Kunagist ETKVLi staadioni Kadriorus ilmselt paljud enam ei mäletagi. See, mis asus kohe Kadrioru lõbustuspargi kõrval ja õigupoolest juba aastaid tagasi kasutuna seisma jäi, pakkudes pelgupaika hakkidele ja röövlikampadele. Selle asemel, et aastaid räämas seisnud staadion mõnusaks vaba aja veetmise kohaks teha, ehitati väljak ja jooksurajad eelmise aastanumbri sees korterelamuid täis. Täna on staadioni asemel suurfirma Skanska rajatud Liivaoja elamurajoon – 15 külg külje kõrval asuvat kortermaja, mis teineteise suhtes nii lähestikku, et rajoon rahvasuus Sipelgapesaks ristitud. Suur hulk korteritest on täna omanikuta, ent see pole selle loo teema.

Igal juhul sai ETKVLi staadionist esimene näide spordiplatsi muutumisest kinnisvaraäri objektiks. Viimaseks – kaugeltki mitte. Ka Viimsi staadioni asemel on nüüd majad.

Pole muidugi ime, et kõik Tallinna kesklinna piirkonnas või läheduses asuvad staadionid pakuvad huvi kui soodsad paigad kinnisvara arendamiseks. Sile maa, parklad ja juurdepääsuteed olemas, ei mingeid ootamatusi mullakamara all – nad lausa kutsuvad end karpe täis riputama.

Ekspress uuris, mis on saamas linna spordiväljakutest. Ons kõikjal muruväljaku ja jalgpalliväravate asemele tulemas kortermajad ja ärihooned?


Männiku staadion

Nõmme mändide all, Vabaduse puiestee ja Männiku tee vahel, sportlikus mõttes innustaval Võidu tänaval asub endine tuletõrjespordi staadion. Nii mõnegi kinnisvarahai unelmates on see võimalik arenduspiirkond. Vähemalt staadioni praegune peremees Enn Loog ütleb, et huvilisi ikka käib. Aga see staadion, mida Loog koos tuntud väravavahi Mart Poomiga majandab, on ehe jalgpallikants. Siin mängib ja treenib 2. liiga klubi Nõmme United, aga mis peamine – ka sama klubi 80 noort pallurit pluss Levadia noored ja Keila lapsed teevad siin trenni.

Loog räägib, et praeguste plaanide kohaselt tahaks ta staadioni serva rajada normaalse 40 kohaga majutushoone. Seal oleks ka riietusruumid ja einelaud. Ühesõnaga, kõik selleks, et jalgpalliklubid saaksid siin mõnusalt laagrisse koguneda. Kunagi, kui Mart Poom suure jalgpalliga hüvasti jätab, on üsna tõenäoline, et Nõmme staadionil õpivad väravavahi-kunsttükke Poomi-nimelise jalgpallikooli kasvandikud. “Seda, et siin staadionil hakkaksid kõrguma kõrghooned, ma usun, minu eluajal ei juhtu,” ütleb Loog.
 

 

Lastestaadion

Võtame näiteks lastestaadioni, mis kui kaariese tekitatud kole hambaauk juba pikki aastaid keset linna vedeleb. Otse rahandusministeeriumi taga ehk arenduse mõttes hindamatu väärtusega kohas. Kummalisel kombel ei taha sel platsil keegi suurt midagi teha. Rein Ilves Tallinna Spordi- ja Noorsooametist ütleb, et sel staadionil ei saagi enne muud ette võtta kui muru niita ja prahti korjata, kuniks riigi maa-amet on staadionimaa linnale andud. Mida sama ametkond siit mitte kaugel, kino Kosmos kõrval asuva t ühja lapikesega tegi, Ekspressi lugejad juba teavad.

Kui maa-asjad korda saaks, võiks Ilvese arvates olla seal pop ja noortepärane vaba aja veetmise koht – jalgpalliplats ja ­skate-park rulasõidufännidele.

Päris rahandusministeeriumi praeguse hoone taha, staadioni kõrvale rajatakse 14korruseline ministeeriumihoone. ­Teise serva, eramaadele, tulevad muidugi elu- ja ärimajad. Aga mis puudutab staadionit ennast, siis... “Kortermaju me seal näha ei tahaks,” ütleb linnaametnik Ilves


* * *

Mõneti sümptomaatiliselt kulgesid asjad lastestaadioni selles osas, mis jääb teisele poole Suur-Ameerika tänavat vanade tenniseväljakute kohale.

Jäähokiliidu president Priit Vilba plaanis sinna rajada täismõõtmetega jäähalli. Linnale plaan meeldis! Staadion anti Lastestaadioni Jäähalli Sihtasutusele 50 aastaks rendile. Pluss lubati toetada infrastruktuuri rajamise osas. Jäähokiliidul halli rajamiseks raha polnud, seepärast löödi käed investeerimisgrupiga Metro – Arle Mölder, Sulo Nigul ja Mart Habakuk, kelle tuntumad tegemised on seotud Pirita rannahoone arendamise ja Viru väljakul asuva endise pedagoogikaülikooli hoone rekonstrueerimisega.

Aeg möödus ja asi edenes, Metro meeste huvi jäähalli rajamiseks muutus aga muudkui väiksemaks – palju vahvam tundus mõte rajada samasse kohta suuremat sorti hotell. Nii see hotell muudkui suurenes nende plaanides ning jäähalli mõõdud kippusid üha rohkem kokku sulama. Linnale sündmuste selline käik ei meeldinud ja... tänaseks on asi jõudnud kohtusse. Nüüd, nagu teab spordi- ja noorsooametnik Ilves, otsitakse võimalusi kohtuväliseks kokkuleppeks. Et tuleks nii täismõõtmetega jäähall kui hotell. Saab siis näha.


