“Päikesepaistel päevitamine võtab hirmsasti aega ja õige palav hakkab ka varsti,” selgitas Nigeeria ärimees. Oma eesmärgina näeb ta päevitamise mugavamaks muutmist põhjamaalastele, kes on tema hinnangul ju eelkõige külmaga harjunud.

“Oma ihu kuumutamine pole mõeldud teiesuguste jaoks,” jätkas hoolitsev Nigeeria ärimees juttu. “See ei pruugi lõppeda heaga. Te võite kergesti üle kuumeneda ja ära kõrbeda.”

Hea küll, aga mis alternatiive oleks nigeerlasel siis pakkuda, tundsin huvi. Ja kuidas puutuvad siia jääkamakad?

Nigeeria ärimees asus paljastama oma ärisaladust. Nimelt olevat ta avastanud, et jää suudab talletada päikesekiiri nende algosakeste kaupa, seega ürgjõulisuses. Kui hoida keskmise suurusega jääkamakat ereda päikese paistel, püüab ja talletab see endasse miljoneid päikesekiiri. Jää mälumaht ei lõppe nii kergesti.

Pruuni ihu ihaldavatel põhjamaalastel (kelle hulka kuuluvad loomuldasa ka Eesti inimesed) tarvitseb vaid jääkamaka peal kolm kuni viis tundi pikutada. Võib lebada liikumatult, aga ka liugu lasta või püherdada. Vahet pole – kuidas kellelegi paremini sobib. Peamine, et tekiks pindmine kontakt, mille kaudu saaksid päikesekiired jääkamakast inimkehasse voogata.

Nii saaksime põhjamaa inimestena pruuniks meie jaoks loomulikes klimaatilistes tingimustes. “Harjumuspärane ilmastik on tervisele oluline faktor!” toonitas Nigeeria ärimees teadlikult positsioonilt. Jäämeetodil võib päevitada ka pimedas ruumis.

Nigeerlane seletas, et tema kodumaal valvavad päikesekiiri koguvaid jääkamakaid peamiselt põlvepikkused poisikesed ja tüdrukutirtsud. Nemad istuvad jääkamakate kõrval päikeselõõsas tundide, päevade, nädalate ja kuude kaupa.

“Seepärast ongi kõik Nigeeria inimesed ühtlaselt pruunid,” kõneles ärimees, uhkusenoodiga hääles. “Ühtlase jume saavutamiseks tuleb alustada juba maast madalast!”

Oleksin juba peaaegu hakanudki kuumaverelise nigeerlase äripartneriks, sest tema jäine ärikava tundus üldjoontes igati mõistlik ja põhjendatud, põhjamaalastele kohane. Kuid siiski jäi kripeldama üks asi – nimelt lapstööjõu kasutamine päikesekiirte püüdmisel mõjus ebaeetiliselt ja tekitas tõrget.

Kahetsusega pidin ärimehele vastama eitavalt. Tegin seda korrektselt ja viisakalt, Nigeeria kirja teel.