Muidugi on teada, et venelased püüavad internetis oma kaasmaalaste infovalikut mitmekesistada, kuid miskipärast pole need saidid just üleliia populaarsed. See võib ühelt poolt viidata suure vene rahva vähesele huvile alternatiivse informatsiooni vastu ja teisalt anda tunnistust ka kergest laiskusest, sest internetis info tarbimine nõuab natuke teistsugust lähenemist kui diivanil telekapuldi klõpsutamine. Aga venekeelne CNNi või Al-Jazeera analoog võiks meelitada mitmeidki putinlikus inforuumis olijaid teistsuguse toidu tarvitamisele.

 Loomulikult on Eestil jaama asukohamaana väikesed võimalused ka oma soovidega lagedale tulla. Neist üks võiks olla omakasupüüdlik - et meie juures resideeruvad venelased, aga ka Läti omad, saaksid veidike paremat tähelepanu, kui neil seda putinlikes meediakanalites võimalik saada on. Proportsioon ei peaks olema hullupööra suur, aga sisu seda kvaliteetsem. Loodetavasti oleks perspektiiv töötada oma emakeelses telejaamas ka kasvavale põlvkonnale toredaks perspektiiviks, sihiks õilis eesmärk aidata kaasa võimaluste paljususe loomisele Kremli kontrolli all olevas meediaruumis. Tõsi, hiljutised sündmused Tallinnas on esile toonud, et keskerakondlikku (loe: prosovjeetlikku) mõtteviisi pooldavad vene ajakirjanikud Eestis sellesse uude kanalisse tööle ei pääseks. Tshaplõginlikke nuripidiseid teleklippe ei hakka tulema, sest telekanali eesmärk on just nimelt Putini autoritarismile vastu seista. Nagu praktika näitab, seda Venemaa territooriumil teha ei saa. Venemaa naaberriigis on aga võimalused selleks täiesti olemas.

Uue kanaliga kaasneks Eesti jaoks teinegi positiivne moment, nimelt ei peaks väga vaidlema selle üle, kas ja millisel määral peaks Eesti TV tootma venekeelset programmi, dubleerima eestikeelset vene keelde jne. Selleteemaline vaidlus valitsuskoalitsiooni erakondade vahel jääks ära ja see võimaldaks ka värskel ringhäälingu juhil Margus Allikmaal tegeleda põhiküsimuste ja mitte pealesurutud pseudolahendustega. Kuna tegemist on Eesti ringhäälinguga, siis ei saa juttugi olla, et selle ülesanne oleks venelastest demokraate kasvatada. Viimane on ikka venelaste endi asi ja meie saame neid selles vaid jõudumööda abistada. Mida kavatsemegi teha, loovutades mõistliku tasu eest maad kontori- ja stuudiopindadeks ning abistades muude tegelike probleemide lahendamisel. Loodetavasti jääb siis ka vakka miski eriliselt jabur jutt Riigikogu juhtpuldist, et Venemaal töötavate kanalite levi Eesti territooriumil tuleks takistada. Liberaalidel oleks viimane aeg üle vaadata, mida sülg suhu toob ja mitte lasta reinkarneeruda omaaegsetel Karl Vaino doktriinidel Soome televisiooni keelustamisest ENSV-s. Ühtlasi oleks traditsiooniliselt võimekate vene programmitootjate kohalolek Tallinnas ka kena konkurentsitekitaja meie omakeelsetele tootjatele, kes võiksid saada innustust toota senisest rohkem, kiiremini ja nutikamalt.

On juba osutatud, et litsentsitaotluse läbivaatamisel tuleb lähtuda Eesti julgeolekuhuvidest. Aber natürlich! Kuid kindlasti ei ole Eesti julgeoleku huvides tegeleda miski võimaliku Kremli-poolse pomina ärahoidmise nimel ennetava enesekastreerimisega. Meie selgelt sõnastatud hoiak peab olema selline, et Eesti toetab neid väärtusi, mis meie liitlastele üliolulised - sealhulgas sõna- ja mõttevabadust. Ning on valmis sellesse ka konkreetselt panustama. Võrdluseks võiks võtta poleemikat tekitanud raketitõrjekilbi komponentide majutamise küsimuse Tsehhi ja Poolasse. Seal on tegemist tegeliku relvastuse probleemiga, meie välgutaksime siiski vaid vaimumõõka. Proovigem siis seda shanssi tõepoolest kasutada! Garri Kasparovi toetamine on Paul Kerese kaasmaalastele vägagi väärikas väljakutse!