City Plaza sai valmis. Eenduva maja alusel väljakul paljud linlased käia ei julge. Peale vaprate Armani ja Vertigo klientide muidugi.

Andres Maimik ja sodomiitlik tolerantsinui

Andres Maimik ja sõbrad avaldasid roosa raamatu "Vana viha", milles heitlevad moodsa kunsti, neegrite ja homode vastastega. Maimik oli ka tegev filmis, mis naeruvääristas müümise püha kunsti. Lisaks hoiatas Maimik Areeni kaudu ehitusbuumiarhitekte kinnisvarapõrgu piinade eest.

Baruto põll

Šotlastel on kilt, meil on Baruto põll. Baruto-põll on Eesti disaini uus lagi, konkurentsitult kuulsaim Maarjamaa moe-scene'i vapustus sel aastal.

Disainiaasta vallutused

Käsitöö kõrval on ka disain sel aastal väga moes. Lisaks Tõnu Kaalepile, Harry Liivrannale ja Karin Paulusele astub Eesti Ekspressi disainipedede ridadesse Priit Hõbemägi.

Eestlased mobladega Veneetsiat vallutamas

Üllatus-üllatus - arhitekt Ülar Margi ja tema sõprade arvates saab telefoniomanike liikumist jälgides selgeks, et inimesed armastavad Viru keskust ning teisi toredaid maju!

Harju tänava haljastamine

Kõikide arvamusküsitluste isa. Aga realiseerus ikkagi nii, et parem talvel liuväli ja suvel jäätisekohvik kui ei-kellegi-maa.

Homotoopia võidukäik

Kuigi Riigikogu komisjonid leidsid, et eesti rahvas pole homoabieludeks valmis, jätkus ometi homode emantsipatsioon. Homotoopides (eesti ‘homo' + kreeka ‘topos') ehk homomeelsetes paikades on jätkunud vilgas tegevus ning homotoopide arv on mitmekordistunud. Tähtsamad progressiivsemad homotoobid on klubi Angel ja X-baar, Sõbra maja Tartus, sotsiaalministeerium ja välisministeerium, Sakala keskus ja Tatari tänava meestesaun 69, Tallinki ja Silja Line'i laevad, Vikerkaare ja Areeni toimetus.

Ilus Linnar Priimägi filosoofiadoktoriks

Tõestas oma kirjatööga, et kaunite meeste kujud on puhas kunst ja klassitsism kunsti tipp.

Inno Tähismaal oli õigus

Artiklikogumiku "Seksuaalsus Eestis. Ajalugu. Tänapäev. Arengud" üks koostajatest Olev Poolamets tutvustab rahvale meeste seksuaalsuse scene'i. Professor Elina Haavio-Mannila, kes sugulasrahva lähemaks tundma õppimiseks müüs suisa maha oma aktsiad (tõsi, mitte Nokia, vaid kuulsa kirjastuse omad), ütleb, et eestlased on seksinäljas.

Interdistsiplinaarne Chalice

Postindustriaalse ühiskonna meesrahvalaulik ehk räppar esines heroilise rahvusräpiga "Minu inimesed" nii president Rüütli vastuvõtul kui Ilvese toetuskoosolekul Tammsaare pargis. Sõbrustas nii Tõnis Mäe kui kuningas Ubuga. EV esimene räpprahvakunstnik.

Juuda evangeelium

Lihavõttepühade ajal lekitati avalikkusse Juuda evangeelium, mis näitab toda tumeda, et mitte öelda Mossadi minevikuga isikut teises valguses. Evangeeliumist jääb mulje, et Juudas oli Jeesuse hea sõber ja suudlus oli nende koostööprojekt. Kas kirik varjab tõde?
Truth is out there...

Kaksiktorniarhitektid

Eesti kõige juhtivamaks osutub Nord Projekt, mis Meeli Truu juhtimisel tahab kaksiktornidega Tallinnast New Yorki teha. Selle žesti eest käis meid tänamas ka Eesti sõprusriigi USA president George Bush.

Keeletu muinsuskaitsejuht

Näib, et riigi muinsuskaitseameti direktor Kalev Uustalu, kel praegu oma ametipostil veel katseaeg, on sõnatuks kohkunud Narva ja Tallinna planeeritud koleehitiste ees. Aga enne kui ta lõplikult oma kohale määratakse, oleks tal ka aeg oma arvamusi avalikkusega jagada.

Kirjamees Ilves presidendiks

Varsti pärast põhjapaneva artiklikogu "Eesti jõudmine" ilmumist valitigi "modellimõõtu mõtleja" (B. Pilvre) Toomas Hendrik Ilves presidendiks. Paraku selgus peagi, et presidenditöö ei ole mitte kirjandus, vaid näite- ja moekunst. Külalisetenduste staarid Elizabeth II Royal Shakespeare Companyst ja George Bush off-off-off Broadwaylt esinesid tuntud headuses, perekond Ilvese rollilahendust pärssis aga pisut kostüümikunstnik, kelle väljavahetamise järel hakkas Eesti riigil hoopis paremini minema.

Kommarid ja oktoobrilapsed ahju!

"Kommarid ahju!" oli aastapreemia vääriline teatrisündmus, katkenud näidend, mida võib tõlgendamisvõimalustelt kõrvutada üksnes "Hamletiga". Nagu tõendasid Tartu ülikooli semiootikud eesotsas Peeter Toropiga, hõlmas selle kronotoop nii minevikku kui tänapäeva, nii lava kui ka tänavat, nii ministeeriume kui riigikogu. Tragöödia kaks kangelast läksid vastu oma saatusele: Jaak Jõerüüt Lätti ja Indrek Tarand üritas lohutust otsida tantsupõrandalt. Areeni toimetajad aga paljastasid hulga endisi oktoobrilapsi, kes tänapäevani Eesti Ekspressis oma vaateid levitavad.

Krull pärimuskosmoses

Hasso Krull avaldas väikese triksteriraamatu "Loomise mõnu ja kiri" ning loeb Tallinna ülikoolis triksteri-kursust. Nagu Krull on selgitanud, elame me labürindis kohaliku triksteri Vanapagana võimuses. Kui ei saaks napsi võtta ja Eesti Ekspressi lugeda, peaksime aina igapäevase elu õuduse ja mõttetuse ees värisema.

Kultuuripealinn Tallinn

Lõpuks tuleb ometi kultuur Tallinna - seoses Tartu vaimu langemisega 2005 (valmis kaubamaja).

Leo Kunnas Iraagi sõjas

Kolonelleitnant Leo Kunnase mälestused "Viiv pikas sõjas" Iraagist on võrreldavad ainult SS-obersturmbanführer Harald Riipalu mälestustega viimasest ilmasõjast, leiab Iraagi-veteran Eerik-Niiles Kross. Siiani jätkuvad väitlused, kas eestlased peaksid Iraagi kõrbetest välja taganema nagu kunagi Ukraina steppidest ja jätma mehetegude paigaks vaid Tora Bora koopad Afganistanis.

Louis Kahn oli tegelikult Itze-Leib Schmuilowsky

Kahni päevad Kuressaares, kus tähtis ameerika arhitekt veetis esimesed eluaastad ja põletas omale sütega armid näkku. Ühtlasi selgus, kes on eesti kuulsaim juut.

Mati Unt ja "Tühirannake"

Veiko Õunpuu film "Tühirand" Mati Undi eksistentsiaalerootilise lühiromaani ainetel paistab Jaan Ruusi sõnul silma antonioniliku igavusega. Sügisel tehti sama tüki järgi Tartus lavastus ning peeti mitmel pool Undi-konverentse. Õunpuul on käsil järgmine Undi(indi)film "Sügisball". Mitte ära segada filmiga "Kuldrannake", milles valitsevat igavust oleks raske antonionilikuks nimetada.

Mozart on meiega

Selgus, et on 250aastaselt sama geniaalne ja aktuaalne kui 18. sajandil. Tõi Areeni Mozarti-erinumbrile rahvusvahelise kujunduspreemia.

Omadusteta mees Eestis

Ilmus austerlase Robert Musili romaan, mida on peetud maailmakirjanduse üheks kõige pikemaks, aga ka grafomaanlikumaks teoseks. Mati Sirkel suutis selle siiski ära tõlkida ning Jaan Undusk avaldas sellest Areenis essee, mille läbi lugemine on kohustuslik kõigile, kes romaani 1600 lehekülge pole läbi lugenud. Mitte segi ajada Kirjanike Liidu esimehe Jan Kausi märksa õhema romaaniga "Tema", mis valiti Apollo lugejate lemmikuks.

Paberivabrik sai mütsi pähe

KOKO PR-gurudest arhitektid saavad valmis tselluloosi- ja paberivabriku tsehhi otsa ehitatud topsikuga. Muinsuskaitse ei tea, kas naerda või nutta. "Aga hea maitsega on see asi igal juhul tehtud," ütleb Krista Kodres.

Palmaru tulipunktis

Pärast seda kui Veiko Märka avaldas Areenis luuletuse "Aafrika legend" - sellest, kuidas Raivo Palmaru mõistus jäi palmi otsa -, on kultuuriministri tegevus pidevalt arusaamatusi tekitanud.

Pamuki Nobel

Nobeli preemia sai Türgi kirjanik Orhan Pamuk, kes oleks armeenlaste kallal toime pandud genotsiidi jaatamise pärast peaaegu vangi pandud. Jõuluks lasti koju ka holokausti eitaja David Irving, kes istus Austrias vangis nagu tema kaasmaalane Richard Lõvisüdagi.

Pronksmehekultus

Tänavu kevadel puhkes eeskätt siinsete sküüdi päritolu hõimude seas nn pronksmehekultus. Enn Roosi viiskümmend aastat tagasi loodud pronksskulptuuri on ilmselt hakatud ekslikult pidama piiblist tuntud kuldvasikaks. Seda näis uskuvat isegi Eesti politsei, kes platsi pooleks aastaks tarastas ja pani karjased väljale.

Püha Jüri aasta

Jüri Arrak tähistas kirglikult, suurejooneliselt, avangardistlikult, postmodernistlikult, mentaalselt ja diplomaatiliselt oma 70. sünnipäeva, kallates oma vaimuvalgusega üle kõik Tallinna galeriid.

Püksikummi takerdunud ühiskond

Tiina Jõgeda avaldas Areenis sellise pealkirjaga artikli, pidades seksiostu kriminaliseerimist mõistlikuks. Talle oponeeris Irja Vaher, kes pidas seda naise inimõiguse jõhkraks eiramiseks. Prostituut on nagu sportlane, kes oma kehalise võimekusega teisi ahhetama paneb.

Rossini "Tuhkatriinu" Estonias

Klasse! Lavastus rahvusvaheline tase, kujundus ja kostüümid rahvusvaheline tase, eesti solistid hämmastavalt heal tasemel.

Müümise kunst

Film, mis muutus maoks, kes hakkas iseenda saba sööma. Selle asemel, et näidata müümise kunsti, hakkas film edukalt müüma hoopis iseennast (ligi 8000 vaatajat), olles niiviisi ühekorraga vorm ja sisu.

Soome sild Kadriorus

Pärast Saarineni, Lindgreni ja Aaltot kehtestas end soomlastest neljanda eesti arhitektina Vapaavuori, kelle projekti järgi ehitati Kadrioru pargi võpsikusse KUMU. Ainus, kes maja arhitektuuri koledate sõnadega kirjeldas, oli aga ka soome arhitektuurikriitik! Miks? Puhas kadedus! Totta kai!

Soosaare kaitse

Tegu pole malega , aga strateegiaga ometi. Kõigi Eesti ajalehetoimetuste arvuteid sisustasid pikalt kogu maailma progresiivsete kunstnike kaitsemeilid, mis toetasid Mark Soosaart ja tema Pärnu Moodsa Kunsti Keskust linnapea Märt Viisitamme vastu, kes harrastavat natsivormis ringi hiilida ja maailma kultuuriüldsust hirmutada. Soosaare kaitset - lõputut meilitulva -võib võrrelda igavese tulega, mis tagab patiseisu.

Suurvaimude juubelite palavik

Betti Alver ja Leonid Brežnev 100, Debora Vaarandi 90, "Tõde ja õigus" 80, Enno Hallek 75, Mats Traat 70, Viivi Luik 60, Kärt Hellerma 50, Vikerkaar 20.

Tammsaare koomiksid

Eestimaalt ja lahe tagant on saabunud esimesed Anton Hansen-Tammsaare teoseid vahendavad pildilood. Meie rahvuslikuks ülesandeks oleks siiski esmajärjekorras "Tõe ja õiguse" 5 köidet kartuunida, et nad seeläbi uuele sugupõlvele kättesaadavaks muuta. Heiki Ernits võiks esimese tüsedate karakteritega köite kohe valmis visata. Muude köidete jaoks võiks joonistajad sisse osta Taanist, kes võiksid lisada eesti elule islamistlikku koloriiti.

Tantsufundamentalistid Tuljaku vastu

Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetajate Tuljaku interpretatsioon ajas Eesti tantsujuhid marru, kuna solvas sügavalt nende usutundeid. Hilissügisel kordus sama pühadust rüvetanud küpsisekarbiga Kaera Jaan. Seni ei ole ükski Taani ajaleht julgenud tantsujuhtidest karikatuure avaldada.

Tartu on karske kirjanduslinn

Areen avaldas Tartu kirjandusliku kaardi ja lasi Tartu kirjameestel meenutada nende napsitamisharjumusi ja -seiklusi. Artikkel äratas tartlastes õigustatud nördimust. Areen palub vabandust ja kinnitab: ükski kirjanik pole kunagi Tartus alkoholi pruukinud. Kõik selles loos kõnelnud kirjandustegelased olid tegelikult välja mõeldud. Ka Oskar Luts oli täitsa karske mees, vahel apteekrina ainult rohtude mõju all.

Tõnu Õnnepalu parimaks kirjanikuks

Areeni kriitikuteküsitlus selgitas, et iseseisvusaja parim kirjanik on Tõnu Õnnepalu. Parimaks romaaniks valiti Ene Mihkelsoni "Ahasveeruse uni", mille on läbi lugenud ainult eesti rahva kõige haritumad esindajad. Tõnu Õnnepalu asus Kõrvemaale, et olla rahvale, tõele ja õigusele nii lähedal kui võimalik, sest maal on veel ausust.

Uus Sakala

Taheti parimat, aga välja kukkus nagu alati - Tartu Kaubamaja.

"Vaimuelu abimees"

Esimesest Areeni kultuurileksikonist - meie aususest ja südametunnistusest - saab detsembris juba 10 aastat!

Vaino Vahing ja põlvkonna (h)ängid

Vahing paljastas oma "Päevaraamatus" 60ndate kultuuriheeroste tegeliku elu ja moraalse palge. Alkohol, paranoia, unbewusste ängste ja armastuse piinad olid selle põlvkonna saatjaks, kes ometi püüdles aususe, headuse ja siiruse poole Tartu linna peal ringi hängides.

Vender ja Lember

Raamatutega debüteerisid Areeni tulevikutähed noorkirjanikud Asta Vender (90) ja Valli Lember-Bogatkina (85). Lisaks debüteeris Aapo Ilvese ema Tiina.

Semiootikakolleegium:
Kalev Kesküla, Harry Liivrand, Siim Nestor, Karin Paulus