriskala tehistingimustes Narva elektrijaama lähedal.
■1,5kilone tuurakala filee
■150 ml kuiva valget veini
■50 ml taimeõli
■pool sidrunit
■300 g paprikat
■500 g tomatit
■tsipake jahvatatud musta pipart
■sorts soolast sojakastet
Valmistamiseks
puhastada kala nahast ja ogadest, milleks pane tuur paariks minutiks tulikuuma vette, seejärel õnnestub tuurale iseloomulik lima ja luukilbid tuuranahalt maha kaapida. Eemalda kala sisikond ja loputa.
Sega veinist, õlist, sidrunist pigistatud mahlast, mustast piprast ja sojakastmest marinaad ja hoia tuuratükke selles 2 tundi. Lõika tomatid ja paprika kalaga sarnase suurusega tükkideks ja lüki need vaheldumisi varrastesse. Grilli või küpseta tuurašašlõkk tulisel puusöel igast küljest. Serveeri koos pestokasmega.PestokasteVaja läheb
■2 peotäit värsket basiilikut
■3 sl seedrimänniseemneid
■3 küüslauguküünt
■1,5 dl oliiviõli (extra virgin)
■3 sl riivitud parmesani juustu
■musta pipart
Valmistamiseks
rösti seedriseemned pannil kuni kuldse tooni saamiseni. Surista rebitud basiilik, rohmakalt tükeldatud küüslauk, seedriseemned ja oliiviõli saumikseriga ühtlaseks massiks. Sega juurde riivitud parmesan ja maitsesta musta pipraga.TuurasteikTuurasteigi valmistamisel jäta kalal nahk eemaldamata. Hõlpsam on kasutada tuurafileed ja lõigata tuurafileest sobivad 2 cm paksused ristlõigud. Marineeri samas kastmes ja küpseta puusütega ahjus kuni 20 minutit. Küpsemisaeg sõltub ahjust ja jälgida tuleb hoolikalt nagu õrna kala puhul ikka.