Tauri Tallermaa* kommentaar:
Praktika kinnitab teaduslikke uuringuid
Kõrvalasuva artikli väited refereerivad teaduslike uuringute tulemusi. Praktikuna võin öelda, et need kinnitavad ka meie senist ligemale 5 aasta pikkust mälu treenimise praktikat.
Reeglina pole ju kellelgi probleemi mäluga. Nagu maailmas väga tunnustatud mälu-uurija Endel Tulving ühel kohtumisel ütles: “Mälu sõltub sellest, millised vanemad me endale valinud oleme.”. Mõte on selles, et väga palju oma mälu potentsiaalist saame me kaasa pärandina oma vanematelt. Hoolimata sellest on mälu aga meil kõigil väga hea ja terve oma elu jooksul ei suuda me teda n-ö lõpuni ära kasutada.
Küll aga veavad meid alt peamiselt tähelepanu- ja keskendumisvõime. Need on aga otseselt ju seotud meie enesetunde, huvide, soovide ja tahtmistega.
Kui keha on lodev ja treenimata, kui kõht on pidevalt täisväärtuslikust ja mitmekesisest toidust tühi või kui uni on halb ja rahutu, siis on kogu keha stressis, nägu mossis ja tuju halb. Igasugune emotsioon võimaldab ajul infot mällu palju paremini salvestada. Kui aga olemine on sant, siis jääbki pigem meelde see tunne, mitte see, mida oleks tahtnud mäletada. Psühholoog Mare Pork on väga hästi öelnud: “Õppimine on garanteeritud siis, kui see tekitab elamuse.”. See kinnitab otseselt artiklis toodud mõtteid läbi rõõmu ja lõbu või meeskonnas tekkiva sünergia kaudu õppimise kohta.
Mida vitaalsem inimene, seda aktiivsem on ka mälu ja seda nauditavam on elu!

*Tauri Tallermaa on Kiirlugemiskooli mälutreener