Mitmed ühistransporti kasutavad tallinlased on märganud, et Viru Keskuse bussiterminalis on üleval silt, mis keelab seal pildistamise. Viru Keskuse juhatuse liige Ants Vasar, bussipeatus peaks ju siiski olema avalik linnaruum?

Pildistamine ei ole mitte keelatud, vaid selleks peab küsima luba.
Viru Keskuses, sealhulgas ka bussiterminalis, on pildistamise ja filmimise reeglid sätestatud majareeglites. Lühidalt öeldes on Viru Keskuse üldpindadel, ka bussiterminalis pildistamine ja/või filmimine lubatud, kuid seda haldaja – bussiterminali puhul Tallinna Transpordiameti – nõusolekul ja üüripindadel vastava üürniku nõusolekul.
Soovime pildistamist ja filmimist eelnevalt kooskõlastada selleks, et tagada keskuse ning keskuses (ka bussiterminalis) viibivate inimeste ja töötavate teenindajate turvalisus ning privaatsus ja vältida sisekujunduslahenduste kopeerimist.
Pildistada ja filmida ei luba me reeglina tehnilisi süsteeme, ehituskonstruktsioone, sisekujundust, keskuse sissepääse, kaupluste ja poodide vaateaknaid ja sissepääse ning keskuses liikuvaid inimesi ilma nende nõusolekuta. Sellelaadne kord pildistamise ja filmimise puhul on tavaks enamikus maailma kaubanduskeskustes.

Mis juhtub nende inimestega, kes tabatakse näiteks bussijaama ehituskontruktsiooni või mõne vaateakna pildistamiselt? Kas antakse üle politseile või tegeleb nendega kohalik turvamees?

Toimitakse sõltuvalt inimesest. Kui keegi lihtsalt oma digifotokaga pildistab mõnd vaateakent, siis tavaliselt astub tema juurde turvamees ja palub need pildid ära kustutada. Kui aga pilte on kahtlaselt palju, siis mõnikord tuleb pöörduda politsei poole.

Et kui seltskond sõpru üksteist pildistab ja taustale jääb juhtumisi ka mõni Viru Keskuse vaateaken, siis palub turvamees ikkagi pildi kustutada?

Eks see on iga turvamehe intelligentsuse küsimus. Mõnikord ei ole vaja üldse kuidagi reageerida.