Vaimustus on alanud Eesti riigivõimu kantsist Toompealt. Riigikogu puhvetis pakutakse rahvasaadikute kasvavale nõudlusele vastu tulles tervislikke toite, mida saab taldrikule kokku panna vastavalt soovile (loe: veregrupile). Puhveti kassasüsteemi andmetel kinnitab iga päev Riigikogu sööklas kõhtu ligi 200 inimest ja neist 40 komplekteerivad oma toidu ise. Võib arvata, et nende seas on palju moodsa dieedi austajaid.

Oma tervise paranemist tänu imedieedile on kiitnud näiteks endine siseminister Margus Leivo ja lastehaigla peaarst Merike Martinson, judoka Indrek Pertelson aga kirjutab selle arvele koguni Ateenia olümpialt võidetud pronksmedali.

Aga mitte ainult kuulsad ja ilusad, vaid sajad teised tervisehädade käes vaevlejad tõttavad vereproovi andma ega pea paljuks selle eest 3650 krooni jagu kukrut kergitada. Selle eest saavad nad vastu pika nimekirja toiduainetest, mida nad süüa tohivad ja mida mitte.

Dieedi “isa”, suurte kogemustega pediaater Adik Levin, peab ise sissejuhatuseks kõigile huvilistele selgitama, et sõna “dieet” on algusest peale üks suur eksitus. Ning rõhutab, et ammugi pole tegemist veregrupidieediga. Tema kliinikus tehakse immunoloogilisi uuringuid, mille alusel koostatakse igale kliendile personaalne toitumisprogramm. 

Laias maailmas on 28 000 eri dieeti, mis kõik lubavad mõne uudse nipi abil rasvased kered trimmi ajada, kuid ometi kasvab ülekaaluliste osakaal pidevalt. Kui varem oli paks hiinlane või ülekaaluline hindu tõeline haruldus, siis tänapäeval võib ka neis riikides näha üha enam tüsedaid.

25 aastat Tallinna lastehaigla vastsündinute osakonda juhtinud dr Levin usub, et tavalised tervisliku toitumise kontseptsioonid ei tööta. Vaja pole tagantjärele ravida, vaid põhjuseid ennetada. Moodsas ravivas meditsiinis võtavad lõviosa ravirahast farmaatsiafirmad, meditsiiniaparaatide ja muude meditsiinitarvikute tootjad. Levin ja tema mõttekaaslased tahaksid oma ennetava meditsiiniga võtta leiva nende kolme “elevandi” laualt.

65aastane algaja ärimees

“Ma olen noor ärimees,” muheleb Levin, kes hakkas äriga tegelema pensionieas. Ta möönab, et on hingelt siiski eelkõige arst, kuid esimesi samme eraettevõtluses aitab tal teha äripartner Viktor Kaasik.

Varjatud toidutalumatus, millest sai Levinile pensionipõlves teine karjäär, jõudis tema teadvusse kahe aasta eest. Nagu kingsepal kipuvad kingad jalas lagunema, oli tohtrihärra enese tervis kehv. Kolleeg Marina Rozenshteyn soovitas tal proovida uut toitumissüsteemi, mille kuulus Vene arst dr Volkov oli välja töötanud, ravides Moskva uusrikaste lapsi.

Levin proovis programmi oma nahal ära ja võttis paari kuuga kaalust 14 kilo alla. Enesetunne paranes märgatavalt ja seni rahulikust pensionipõlvest unistanud 64aastane härrasmees asus hauduma hoopis lennukamaid tulevikuplaane. Mullu suve lõpuks oli otsus lastehaiglast lahkuda küps ning septembris teatas ta kolleegidele uue kliiniku asutamisest.

Nüüd on kahe nimeka doktori ja vähemalt sama kuulsa advokaadi ühine ettevõte Role tegutsenud aasta aega. Nelja arsti kitsukeste kabinettide uste taga lookleb pidevalt järjekord. Igas kuus on neli arsti kitsukestes ruumides võtnud vastu sadu kliente. Nüüd kolitakse suuremale pinnale ja huvilisi pääseb seega jutule veelgi enam.

Süsteemi aluseks olevad paneelid telliti siiski mitte Moskvast, vaid Ühendriikidest, Biomerica uurimiskeskusest. Sest eestlased ju “vene värki” ei usalda, nendib Levin.

Seejuures on Eestis kasutusel kõige odavam ameeriklaste pakutav paneel. “Me olime niigi sunnitud 350 krooni hinda tõstma, et ots otsaga kokku tulla,” väidab Levin ja lisab, et põhjalikumate ja enam toiduaineid sisaldavate programmide sisseostuhind on 11 000 ja 20 000 krooni paneeli kohta.

Elusad muumiad dieedile

Miks ikkagi otsustas aastakümneid vastsündinute tervist uurinud ja sellel teemal kaks doktoriväitekirja kaitsnud Levin hakata muutma inimeste söömisharjumusi? Sest hädaliste hulk aina kasvab. Valest toitumisest võib tohtrihärra pajatada tunde.

Ta räägib, et maailmas on üha rohkem kroonilisi haigusi, lapsed lähevad ühe või teise toidu peale kärna. 1980ndatel oli Eesti lastel viis korda vähem allergiat kui Rootsi eakaaslastel, praegu on vahe peaaegu märkamatu. “Tsiviliseeritud maailm sööb surnud toitu – me balsameerime ennast elusalt!” teatab Levin resoluutselt. 

