"?Nad jäävad igavesti nooreks ning alatiseks meiega,"? ütles Kiili.

Kaitsejõudude Peastaabi, Rahuoperatsioonide Keskuse, Scoutspataljoni ja Kuperjanovi Üksik-jalaväepataljoni esindajad asetasid mälestuskivile pärjad. Auvahtkond tulistas hukkunute mälestuseks kolm kogupauku.

 

  * * *

Valik Eesti Ekspressi lugusid 1997. ja 1998. aastast: 

 

BaltPati tagala ja staabi luurerühma viimases operatsioonis hukkusid rohkem kui pooled. Sel päeval oli ilus sinine taevas. Mõned pilved liikusid, meri oli – nagu meenutab rühmaülem Jaanus Karm (28) – sile nagu plekk.

 

Sõjaväepolitsei varem avaldamata ettekanne kaitseväe juhatajale Johannes Kerdile toob punkt haaval välja ellujäämisretkel tehtud vead.

 

Neli päeva enne õnnetust leppis Karm kokku piirivalvelaeva nr 105 Torm komandöri nooremleitnant Villu Linnasmäega Paldiski Põhjasadamas oma rühma viimiseks Pakrile. Oma ülemustele ei maininud ta midagi veetõkke ületamisest. Vastupidi, ta taotles saartele ja sealt tagasi (!) pääsemiseks 60 liitrit bensiini.

 

SÜNGE AASTAPÄEV - BaltPati luurerühma endine ülem Jaanus "Toka" Karm (29) võib viieks aastaks türmi sattuda.

 

1936. aasta Männiku katastroofi päästetööd käivitusid palju kiiremini kui Kurkse õnnetuse puhul.

 

"Üksiklaskudega märklaua pihta tuld!!!" röögatab luurerühma ülem leitnant Margus Koplimägi (26). Kuue kõhuli lamava mehe ameerika päritolu automaadid sülgavad kuulekalt tuld. Ninna tungib püssirohu kibedat suitsu. 

 

Reedel möödub Kurkse sündmustest aasta. Peetakse jumalateenistusi, süüdatakse küünlaid, veeretatakse kohale rändrahn. Rahn tähistab paika, kuhu sadamavaht üle noatera ellu jäänud poisid vedas.

 

TV1 uudiste peatoimetaja Nele Laanejärv (40) ei anna intervjuusid. Pärast Kurkse tragöödia päevi, mil TV1 ainsana Eesti infokanalitest suutis anda teavet kohe, kui midagi uut selgus, ja end seeläbi massidesse murda, suhtub Laanejärv meediahuvisse valuliselt: "See oli suur õnnetus ja meie nüüd laseme sellel liugu, lõikame loorbereid. Nii ei lähe."