Kotka tänava staadion

Lähiajal peaks linna volikogus kinnitamisel olema Tallinnas Kotka tänaval asuva endise teeninduskooli ala planeering. Uue planeeringu kohaselt on ala jagatud kaheks. Ühel hakkab asuma Tallinna Ülikooli õppe- ja eluhoone. Seal, kus varem asus staadion, sinna staadion ka jääb, jumal tänatud. Ülikoolihoone ja staadioni vahele on planeeritud kahekorruseline parkimismaja. Kortermaju pole sinna ette näha. Vähemalt lubab niisugust tulevikku Kristiine linnaosavalitsuse arhitekt Kaire Koitme.


Tallinna Hipodroom 

Mingis mõttes staadion ehk suuremat sorti ja sile spordiareen on ju ka Tallinna Hipodroom. 16hektariline lahmakas asub laitmatus kohas, Stroomi pargi ja lahe läheduses, kesklinnast kiviviske kaugusel. 2005. aasta sügisel kõlaski uudis, mis tõotas hipodroomi asemele uhket elamurajooni. “Jaan ­Manitski (tema on hipodroomi haldava firma üks omanikke – toim.) käeviipe peale kerkivad praegusele hobuste jooksuplatsile kolme- kuni viiekorruselised kortermajad, mille ühest aknast paistab meri ja teisest Pika Hermanni torn,” kirjutas Ärileht. “See projekt läheb maksma miljardeid,” ütles Manitski ise. “Tegemist on kesklinna krundiga, mille Paldiski maantee äärse külje võiks tihedalt täis ehitada,” arutles linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Igor Volkov.

Ärilehe sõnul otsisid Hipodroomi omanikud Tallinna lähivaldades 100 hektari suurust maa-ala, kuhu rajada Eestis seninägematu meelelahutuskeskus. “Lähema aasta jooksul peame valmis olema linnast välja kolima,” märkis Manitski. Uus hipodroom haaraks vähemalt 30 hektarit, mis on praegusega võrreldes ligi kaks korda rohkem. Hobustele ehitatakse uus jooksurada ja 200kohaline ta ll. Kuid hipodroomist suurema ala hõlmaks meelelahutuskeskus.”

Möödunud on poolteist aastat, ent plaanidest kaugemale pole jõutud. Hipodroomi juhatuse liige Vahur Nurm: “Me planeerime hoogsalt, kavandame lausa rahvusvahelist konkurssi praegusele hipodroomile uue keskkonna rajamiseks. Ei tahaks teha lihtsalt karpide väljakut, vaid et asi oleks ikka ilus. Mõtetest kaugemale, planeeringute algatamiseni pole seni jõudnud.”

Nurme sõnul seisab hipodroomi ära kolimine osalt selle taga, et linnal on teistsugused ootused. “Ma ei oska linna ametlikku seisukohta hetkel öelda, aga suhtumine on umbes selline, et sinna tuleks teha ikka uus ratsaspordikeskus. Minu meelest on see jama, sest esiteks ei tegelda hipodroomil ratsaspordi, vaid traavispordiga – hobustele tähendab see hoopis teistsuguseid tingimusi. Meil on seal 16 hektarit, hipodroomi normaalseks funktsioneerimiseks vajame vähemalt kolm korda rohkem. Traavlid läheksid lolliks, kui siin iga päev treenima peaksid. Hobune on ju nagu iga teinegi sportlane, ta vajab mitmekülgseid treeningtingimusi, mitte et iga päev on sul ainult üks sirge, kus joosta...”

Niisiis – varem või hiljem kolib hipodroom linnast välja, ent mis täpselt selle asemele tuleb, näitab aeg.


Kalevi staadion

Tantsupidude meka ümber käivitub ilmselt üsna varsti hoogne ehitustegevus. Möödunud aasta novembris kirjutas Eesti Päevaleht, et Spordiselts Kalev, kellele 1955. aastal avatud 11 000 kohaline staadionimürakas kuulub, on teinud neljale suurfirmale ettepaneku investeerida staadioni rekonstrueerimisse. Vastutasuks võimalus arendada kinnisvara staadioni ümbritseval tühjal alal. Asukoht – Tallinna kesklinn – on ju supersoodne, ruumi on piisavalt. Küllap huvilisi jagub...


Merevärava staadion

Vanalinna piiril, otse Skoone bastioni kõrval asub Merevärava staadion, korralik murukattega vutiplats. Tõsi küll, viimastel aastatel üha armetumas seisus. Kesklinna valitsuse pressiesindaja Aitel Käpa sõnul otsib linnaosa võimalust sõlmida kokkulepet jalgpalliliiduga, kes hakkab ise staadionit haldama või annab selle üle mõnele klubile. Käpp märgib samas, et jutt käib siiski paarist-kolmest aastast. Mis saab “mereväelaste staadionist” hiljem, ei oska ta öelda.


Maarjamäe (endine Norma) staadion

Kunagise ENSV meisterklubi Norma staadionist Maarjamäel ehitab praeguse tšempioni FC Levadia omanik Viktor Levada klubile treeningbaasi. Nii et seegi staadion jääb jalgpalli teenistusse.