Ajakirjandus on teda aga korduvalt tabanud valelt. Kõmulise Iisraeli relvatehingu ajal süüdistati teda noorele vabariigile "külma" tegemises. Pisut hiljem nimetati teda juba äri ja allilma sidemeheks ­ "Papa Apaks". Allilmaliider Oleg Lvoviga on ta "sina" peal. Möödunud nädalal tühistati lugematutes ärides kätt proovinud mehe kindlustusfirmade litsents.

"On kahte tüüpi ärimehi. Need, kellel kõik ebaõnnestub, ja need, kellel valdav osa ebaõnnestub," räägib Ühispanga asepresident Janek Mäggi. "Apananski kuulub viimaste hulka."

Tähendab see krahhi? Ei. Vaatamata raskustele ärimaailmas pole 47aastase Leonid Apananski elustiil muutunud. Reede õhtul kuulas ta kuulsa löökpillivirtuoosi Evelyn Glennie esinemist. Teisipäeval kohtus ta Helsingis maailma ühe suurima hotelliketi esindajaga. Niguliste-vaatega kontori ees pargib roheline Lexus.

Vabariigi parim lobby-mees

Teaduste Akadeemia funktsionäärist suurärimeheks tõusnud Leonid Apananski on vabariigi osavamaid lobiste.

Kuus aastat tagasi oli juudi ärimehel peaminister Mart Laari mitteametliku nõuandja kuulsus. Enne riigikogu valimisi toetas Apananski Isamaad. Tema kingitud 9000 krooniga trükiti Jüri Luige, Mart Nuti ja Indrek Kanniku valimisplakatid.

Aasta hiljem vahendas Apananski Isamaa valitsusele 60 miljoni dollari eest Iisraeli relvi. Oma teeneid pakkus "Apa" Isamaa valitsusele ka Eestis rahareformi ajal kokku korjatud rublade müügil.

"Ta on vaieldamatult suure veenmisjõuga tüüp," ütleb skandaalse relvatehingu juures olnud endine ametnik. "Ta oskab argumente esitada just sellise nurga alt, mis talle kasulik on. Sama elegantselt võib Apananski need aga jälle ümber pöörata."

Valitsused on vahetunud ja koos nendega Apananski sõbrad. Lindiskandaali kuumadel päevadel palus Savisaar Apananskil rääkida, millised poliitikud said Iisraeli relvatehingu käigus pistist. Apananski ütles hiljem ajakirjanikele, et nad otsisid metsas seeni.

apanELIIT: Leonid Apananski ja Marica Lillemets olid nende väljavalitute hulgas, keda Edgar Savisaar ja Vilja Laanaru kutsusid oma pulma.

Kuidas särava mõistusega Apananski räägib, on omaette teema ­ aeglaselt ja selgelt nagu keeleeksamil. Ta jääb malbeks ja naeratavaks ka kõige teravamate küsimuste puhul.

"Ma ei usu, et mina hakkaksin relvade vahendamisega tegelema. Ma olen tõsine patsifist," luiskas  Apananski 1993. aasta jaanuaris. Ei saanud ta ju ajakirjanikule tunnistada, et käis kolm kuud varem koos tollase kaitseväe ülemjuhataja Ants Laaneotsaga Iisraeli relvatehastes. Vale ilmsiks tulles nimetas Ekspress Apananskit Kaval-Antsuks.

Ka kindlustusäris bluffis Apananski nii kaua, kui suutis. Veel kevadel nimetas kümme aastat kindlustusäri ajanud mees hoiatusi oma firmade litsentsi kaotamisest "kokkukirjutatud valedeks".

Dokumentidelt vaatasid vastu aga sünged numbrid. Firma kahjum ületas 30 miljonit krooni, aktsiahind börsil langes nagu kivi. Uhke kontorihoone ehitamine Maakri tänavale tõmbas Apananski firmadel hinge kinni. Töömehed lahkusid firma uue peakorteri ehitusplatsilt juba jaanuaris, Ühispangalt võetud ligi 120 miljoni kroonine ehituslaen tiksus aga armutult.

