Esmatutvus kohati peagu ainsaks tuleviku raamatuks nimetatud Amazon Kindle’iga oli vapustav. Milline ekraan! Nii loomulikult loetav! Ja nii lahedalt animeeritud kerimisriba ekraani paremal küljel! Vau! Ja nii kerge! Ning nii mugav! Tahaks kohe-kohe endale ka...


Vasikavaimustuseks oli põhjust. Amazoni e-raamatute lugemisseade Kindle näib küll veidi liiga plastmassine ja rohmakas, kuid käes istub mugavalt, kui välja arvata see, et seadet laualt võttes kipub näpp tabama lehepöördenuppu. Ja ekraan on tõesti sama hea kui paber: ei väsita silmi peaaegu üldse ja lugemiseks piisab isegi hämarast valgusest.


Pealekauba saab raamatute teksti suuremaks muuta, kui nägemine aastate tõttu töntsimaks jäänud. Ja peale raamatute saab lugeda veel ajakirju, ajalehte, ajaveebe... Liiga ilus, et olla tõsi.


Täpselt nii! Pdf-vormingus dokumente saab Kindle’isse laadida ainult Amazoni veebipoe kaudu, 10 USA senti tükk. Iga blogi või RSS-voo tellimine maksab dollar kuus. Ja laitmatult näitab seade vaid Kindle’i veebipoest ostetud raamatuid, mida on küll saada üle 90 000 nimetuse.


USAs on seade kindlasti lahedam kui Eestis, sest siin saad raamatuid, ajakirju ja ajalehti kopeerida Kindle’isse ainult arvuti vahendusel, ostes neid enne Amazoni Kindle’i raamatute poest. Mere taga seevastu tellid ajalehe ning see jõuab sinu Kindle’isse igal öösel mobiilside vahendusel.


Ühendan Kindle’i arvutiga USB-kaabli abil ning laen sinna eri vormingus dokumente. Halb uudis: pdf’i, Wordi faile ega Pluckeri e-raamatuid ei oska Kindle näidata. Hea ­uudis: Mobipocketi, HTML- ja tekstiformaadis raamatuid saab lugeda. Ja loomulikult Kindle’i raamatuid ka, mis kasutavad digi­autorikaitset sisaldavat azw-formaati. Ja neid saab... Loomulikult! Ainult Amazoni poest!


Kindle’il on mõned varjuküljed veel. Nupustik ekraani alaküljel on pisike ja toimib harukordselt aeglaselt. Ja aparaadiga komplektis olevad nahkkaaned sobivad vaid Kindle’i kaasas kandmiseks. Aga seadme aku väärib kiidusõnu – neli päeva ja toimis endiselt.


Tegelikult on Kindle samasugune nagu iPod, ainult et koledam ja rohmakam. Seevastu ärimudel seljatab Apple’i oma: kui iPod suudab mängida ka muud muusikat, siis Kindle eelistab eelkõige Amazonist ostetud raamatuid. Kui igatsete e-raamatu lugejat, siis ostke pigem iRex Ilium (hoolimata tunduvalt kõrgemast hinnast ja lühemast aku tööajast), Sony Reader (on odavam ja näitab ka pdf-faile, kuigi mitte eriti hästi) või mõni Hiina e-raamatute lugeja (on odavam ja kuvab kõiki formaate).


“Kindle“ tähendab maakeeli süütama või inspireerima. Amazon Kindle ei tee kumbagi. Vähemalt siinpool ookeani mitte.