Seejuures on üks tegelastest ametis teisel pool merd – ühe Lapimaa hotelli kinnitusel töötab Maris Süld seal koristajana.

Ilmajaama reatöötaja teenib 400 eurot kuus, juhataja 500 eurot. Jaama kollektiivi teeb märkimisväärseks ka asjaolu, et neist neli on ühe pere tegelased. Kolleegidena töötavad Kihelkonna vallavolikogu aseesimees Karl Teär (sots), tema õed Maris Süld (samuti sots) ja Lii Teär ning kasupoeg Alan-Carl Heidmets. Viies töötaja on kohalik elanik Avo Piisk.

Jaamas toimuv on jäänud silma ka kohalikele. “Jaam on teatud pundi pidude puhul põhiline tugipunkt: ööbimine, pesemine, toidutegemine jne. Kohalik täiskarsklane Avo Piisk on siis rakendatud igasuguste abitööde tegemisele: tassib madratseid, mööblit jne,” räägib üks saarlane.

Ilmajaamu valitsev Keskkonnaagentuur teatas Eesti Ekspressile, et “Vilsandi rannikujaam kuulub Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni kliimajaamade võrgustikku ja on üheks sisendiks maailma kliimamuutuste uuringutes. See tähendab, et need peavad olema väga kvaliteetsed.” Põhivaatlusajad on iga kolme tunni tagant. Jaama mobiiltelefonile ei vastanud viimastel päevadel keegi.

Agentuuri pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul töötavad inimesed graafikute alusel ning viibivad oma vahetuse ajal Vilsandil. “Kohe kindlasti ei tähenda see seda, et inimene ei võiks oma elukohaks märkida Tallinna ja käia tööle Vilsandile.”