Kõne all oleva korterelamu fassaadikäsitlus täidab kõik heale hoonele omased kriteeriumid. Esiteks haakub klaasfassaad suurepäraselt kõrvalasuva Okupatsioonimuuseumiga, tekitades muidu mahtudelt erinevate hoonete vahel seose. Tegelikult on tegemist topeltfassaadiga, sest klaaspaneelid on liigutatavad ning nende üheks funktsiooniks on toimida müratõketena nii intensiivse liiklusega kohas, nagu seda on Kaarli puiestee. Ühelt poolt siis esteetilisus ja teisalt praktilisus, mis annavad kokku sümpaatse tulemi.

Vähem läbitöötatum on aga hoone tagakülg, mis kujutab endast kõige puhtamal kujul tehnomaastiku. Tohutu lai pandus, mis viib maa-alusesse parklasse, trafoalajaam ja igasugune haljastuse puudumine pigem kahandavad kui lisavad väärtust. Samasugune puhtalt maja projekteerimine on iseloomulik ka praegu valmivale Rävala puiestee 18 korterelamule, kus terve krunt on täishoonestatud ja puudub igasugune võimalus rekreatsioonialale.

Kõneldes korteritest, siis põhiplaanid on üsna mõistlikult lahendatud; kinnised ruumid asuvad pimedamas tsoonis ja maksimaalne avatus on orienteeritud aknatsoonile. Küllaltki ruumikate rõdude loomine aga annab ka meie kliimas (ja kesklinna õhustaastatust arvestades) võimaluse istuda klaasi taha jääval rõdul, rüübata kohvi ning jälgida urbaanset elurütmi.

Kahjuks ei jätku samasugune suurejoonelisus üldkasutatavates ruumides, nagu koridorid. Projekteeritud kaks trepikoda on 92 korteri kohta ilmselgelt liiga vähe, tekitades olukorra, kus ühest koridorist saab koguni seitsmesse korterisse, meenutades seega ühiselamut. Mõistagi on sellisel korteril vaated, vaid ühes ilmakaares. Seevastu ülemistel korrustel, seitsmendal ja kaheksandal, ulatuvad korterid läbi maja ning avanevad kohustuslikud vaated Toompeale, mistõttu võiks väita, et Toompea vaateid on rohkem väärtustatud kui teisi. Muidugi käib Toompea vaate sisse ka üsna mannetu vaade hoovile.

Kuigi korterid valmisid juba aastapäevad tagasi, täituvad äripinnad alles nüüd. Peagi avatakse esimesel korrusel väike kohvik ja paar bürood on end juba sisseseadnud. Iseenesest on see positiivne, et alumine korrus on saanud avaliku funktsiooni aga iseäranis kurvaks teevad läbi edeva klaasfassaadi paistvad lühtrid, raskepärane ja pigem klassikaline mööbel, pigem ootaks siin kaasaegset interjöörilahendust.

Kaarli puiestee korterelamu on hea näide sellest, kuidas paari fassaadikujundusvõttega on õnnestunud luua kesklinnale vääriline hoone, samas viimane sõna jääb siiski tervele keskkonnale ja ruumikasutajatele tulevastele elanikele ning rentnikele.

Korterelamu Tallinnas

Kaarli puiestee 8

Valminud 2004/05

Arhitektid: Marika Lõoke, Jüri Okas

Hinne: 8