Heal järjel inglise pereisa Graeme otsustas kuus aastat tagasi, et paigutab oma säästud Vahemere rannikule Marokosse. Ta tahtis soetada seal suvekodu, mida välja rentida või kus ise perega puhata.

250 000 eurot täielikult möbleeritud luksusliku korteri eest uues tärkavas kuurordis nimega Le Jardin de Fleur – see oli poole soodsam kui samasugune Hispaanias.

Sügisel 2007 lendas Graeme Marokosse, vaatas kerkinud majakarbi üle ja oli vaimustuses. Korterelamul puudusid veel aknad, veevärk ei toiminud ning siseviimistlust polnud, ent kõik paistis olevat aja küsimus.

Maja oli kauni disainiga, selle kõrvale oli kerkimas vinge golfiväljak. Ümbruskonnas ehitati hotelle, sadamat, rajati teedevõrku ja avati butiike. Maroko valitsus pakkus Graeme sugustele välisinvestoritele maksusoodustusi. lorteri välja rentimise eest pidi tulevikus hoolitsema mõni suur hotellikett, näiteks Radisson või Best Western. Mida sa hing veel ihaldad? See näis olevat kindel tulevikudiil, ideaalne suvekodu ja pensionisammas - kaks ühes!

Peagi kandiski Graeme kuurordis kinnisvara arendavale firmale Property Logic ettemaksuna üle 94 000 eurot. Ta jäi ootama korteri võtmeid, mis lubati anda üle 2009. aastal.

Ettevõtjad Paul ja Matthew - täpselt sama lugu: edukad keskklassi ettevõtjad Suurbritanniast ostsid buumi ajal Le Jardin de Fleuri kinnisvara, maksid Property Logicule üle 100 000 euro ettemaksu ja jäid suvekodude valmimist ootama.

Aastatel 2007-2008 haaras võimalusest investeerida Maroko kuurorti üle 600 investori - pankurid, insenerid, ettevõtjad, konsultandid. Paljud neist olid pärit Suurbritanniast ja Iirimaalt, aga ka Prantsusmaalt, Norrast ja Šveitsist. Igaüks neist kandis Property Logicule ettemaksuna vähemalt 30 000 eurot.

Kokku laekus firma arvele võrdlemisi lühikese ajaga 60 miljonit eurot.

Le Jardin de Fleur ei paelunud mitte ainult jõukat keskklassi. 2008. aastal investeerisid kuurorti suured summad isegi Inglismaa miljonäridest tippjalgpallurid Rio Ferdinand, Joe Cole, John Terry ja Gary Neville.

Ekspress vestles Suurbritannias mitme Marokosse investeerinud inimesega. Üks neist, üle 100 000 euro projekti matnud investor Paul väidab, et tal on Eesti tutvusi, kelle abil Reinsalu jutule pääseda. Ta lubab peagi Tallinnasse lennata ja Reinsalult vastuseid nõuda.

“Ma pole mingi tavaline investor. Minuga ei mängita! Usu mind, kui mina oma raha kaotan, siis mõni mees on suures hädas omadega! Seda juba ei juhtu! Asi läheb kurjaks!”

Kuhu kadus 60 miljonit eurot? Milline süüdistuste laviin vallandus Reinsalu ja tema äripartnerite vahel? Mida arvab kõigest seni laitmatu renomeega president Ilvese sõber ja filatroop Reinsalu? Loe artiklit 4. aprilli Eesti Ekspressist.