Maailma juhtivad majandusväljaanded kurdavad viimasel ajal, et hoolimata näilisest majandusedust ei pööra ei Eesti ega ka Tai piisavalt tähelepanu oma inimestele: Forbes avaldas arvamusartikli, et Eesti jookseb inimestest tühjaks ajal, mil valitsus oma majandusedu statistikat imetleb, ning Bloomberg kurdab, et Tais antav haridus ei vasta ammu tänapäeva konkurentsivõimele. Thai Rak Thai valitsus suunab aga rahavood infrastruktuuri megaprojektidesse ning oma populaarsust tõstvatesse annetuskampaaniatesse.

Korruptsioonisüüdistuse eest välismaal redutava endise peaministri Thaksin Shinawatra (60) partei Thai Rak Thai (Tai armastab tailast) võitis 2011. aasta üldvalimised ning riigitüüri hoiab enda käes Thaksini kaunis noorem õde Yingluck (45). Suuresti Kirde-Tai maarahva häältega võimule tulnud partei armastab oma valijaid ning täidab neile antud lubadused. Kui Thaksin tuli kunagi võimule lubadusega anda igale külale miljon baati, siis tema õde lubas esiteks noortele peredele esmase auto ostuks sooduslaenu ning teiseks lubas osta farmereilt turuhinnast 50% kõrgema hinnaga riisi kokku. Valitsus lootis, et kui maailma esitootja järsku enam ei müü, tekib riisi defitsiit ning Tai saab seda kõrgema hinnaga eksportida.

“Kui mõni valitsus mõtleb, et ta tegutseb turuüleselt, elab ta lollidemaal,” põrutas Time Worldile endine Tai riisimaakler, nüüdne India riisitootja nõunik Tejinder Narang. Artikkel kirjeldab, kuidas vaid mõne hiirekliki jooksul pärast Tai riisi-uudist tellisid maaklerid riisi naabermaadest, ning vaid nädal pärast Tai riisi müügipiirangut kaotas India oma riisilt ekspordikeelud ning paiskas turule 10 miljonit tonni korraga. Tail jäi vaid vaadata, kuidas riisi hinnad kukkusid. Tai ajalehed nimetavad kogu asja “riisiskeemiks” ja kritiseerivad valitsuse majanduspoliitikat ehk nn thaksinoomikat. Ladudes oleva 17 miljoni tonni riisi varumisele on valitsus kulutanud juba 4,4 miljardit USA dollarit. Moody’s hoiatas juunikuus, et riisiprogramm võib neelata 8% riigi eelarvest ning tõenäoliselt tuleb riigi reitingut revideerida.

Ka Bloomberg kritiseerib Tai valitsust sõnadega “Going Nowhere”. Artikli autor William Pesek sõnab, et investeerida tuleks inimestesse ja nende haridusse, mitte riisi ja megaprojektidesse. Ta märgib, et Tai haridussüsteem toetub tuupimisele, õpilastel ei teki loomingulist ega kriitilist mõtlemist ning nende inglise keele oskus on kehv, mis tähendab, et varsti võtavad Vietnam ja Filipiinid Tailt töö ja teenistuse ära.

Tegelikult ei pea olema Bloombergi kirjasaatja, et näha sedasama. Mu töökoha tänaval on suur kesklinna kool; uue kooliaasta alguse tõttu on tänav õhtuti taas täpselt ühesuguse soengu ja riietusega koolilapsi paksult täis. Nad kannavad vist maailma jubedaimat sinist koolivormi, hästi lohvaka lõikega, meenutab kergelt 1940ndaid. Kõige hirmsamad on veel nende vormijalanõud! Sellised mustad kobakad, ei kujutagi ette, kui rasked need võivad olla. Ma ei tea, kui kalliks läheb lapsevanemale koolivorm, aga igal lapsel on neid mitu, sest mõnikord kannavad nad ka värviliste vilepaeltega nn skaudivorme ja mõnikord pruune laiu dresse. Tais on 68 miljonit inimest, neist iga aasta läheb kooli vist paarkümmend miljonit. “Milline hea äri, ei pea muretsema moodsate ja lapsesõbralike kangaste ega uute lõigete, ei müügistrateegia ega marketingi pärast!” mõtlen koju sõites tihti. Pea kohal vurab taevarong, mis varsti vurab juba ka linnast välja; tänava ääres kerkivad mahalammutatud 1980. aastate kvartalite asemel uued suured megahüperkaubamajad...

Kuigi Tai armastab tailast ja tailane armastab turisti ja teeb tal eluolu naeratuse maal igati meeldivaks, peab turist armastama tailast vastu. Või vähemalt näitama austust ning ohjeldama oma vihasööste ka siis, kui ta arvab, et need on põhjendatud. Välise rahuliku ja naeratava budistliku kesta alt võib välja hüpata keevavereline deemon! Rusikareegel on: ära kunagi sõnele ja kakle taksojuhiga (tailasega) raha pärast. Bangkokis Sukhumviti tänaval elav 51aastane Caterpillar Inci töötaja ameeriklane Troy Lee Pilkington hakkas 6. juulil väidetavalt 51baadise (1,25 eurot) arve pärast taksojuht Cherdchai Utamachaga (32) sõnelema. CCTV kaamera lindistas, kuidas taksojuht tõmbas pagasiruumist mõõgataolise matšeete ning tappis ta.