Viimase poole sajandiga on toidu valik plahvatuslikult kasvanud. Eriti hulluks on asi läinud alates 1980ndatest: üleilmastuvas maailmas segunevad rahvad, ühenäolised kiirtoiduketid vallutavad iga maanurga. Inimese organism ei suuda aga talle võõraid toitaineid omastada. Kui toit laguneb lõpuni, vabaneb sellest ka rohkem energiat, jäägid ei ladestu ja inimene tunneb end oluliselt aktiivsemana.

Role koostab inimesele vereanalüüsi alusel põhjaliku toiduprogrammi, mis jaotab 90 põhilist toiduainet punase ja rohelise nimekirja vahel. Punases kirjas on need ained, millest tuleb esimese kolme kuu jooksul kindlasti hoiduda. Seejärel tehakse uus test, mis võib mõned toitained liigutada punaselt alalt rohelisse ja ka vastupidi.

Teatud toiduainete vältimine on aga alles esimene samm õitsva terviseni. Toitumisprogrammi teine alustõde on, et “roheliste” toiduainete puhul tuleb hoolega jälgida, mida tohib millega koos süüa. Nii pöördub pea peale eestlase tavaarusaam korralikust lõunasöögist: liha ja kartulit koos süüa ei tohi. Samuti välistab dieet paljude toidulaualt piima.

Oma toidulauda tuleb hoolega jälgida vähemalt aasta. Selle aja jooksul käib tervislikult toituja korduvalt arsti konsultatsioonil, kus talle määratakse vajaduse korral kordusteste. Samal ajal peaks kõikide eelduste järgi hakkama peale ülekaalulisuse järele andma teisedki tervisehädad – krooniline väsimus, külmetus- ja nahahaigused, depressiivsus ja allergiad.

Võitlus seisab ees

Levin kinnitab, et kolm neljandikku tema klientidest on saanud programmist positiivse tulemuse. Samas võib muidugi vastu väita, et kliinik pole veel jõudnud küllalt kaua tegutseda, et kogeda tõsisemaid tagasilööke. Levin on oma sõnul valmis selleks, et huvigrupid kallavad nad sopaga üle.

“Kui me ei aita, suhtutakse nii, et ju on mingi järjekordne must äri,” seletab Levin.

Nii tuleb iga patsiendiga vaeva näha, talle täpseid ja põhjalikke selgitusi anda. Sellel, kes hakkab järgima Role karmi toitumisprogrammi, peab olema piisavalt iseloomu. “Meie programm on mõtlevale inimesele,” märgib Levin. 

Üha rohkem suunab Levin oma äri Põhjamaadest tulevatele klientidele. Kuigi ta polevat oma toiduprogrammi teisel pool Läänemerd veel kuidagi reklaaminud, saabub huvilisi Soomest, Rootsist, aga ka Inglismaalt ja Šveitsist. Neis riikides nimelt säärast teenust veel ei pakuta. 

Ja muidugi ei välista ta jätkuvat koostööd eestlastega. “Haigekassa võiks hüvitada uuringud vanuritele ja lastele,” näeb Levin tulevikus laia tööpõldu.

Kuulsad dieedid toovad nende loojatele miljoneid dollareid

* Maailma kuulsaim tervisliku toitumise kaubamärk on kahtlemata Kaalujälgijad. 1963. aastal USAs välja töötatud ja klubilisel põhimõttel tegutsev liikumine on levinud 30 riigis. Aktiivseid liikmeid, kes käivad iga nädal rühmades koos punktipõhise toiduarvestuse salendavaid tulemusi mõõtmas, on poolteist miljonit.

* 2001. aastal viis ettevõte oma aktsiad New Yorgi börsile ning selle pikaajalised osanikud on saanud nelja aastaga kaks korda rikkamaks (28,25dollarine noteerimishind on tänavu oktoobri lõpuks kerkinud ligi 52 dollarile). Lisaks rühmatasudele teenib ettevõte kopsakat tulu retseptiraamatute ja ajakirjade müügist. 2004. aastal oli käive ligi miljard dollarit (12,5 miljardit krooni) ja kasum 179 miljonit dollarit (2,3 miljardit krooni).

* Teine tuntum salenemisprogramm on dr Robert Atkinsi omanimeline dieet, mille mõte on selles, et toiduainete valikul tuleb vältida süsivesikuid ja manustada ainult valku ja rasva. Atkins üllitas oma esimese dieediraama­tu 1972. aastal, 20 aastat hiljem ilmunud täien­datud teost müüdi üle kümne miljoni. Dr Atkins suri kaks aastat tagasi 72aastaselt ja siiani vaieldakse selle üle, kas talle ei saanud saatuslikuks tema enese dieet. Ka­dunukese lesk on lükanud ümber väited, nagu oleks tema abikaasa surnud ülekaalulisena ja ­dieedist põhjustatud südamepuudulikkuse ­tagajärjel.

Dieediäri juhid ja omanikud

OÜ Role juhatuse liikmed:

* Inna Grünberg

* Adik Levin

* Marina Rozenshteyn

Firma osanikud:

Adik Levin 38%

Marina Rozenshteyn 38%

Viktor Kaasik 24%

Allikas: Äriregister