Abiks lasteaeda mineva lapse vanemale

Raamatu “Laps läheb lasteaeda” autorid on sotsiaalpsühholoog Toivo Niiberg ja lasteaiaõpetaja Mare Linnas.

Raamat on eelkõige mõeldud vanematele, kelle lapsed lähevad lasteaeda. Siin on lahti seletatud teemad, milline on lasteaia ülesanne lapse elus, millist rolli mängivad kodu ja vanemad, millal laps on lasteaeda minekuks küps, mida laps lasteaias teeb ja õpib.

Räägitakse ka sellest, mida teha siis, kui poiss või tüdruk mingil põhjusel lasteaeda minna ei saa. Või sellestki, kuidas lapse jonni ohjata ning sellest kasvatada positiivset jonnakust.
Raamatu andis välja kirjastus Atlex. Hind umbes 169 krooni.
Kuidas last lasteaeda viia?

Last tuleb lasteasutusse minekuks ette valmistada, teda suure kollektiiviga järk-järgult harjutada. Kõigepealt režiimiga, mis seal kehtib (une- ja söögiajad). Piisab paarist kuust, et lapsel kujuneksid välja kindlad ajarefleksid.

Lasteaeda minev laps peaks oskama tassist juua ja lusikaga süüa.
Algul tuleks harjutada varajast tõusmist ja lasteasutusse minekut. Esialgu tulla koos lapsega lasteaia ruumide ja õpetajatega tutvuma. Vanemate kohalolek annab lapsele kindlustunde. Laps tutvub ja mängib teiste lastega, valib nende hulgast sobivad mängukaaslased, sööb hommiku- ja lõunasöögi ning läheb siis ema või isaga välja jalutama.
Söömisega uues kohas harjub laps kiiremini kui lõunase magamisega. Lapsele tuleks seletada, missugused tegevused ja millises järjekorras last lasteaias ootavad. Esimestel päevadel ei ole soovitatav jätta last lasteaeda magama.

Lasteaiast koju jõudes tuleb varuda aega, mis kuulub ainult lapsele – et ta saaks oma muljeid jagada ja tunda vanema lähedust. Mida väiksem laps, seda enam vajab ta füüsilist lähedust.

Esimesed päevad lasteaias peavad olema lühikesed, need pikenevad järk-järgult. Soovitav on lapsele kaasa anda mõni lemmik.

On loomulik, et esimesel paaril nädalal tekib lapsel jonni- ja trotsiperioode. Paari nädala jooksul leitakse sobivad mängukaaslased.

Uustulnuk võib lasteaias kiiresti väsida. Üleväsimus ilmneb sageli lapse öistes unehäiretes.
Suur osa uustulnukaid haigestub esimestel päevadel-nädalatel. See tuleneb kohanemisraskustest.

Kohanemiseks kulub keskmiselt üks kuu. Labiilse närvisüsteemiga lastel võtab kohanemine aega isegi kuni kuus kuud.

(Lühidalt raamatust “Laps läheb lasteaeda”)