“Eesti drum’n’bass vol 2”

(Reliis Recordings)


Drum’n’bass’i käekäiku võib mitmest kohast hinnata. Pärast pronksiööd ei ole hiiglaslikke drum’n’bass-reive enam toimunud, mis on žanri austajate elu kindlasti igavamaks muutnud. Aeg-ajalt lipsab mõne Eestimaise drum’n’bass-artisti looming mõne piiritaguse plaadivabriku plaadile, mis on tore. Ja kui diagnoosida kohaliku drum’n’bass’i R2 saate “Tjuun In” koostatud kogumiku pealt, on seis hea. Kohati isegi väga hea.


Vähemasti käesoleva valiku üle otsustades on Eesti drum’n’bass kaldu ilu suunas. Peamine toon ei ole jõhker, kalk, ähvardav doom, vaid masinlik intensiivne rütmikulg on kaunistatud õnne õhkuvate harmooniate ja iluviisikestega, vooderdatud pehmemaks soojade käikudega. Isegi uimas jazz-kitarre kuuleb siin tinisemas. Eesti drum’n’bass ihaldab musikaalsust, mitte vaid karmi kütet. Bladetone, S.I.N., Mutated Forms, To-Sha & L. Eazy. Kena. Ja vana hea funk jääb sisse ka rõskemate mahajäetud tehase meeleolude vallas – 007 ja Critikal. Kõige sündmuslikum lugu on aga drum’n’bass’ist kõige kaugemal: Leslie Da Bassi meisterdatud kaunitar “Shiver” on pigem drum’n’bass-trummiplõginaga eepiline shoegaze-pop kui vastupidi. (Leslie on ka üks tegelastest uue kodumaise tähe – drum’n’bass’ga äestatud pop-soul artisti Hu? loomingu taga; ootan õhinaga täispikki plaate.)


“Eesti drum’n’bass vol 2” on tegelikult duubel-CD. Plaadile number kaks on DJ L. Eazy esimese plaadi laulud ja siis veel 14 üheks show’ks kokku miksinud. Sobib nii hommikuseks äratajaks, siis, kui riietud, et välja minna, peoks kui õhtuseks uinutajaks.
8