Anneli otsustas oma loo avalikustada, sest tema elu muutus pärast silma laseroperatsiooni ehk lasikut. Lasikuga kaasnevatest võimalikest tagajärgedest valjusti ei räägita. Kui sel teemal guugeldada, leiab vaid ühe kahtleva artikli, kus kirjanik Tõnu Õnnepalu tunnistab ammu antud intervjuus terviseajakirjale lasiku kohta, et „kui nüüd peaks uuesti otsustama, siis ega ma vist võtaks seda ette. Elaksin edasi nii, nagu loodud.“

Täpselt nii mõtleb ka Anneli.

2006. aasta augustis oli Anneli õnnelik naine, kelle elu oli „nagu lill“. Ta oli kahe lapse ja abikaasaga just kolinud oma uude majja, õppis ülikoolis. Naisele tundus, et täiuslikust õnnest lahutasid teda vaid prillid! Anneli lühinägelikkus oli langenud -5 ja -6 vahele, kuid emana soovis ta ujulas oma lapsi kaugemalt ära tunda ning öösel voodist tõusnuna ei tahtnud ta mänguasjadele otsa astuda. Natuke tahtis ta ka oma abikaasale rohkem meeldida…

Anneli sammus Eesti suurimasse ja edukamasse silmakliinikusse, kus tema lühinägelikkust korrigeeritaks lasermeetodil. Noorele naisele tehti testid ning tunnistati lasikuks sobivaks kandidaadiks! Teda julgustas arsti optimism, et pimedaks pole sellest operatsioonist veel keegi jäänud.

Ainult hoiatati, et nagu kirurgias ikka, võib “aeg-ajalt esineda ka mingeid komplikatsioone.” Kõige tavalisemaks lasikuga kaasnevaks kõrvalnähuks on silmade lühiajaline kuivus. Aga nende vastu on apteegis müügil kunstpisarad.

Anneli maksis kliinikule 22 000 krooni ning valutu operatsioon kestis kokku 10 minutit. Ta tegi kõik nii nagu arst käskis - lamas kinniste silmadega, pani tilku ja magas kaitseprillidega. Järgmisel päeval arsti juurde kontrolli minnes sai patsient kiita. Silmadega oli kõik korras. Anneli oli taas nägija!

Kaks kuud hiljem tundis Anneli, et kaubanduskeskustes hakkasid silmad sügelema ja kippusid punetama; nagu oleks liiv silma läinud.

Viis kuud hiljem ei saanud ta enam hommikuti silmi lahti – teda valdas rebestus- ja valutunne. Tema silmad nägid välja nagu “oleksid põletikus, silmavalged veresoontest pragunenud ja killustunud.”

Nüüd tegi haiget ka ere päevavalgus.

Annelile pandi diagnoosiks akuutse kuiva silma sündroom, millest omakorda tekkis Annelil süvenev depressioon. Lasik otseselt ei pruukinud olla selle sündroomi põhjustaja, kuid laserprotseduurid võivad osadel inimestel selle vallandada.

Aga Anneli kannatused jätkusid…

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist