Mida on eduks vaja
Meenub, kui mul 1989. aastal õnnestus esimest korda külastada Milano mööbli­messi ning üks soomlannast ajakirja toimetaja Milanos võttis mind kaasa hispaanlaste SIDI gruppi tutvustavale vastuvõtule. Kõik see toimus 14 aastat pärast Franco surma, s.t niikaua oli Hispaania jõudnud juba olla vaba maa.
Hispaania disaintoodetega tegelevad väikefirmad olid rentinud Milanos Lido-nimelise paviljoni looduslikult kaunis kohas, saarekesega tiigi ääres. Seal näidati suurepärase disainiga mööblit, kangaid, valgusteid ja aksessuaare.
Toimetajatele ja äripartneritele toimus õhtusöök koos ilutulestikuga, igaühele anti kaasa hispaania SIDI grupi tegevust ja disaintoodangut tutvustavad raamatud ning rahvuslikud meened – lehvikud. Sealt lendasid Hispaania väikefirmad kui innovatiivsete ja värskete loovate ideede kandjad tuntud disainiajakirjade kaantele ning rahvusvahelise äri orbiidile.
Olin olnud ühe tähe sünni juures. Miks küll pole Eesti disaintoodete turunduses tänaseni ligilähedaseltki sarnast fenomeni märgata? Või ongi disaini lõpp meie aja märk?

 

Konstantin Grcic
Stockholmi mööblimessi 2007 aukülaline

Grcic (42) on kavandanud mööblit, valgus­teid ja muid tooteid sellistele tuntud firma­dele kui Agape, Authentic, Driade, Flos, Iittala, Krups, Lamy, Magis, Moroso, Muji. Tema disaini iseloomustab lihtsus, minima­lism ja samas tihti huumor. Teistest minimalistidest eristabki teda just see viimane asjaolu (www.konstantin-grcic.com ).
Grcicit on viimastel aastatel üsna sageli esile tõstetud, tema Flosile disainitud Mayday lamp on New Yorgi MoMa püsikollektsioonis ning sai aastal 2001 Compasso d’Oro auhinna.
Grcic nimetati aasta disaineriks 2007 nii Kölni messil Saksa ajakirja Architektur und Wohnen poolt kui ka prantslaste messil “Maison et Objet” disainisalongi Now! design à vivre’i poolt. Praegu töötab Grcic köögimööbli disaini kallal Krupsile ja statsionaarse sisseseade kallal Mujile.
Grcic oli juba neljas Stockholmi mööbli­messile kutsutud aukülaline. Varem on aukülalisteks olnud, messi ­vestibüüli kujundanud ning oma töid-tegemisi seminaridel tutvustanud hispaania disainer Patricia Urquiola, prantsuse vennad Ronan ja Erwan Bouroullec ja jaapani disainer Naoto Fukasawa.