Verised vastandjõud poliitikas on nüüd hoogu maha võtnud. Enam ei näe tänavail värvilistes särkides demonstrante, ei vala keegi verd tünnidest peaministri maja ette, ei kuule kuulujutte kohesest sõjaväelisest riigipöördest. Küllap on rahavoogude allikail Tai poliitikutele näppu viibutatud, ning kuna nood on enamjaolt hiina päritolu, siis jõudis sõnum kenasti kohale ka.

Nii kavandatakse Tais uusi megainfrastruktuuriprojekte, juba pikendatakse taas Bangkoki taevarongi teedevõrku; Bangkoki kesklinna kerkivad aina mahukamad kaubakeskused ning kõrgemad majad. Minu kodukandis kesk-Sukhumvitil on kaks linna silmapaistvaimat ehitusprojekti: kvartalisuurune elustiili- ja kaubanduskeskus otse šiki Emporiumi kaubamaja vastas ning 50korruseline luksuselumaja.

Üks mu Šveitsi erapankurist sõber kurtis mulle just eile õhtusöögil, kolme väga avara puupüsti täis saaliga kallis Itaalia restoranis, et üldiselt pole ta kade mees, aga ta teab paari sõpra, kes saaksid seal kerkivas tornis endale penthouse’i osta. “Kujutad ette, millised vaated alla tuledes Sukhumvitile ja päikeseloojangule Silomi taga?” hüüatas ta. Kujutan. Mu lemmikkohad Bangkokis on kõrgete tornide katustel olevad vabaõhubaarid, kus pehme sooja tuule paitades ja roosades loojuva päikese kiirtes tõepoolest tunned kogu selle jõuliselt tuksuva ja eluvaimust pulbitseva linna energiat.

Hea on olla ka kohalikel, kes rohkem kui kunagi varem Tai ajaloos reisivad välismaale. Bangkok Post kirjutas 32aastasest ülikooli majanduslektorist proua Kornkarunist, kes otsustas mesinädalareisile minna Itaalia asemel Jaapanisse, sest seal on nii odav! Tokyo on muutunud Tai 78. provintsiks, märkis Postile 45aastane Thai Solar Energy Co finantsametnik Praphrat ning näitas uhkelt oma Ginzast ostetud uut Rolex Perpetual Datejusti käekella, mis Tokyos maksis 74 000 bahti vähem kui Bangkokis! Tokyo kesklinn olevat ostlevaid bangkoklasi täis olnud.

Rahvuslikku õnnetunnet lisas hiljutine pööre Kambodža piiril asuva Preah Viheari templi kohtuasjas. Nimelt leiti Tai välisministeeriumis poolteist aastat tagasi, et Kambodža kasutas 2011. ning ka 2012. aastal Haagis võltsitud maakaarti, kui Rahvusvahelises Kohtus templi ümber asuvat maad endale nõudis. Tai rahvusvaheline juristide meeskond palkas appi rumeenlanna Alina Morini, kes on kaartide õigusküsimuste spetsialist, ning tema ettekanne Haagis tegi daamist Tai jaoks särava kangelanna. Tailased on nüüd üsna kindlad, et Haagis tuleb sügisel nende jaoks positiivne otsus, mis tugineb 1962. aasta maakaardile, ning sõda piiril templi pärast jääb minevikku.

Ometigi on see templitüli tavalise tailase jaoks rohkem poliitikavärk kui isiklik vaenuküsimus. Võidukal kohtupäeval lisasid mu Tai sõbrad Facebooki pilte oma uutest ostudest ja uhketest reisidest, ei mingit patriotismipuhangut ega joovastust. Kuigi Tai 3G on auguline ning internet suhteliselt aeglane, on Tšehhis asuva socialbakers.comi uuringu kohaselt Bangkok maailmas esikohal linlaste facebooki postitamisega veedetud aja poolest ning Tai ise 13. kohal kasutajate arvult – 19 miljonit facebookijat! Ning lisaks on Emporiumi kaubamaja noorem ja suurem vend Siam Paragon teisel kohal maailmas kõige enam instagrammitud kohtadest. Esikohal on Bangkoki rahvusvaheline Suvarnabumi lennujaam.