Kindlustusinspektsioonil sai lõpuks Apananski keerutamisest villand. Kes on ASA ja AB Elukindlustuse tegelikud omanikud? Mida tehakse firma reservide seadusega vastavusse viimiseks? Nendele küsimustele tahtis kindlustusinspektsioon eesotsas Ellen Ridastega selget vastust.

ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse kosilased vahetusid aga nagu küla kõige popima tüdruku peigmehed. Augustis luhtusid läbirääkimised Venetsueela firmaga Nuevo Mundo Seguros. Septembri algul teatas AB Kindlustuse Grupp pärast pikka venitamist, et müüs ligi 70 protsenti oma aktsiatest salapärasele Ühendriikide firmale Advantage Life Products.

Kindlustusinspektsiooni peadirektoril Ellen Ridastel on mõõt täis. Tema arvates on Advantage Life Productions järjekordne bluff.

Kolmapäeva hommikul oma vanalinna kontoris laitmatus ülikonnas ja hästi lõhnastatuna istuv Apananski ei võta kindlustusfirmade raskuste eest mingit vastutust. "Mind see ei huvita," vastab Apananski küsimusele, kas ta loodab ASA ja AB Elukindlustuse litsentside taastamist. "Jämedalt öeldes pole mul nende kindlustusfirmadega enam mingit seost, välja arvatud, et ma olen ise seal osaliselt kindlustatud."

Tunneb ta vähemasti moraalset vastutust? "Vastupidi ­ ma olen uhke, et ma nii kaua vastu pidasin," nendib Apananski. Tema arvates on bürokraadid aastate jooksul süstemaatiliselt kodumaiseid omanikke kindlustusest ja teistelt ärialadelt eemale surunud ja tema loodud kindlustusfirmadel polnud häda midagi.

Kolm aastat tagasi avaldas Sõnumileht Raivo Palmaru artikli "Ukraina peaministri atentaadi jäljed toovad Tallinna", kus Apananskit seostati tollasele peaministrile Pavlo Lazarenko atentaadikatse sooritanud meestega. Artiklist jäi relvatehingu isale külge hüüdnimi "Papa Apa". Selline "Papa" (isake ­ toim.) on väidetavalt poliitikat, majandust ja allilma ühendavate struktuuride liider.

Kui hakati rääkima Tallinna keskturu erastamisest, sosistati jälle Apananski kahtlastest sõpradest. Üks tollane abilinnapea pihtis, kuidas ta turu erastamisest huvitatud Apananskiga kohtus. Kokkusaamise juures viibinud ka allilmaliider Oleg Lvov.

Lasnamäel keskkooli lõpetanud Apananski sõnul on Lvov tema lapsepõlvesõber. Ärisidemeid Lvoviga eitab ta aga kategooriliselt. Aeg-ajalt kohtuvad nad siiski kasvõi juhuslikult.

Laia haardega ärid

Infot tema äride kohta ei suudaks Apananskilt välja pigistada vist isegi Hispaania suurinkvisiitor. Pärast pikka mõttepausi ja hulka täpsustavaid küsimusi selgub, et tal on ärihuvid muu hulgas maavarade kaevandamises Põhjamaades ning kõrgtehnoloogilises tootmises Prantsusmaal ja Iisraelis.

Apananski ärid on üles ehitatud keerulistele ja leidlikele skeemidele. Algas aga kõik lihtsalt ­ kahe sõbraga pakendati nurgataguses garaa(ogonek)is kaupu. Laulva revolutsiooni ajal sündis koos partner Kalle Sultsiga kooperatiiv Veevalaja, mis haldas Musumäe alust tualetti. Apananski huvi selle äri vastu lahtus varsti.

