Tänasel päeval torkab meeldivalt silma sotsiaaldemokraadist siseministri Jüri Pihli resoluutne ja võimekas juhtimistegevus. Esiteks tema käsutuses oleva internatsionaalse, kuid vägagi seaduskuuleka isikkoosseisu suurepärane rakendamine. Õigeaegne tegevusplaan, operatiivne tegutsemine ja teavitamine, head abilised nagu Raivo Aeg ja paljud teised. Kord tänavatel taastati suhteliselt ruttu, võrreldes näiteks suurlinnade Pariisi ja Los Angelesiga.

 

Võib ju viriseda, mis kõik ideaalist puudu jäi ja teoretiseerida, kas oleks saanud märatsemist ja varalise kahju tekitamist ära hoida. Aga see virin on kasutu.  Sest varalise kahju tekitamise kaudu on antud tõelisi tunnismärke maailmale, kellega on Tallinnas tegemist. Need on juurteta kuritegelikud tegelased, kes moodustavad armetu vähemuse meie mitte-eesti päritolu elanikkonnast. Polegi oluline, kas nemad nõuavad kalifaadi või nõukogude liidu taastamist. Tähtis on, et nad astuvad vastu põhiseaduslikule korrale ning kasutavad seaduses keelatud, tsiviliseerimata võtteid.  Ja just sellele on Jüri Pihli juhitud ministeerium ilusti ja otsustavalt reageerinud.  Mis, nagu öeldud, torkab nii meeldivalt silma taustal, kus iseseisvuse vana vastane Savisaar on asunud käituma Viktor Kingissepana ja väljastab koos Ain Seppiku ja Toomas Vitsutiga vägivallatsemise jätkamisele manipuleerivaid avaldusi sarjast „Wilsoni heeringa eest".  Aga ma ennustan, et tema tunnike tuleb.  Juba praegu on ta viidanud oma põranda alla mineku võimalusele (kas keegi teab, kus tänapäeval elutsevad õed Tellmannid, kes võiksid Edgarit oma pesukapis varjata?).  Savisaar võiks enne edasisi avaldusi meenutada ühte EV esimestest ministritest, Villem Maasikut, kes samuti otsustas põhiseadusliku korraga pahuksisse minna.

 

Ja lõpetuseks, olles kiitnud spetsiifiliselt Eesti sotsiaaldemokraate, kiidaksin ka rahvast (sõltumata rahvusest), kes on säilitanud vaoshoituse, külma närvi ja hea huumorimeele.  Eks ütles ju juba Arnold Rüütel omal ajal, et meie demokraatia eripäraks on relvastatud rahvas. Kes võib liikuda tarvidusel suurte hulkadena suurtel kiirustelJ  Viimast väidet kinnitab abipolitseiga liitunute arv, aga ka üldine valmisolek oma kohuseid täita.  

Neile, kes arvavad, et aeg on valitsust vahetada, osutan, et kui põhiseaduslik kord on jälle tagatud ning olukord normaalne, teeme oma demokraatliku protsessi raames, mida ise heaks otsustame. Senikaua kuni Kremli suunast tulevad ähvardused ja manipulatsioonid kestavad, ei anta jalatäitki järgi. Oleme ju isegi disproportsionaalsed, sest Kreml lükkas kõigepealt paarsada tuhat hauaplatsi buldooseriga siledaks. Ja alles seejärel siirdasime meie Kremli kuju sobivamale kohale. Ning me pole veel kasutanud siseminister Hellati võtet väljasaatmise osas.  Kui mäss Eesti riikluse vastu jätkub, siis ei maksaks seda võtet arsenalis küll välistada.