Puhkust korraldades on tehnoloogiat keeruline vältida. Kui lähed välismaale, siis otsid internetist odavlennu ja ostad piletid. Travelocityst või Expediast leiad hotelli ja madalaima hinna ning broneerid majutuse. Kodumaal puhkust veetes otsid näiteks maaturism.ee’st sobiva turismitalu ning paned selle puhkuse ajaks kinni.


Varustuse poolelt vajad fotoaparaati, mälukaarte ning reisides saad abi ka korralikust GPS-seadmest. Sellega on tehnoloogilised ettevalmistused tehtud.


Jääb veel häälestada automaatne e-kirjadele vastaja, et see teataks sulle kirjutajatele: “Olen puhkusel kuni selle-ja-selle päevani. Naastes kustutan kõik vahepeal saabunud e-kirjad. Seega, kui tahate mulle tööasjadest rääkida, palun helistage ja kirjutage pärast puhkust uuesti.”


Kui töökaaslased on igal aastal su puhkuse ajal avastanud, et oled “asendamatu”, siis hangi uus SIM-kaart telefoni pistmiseks – selle number teata ainult lähedastele. Töötelefoni kõneposti salvesta e-kirjade automaatvastusega sarnane teade.


Puhkuse esimesel päeval võta süda rindu ja vaheta telefonis SIM-kaart, jäta töönumber koju sahtlisse ning tee endaga leping: e-kirju me puhkuse ajal ei loe. Kui loeme, siis ainult era-aadressile saabuvaid, kuhu töökaaslased ärikirju ei taipa saata.


Hiljemalt kolmandal päeval saabuvad kõige hullemad võõrutusnähud: vajadusel palu abikaasal või sõbral end voodi külge kinni siduda, et sa märatsedes ei tormaks avalikku internetipunkti töökirju lugema. Viiendal päeval, kui töönarkari abstinentsinähtudest tingitud laamendushood leevenevad, avastad, et rahulikult on päris mõnus olla. Ja maailm muutub iga päevaga üha ilusamaks.


Ainsa töise asjana võta kaasa väike märkmik, kuhu kirjutada üles puhkuse ajal saabuvad nii kodused kui ka töised ideed ja uitmõtted. Miks? Sest pärast puhkust võtad päeva või paar ning käid need uitmõtted ükshaaval läbi, otsustades igaühe puhul, kas ja kuidas see ellu viia.


Head mõtted ei tohi ju kaotsi minna! Need paar päeva kuluvad ka selleks, et end tööasjadega rahulikult kurssi viia ja energiast tulvil rabada järgmise puhkuseni.


Septembris kohtud Hommega taas. Aga siis veab Homme vankrit juba uus tegija: suurepärane tehnoloogiaajakirjanik Enn Heinsoo. Suur tänu nende paari-kolme aasta eest, mille veetsime koos – mul oli tore aeg ja loodan, et teilgi.