Seega, kultuurireisile pole ehk mõttekas kõige pisemaid kaasa võtta, aga rannapuhkusele küll.

Eelnev uurimistöö

Reisi planeerides tuleks hoolikalt uurida hotelli kohta: millised on tingimused, kas seal on soojendusega bassein (jahedamal perioodil pole ilma soojenduseta basseinis lastel mingit veerõõmu), kas rand on liivarand, kas hotellil on mänguväljak, kas on olemas lastehoid jne.

Mida kaasa?

Väikelapsega puhkama sõites tuleb mõelda ka tema toiduharjumustele. Näiteks Egiptuse hotellide hommikusöögilaudadest puuduvad reeglina meie traditsioonilised pudrud ja harjumuspärased jogurtid. Kohalikke jogurteid aga laps suure tõenäosusega ei söö. Seega tuleb väikesele lapsele harjumuspärane menüü kaasa pakkida. Transfeerlennu puhul pole see keeruline. Kui kodus korralikult pakkida ja hotellis toit külmkappi panna, siis ei juhtu sellega midagi.

Kui on plaanis ise lapsele putru keeta, siis on vajalik ka keedupulk kaasa võtta või mõelda, kuidas ja kus putru keeta saab.

Egiptuse näite puhul soovitab Rutt ka vajaliku mähkmehulga kaasa võtta, sest hotellides ja hotellile lähedal olevates kauplustes neid ei müüda, apteegi otsimine on tülikas ning hind kõrge. Samuti oleks ettenägelik võtta kaasa mõned mähkmed ka nendele lastele, kes kodus juba enam-vähem potil käimisega hakkama saavad, kuna reisil ikka juhtub ning nõnda on lihtsam nii lapsel kui vanemal, eriti siis, kui plaanitakse mõnele ekskursioonile minna.

Päris pisikestele on kasulik ka käru või vanker kaasa võtta, siis on lapsel oma kindel koht, saab teha pikemaid jalutuskäike ning rahus lõunauinakut. Kallimate vankrite puhul on soovitatav teha pagasikindlustus. Kõike võib juhtuda.

Muidugi on vaja kaasa võtta piisavas koguses ilmastikule vastavaid rõivaid. Arvestada tuleks ka sellega, et õhtud on isegi soojal maal jahedad. Jalanõud peavad reisil olles olema nii lapsel kui täiskasvanul mugavad (ja kontrollitult mugavad st varem kantud, et ei tekiks üllatusi).

Päikesekaitsekreem kaitsefaktoriga 35+ on hädavajalik, samuti desinfitseerimisvahendid (et see käsi, mis kipub tihti suhu minema, oleks puhas).

Lapse oma asjad

Nii lennusõidu kui kogu puhkuse ajal on oluline, et lapsel oleks oma asjad kaasas. Mõned tuttavad mänguasjad ning olulised asjad, mis aitavad rahuneda, uinuda, sisendavad turvatunnet.

Lendamise ajaks peaks mõtlema (olenevalt lapse vanusest) tegevustele, millega lapse aega sisustada (sõnamängud, pildiraamatud jne), sest isegi mõni tund paigalpüsimist on juba täiskasvanulegi tüütu, mis siis väikesest inimesest rääkida.

Enne reisi arsti juurde

Kui lapsel on väike nohu, siis tuleks kindlasti perearstilt või apteegist küsida rohtu, mis paistetust alandab ja ebameeldivustunnet ninas ja kõrvades vähendab.

Perearstilt on mõttekas uurida ka kõhurohtude kohta (meie tavapärased kõhurohud ei pruugi võõras kliimas toimida). Samuti võiks raseda d enne lennureisi oma arstilt uurida, kas lendamine tema raseduse faasis on riskivaba.

Kokkuvõtteks

Puhkama võib sõita pea igas vanuses lapsega. Iga lapsevanem tunneb oma last kõige paremini ning teab, millist käitumist ja reageeringuid lapselt on oodata. Pretensioonikas väikelaps on reisil tavapärasest veel pretensioonikam jne. Selleks peab lihtsalt valmistunud olema ja sellega arvestama.

Oluline on kõik hästi läbi mõelda, vajalikud asjad kaasa võtta ning valida puhkusekoht ning programm, mis lastega puhkamiseks sobib.

Rutt Sardis rõhutab veel tervisekindlustuse vajadust. Tihti kipuvad inimesed unustama, et meie tervisekindlustus kehtib vaid Euroopa Liidu maades ning mujal reisides on vajalik eraldi tervisekindlustus sõlmida.