“Citymarketis on täna hinnapomm – jahu koguni 2 krooni odavam! Sikupilli Prismas antakse tomateid poole hinnaga! Ja Lasnamäe Selveris maksab supikogu vaid 9.95!” kommenteerib see õnnetu hing õhinal oma uuringute tagajärgi.
Jumala eest, ma tõesti ei saa aru, milleks talle kogu see tühine informatsioon. On ju selge, et normaalne inimene teeb oma sisseostud elukohajärgsest ABC tüüpi kauplusest, mitte ei traavi mööda ilma ringi, võrk käes ja rullid peas, ning ei otsi, kus jagatakse tomateid poole hinnaga.
Seda enam, et nagunii Rein kodus ei söö! Meie professor elab juba mitu kuud Jaan Krossi pool ning dikteerib klassikule tema mälestusi. Eile siiski leidis mahti korraks töö juurest läbi astuda.
“No mis siis kirjandusvallas ka uudist?” küsisin mina. “Kas jõuluks on Jaan Krossi mälestused valmis ja müügil?”
“Ära parem küsi,” ohkas Rein oma musta habet närides. “Ma olen täitsa mures kohe. Klassikul on tekkinud uus idee – ta tahab kirjutada ajaloolist romaani eesti prostituudist!”

“Ajaloolist romaani? Prostituudist?”
“Nojah, see peaks olema lugu Virumaa tüdrukust, kes läheb 20. sajandi alguses Peterburgi litsi lööma, kohtub seal mitmete silmapaistvate vene riigi- ja usutegelastega – sealhulgas ka kurikuulsa Rasputiniga – võtab vahekorra eest 50 kopikat ning olles niimoodi mitu aastat impeeriumi metropolis rüganud, pöördub teenitud rahaga tagasi esivanemate maale ning ostab endale Rakvere kreisi kivimaja ja avab seal pärast Vabadussõda tütarlaste gümnaasiumi.”
“Issand, kui põnev!” ütlesin mina.
“Jah, romaanist tõotab tulla eht-krossilik lugu eestlasest, kes jääb iseendaks ka kõige raskemates oludes! Aga häda on selles, et maestrol on see seksi-soon nii lahti läinud, et...! Kardan, et pornokomisjon ei luba raamatul ilmuda.”
“No ei tea,” lohutasin mina. “Kui tsensor “Tahtamaa” juba avaldada lasi, siis ei näe põhjust muretsemiseks. See Tahtamaa-jutt oli ju erakordselt rõve trükis!”

“Usu mind, Krossi uus raamat tuleb rõvedam veel! Ta saatis mind just linna peale värskeid Maajasid ostma, et sealt inspiratsiooni ammutada!” vastas Rein ning jooksis hõlmade lehvides minema.
Vaatasin Reinule järele ja mõtlesin – ega temalgi kerge ei ole. Päev läbi Krossi korteris peeruvalgel seksjutte treida, see pole nali! Ning kogu raha, mis mees raske tööga teenib, laristab eit Citymarketi jahuletis maha.
See on see väljasureva rahva intelligentsi tragöödia.