Kui saabus ühisfirmade tegemise periood, ajas Apananski asju Eesti-India ühisettevõtte Est-Ind sildi all. Stagnaaja kõnepruugis "laia profiiliga" Est-Indi superprojektiks sai sügavkülmikute ja külmkappide tootmine Moldaavias ja turustamine Vietnamis. Kui Nõukogude Liit lagunes, natsionaliseeris Moldova vabriku ja äril oli kriips peal.

Tartu Kommertspanga edust tiivustatuna asutas Apananski 1990. aastal Revalia Panga ja ASA Kindlustuse. Pangakriis niitis Revalia jalust. Tähelepanuväärne on, et pangal oli laenude tagatisena hoiul umbes 19 miljoni krooni eest titaani, mis sobis muu hulgas allveelaevade valmistamiseks. "See on salapärane lugu, kus kuradi kohta likvideerimiskomisjon selle pani," ei tea Apananski metalli edasisest saatusest midagi.

Palju teenis relvatehingu isa riikidevahelise suurtehingu pealt? Apananski kunagine äripartner Michael Burstein süüdistas teda Tel-Avivi kohtus relvatehingu 20 miljoni kroonise vahendustasu omastamises. Apananski ise väidab, et sai mälestuseks ainult hulka kuulsust ja trofeejahipüssi, mis pole tänaseni paukugi teinud. Kohtuvaidlus Pühal Maal jooksis liiva.

Ainus, millest Apananski avatud tekstiga räägib, on eraelu. Kohtumine teleajakirjanik Marica Lillemetsaga (42) tõi Apananski ellu kannapöörde. Ta loobus suitsetamisest ja kaotas kaalust ligi kolmkümmend kilo. Hobide hulka lisandusid squash, purjetamine, mäesuusatamine ja sukeldumine. Naljahambad ristisid "Apa" Leonid Lillemetsaks.

"Ma ei tunne kirge asjade vastu. Aga üks kirg on mul küll ­ see üks ja ainuke on Marica," tunnistab ta punastamata. Marica Lillemets ei teinud seltskonnaajakirjanduses saladust, et tema uus elukaaslane kinkis talle spetsiaalselt tellitud vääriskividest ehteid. Kihlasõrmus, mille Leonid Maricale kolm aastat tagasi kinkis on pärit Iisraelist ­ briljant, safiir, smaragd ja rubiin kullas helkimas. Ka sõiduauto BMW oli Apananski kingitus Maricale. Koos on nad läbi reisinud pool maailma.

Hiljuti kolis vabaabielus paar uude korterisse Kapi tänaval. Peres kasvab Lillemetsa poeg esimesest abielust Tari (17). Apananski esimene abikaasa Dolores Kalnin peab Tallinna vanalinnas kosmeetikabutiiki, kus müüakse Iisraelis valmistatud kosmeetikat. Esimesest abielust sündis Apananskil kaks tütart Jana (21) ja Maria (19). "Minu jaoks on Leonid suurepärane inimene," iseloomustab esimene abikaasa.


Leonid Apananski

Sündis 1952 Leningradis, Eestisse kolis pere aasta hiljem.

Lõpetanud Tallinna 25. keskkooli.

1973. aastal visati keelatud kirjanduse lugemise tõttu Moskva ülikoolist majanduse eriala neljandalt kursuselt välja.

Ülikoolihariduse omandas Tallinna Polütehnilises Instituudis tööstuse planeerimise ja juhtimise erialal.

1973 abiellus Moskvas muusikat õppinud Doloresega.

1974 ­ 1982 töötas Teaduste Akadeemia ühiskonnateaduste infokeskuse direktorina.

1982 ­ 1988 oli kultuurialase infosüsteemi peakonstruktor rahvusraamatukogus.

Iisraeli külastas esimest korda 1991. aastal, kui välisminister Lennart Meri määras ta Eesti kaubandusesindajaks.

Kuulub Eesti Juudi Kogukonna suuremate toetajate hulka.

Lugu ilmus esmakordselt 7. oktoobril 1999