Asetasin laadijasse kaks AAA suuruses keskkonnasõbralikku GP ReCyko+ akut. Need akud paistavad silma nii heast kui ka halvast küljest. Pluss: ReCyko+ NiMH-akud kaotavad seistes oluliselt vähem energiat kui teised liigikaaslased. Miinus: pakend on kõike muud kui keskkonnasõbralik – ma ei mõista, miks tuleb keskkonnasõbralikud akud panna tohutusse plastpakendisse, mitte ökopaberist karpi.


Sättisin laadija paneeliga päikese poole ja kõik tundus toimivat: laadimisest märku andev tuli süttis. Mõne tunni pärast pöörasin laadijat. Ja siis veel. Ja veel. Maakera ju pöörleb ning päike liigub taevavõlvil vaikselt edasi. Õhtuks tuli kustus. Ja järgmisel päeval kordus sama. Teiseks õhtuks olid akud enam-vähem täis, kuigi tootja lubab, et need peaksid täituma 5–6 tunniga. Akud pidasid vastu täitsa korralikult – nagu tavalisedki.


Järgmisel katsel laadisin akusid kuus tundi ning pärast seda panin need arvutiklaviatuuri, mis tavaliselt peab vastu ühe patareipaariga kuu-paar. Paraku ülejärgmisel päeval olid akud tühjad. Ju siis on me põhjamaine päike liiga nõrk akude laadimiseks.


Kuigi GP Solar kõlbab kasutada vaid matkal (seod seljakoti külge kinni), suvisel meresõidul (aga nõuab sel juhul kinnitamist, et üle parda ei lendaks) või rannas MP3-pleieri varuakude laadimiseks, näitab seade teed tulevikku. Kui siiani tähendas päikesepaneeli lisamine kotile või rõivaesemele hinna kahe- või kolmekordistumist, siis mõnesajakroonine laadija lubab tulevikus oodata märksa odavamaid päikeseenergiat kasutavaid akulaadijaid. Ma ei välista, et paari aasta pärast ei maksa päikesepaneeliga läpparikott mitte 8000 krooni nagu praegu, vaid neli korda vähem.


Teisest küljest on tegemist alles esimese vasikaga, mis läheb peaaegu alati aia taha.


Järgmisena lubab GP tulla välja võimsama laadijaga, mis suudab päikesest pumbata energiat juba AA-akudesse. Ehk see suudab põhjamaiselt kahvatust päikesest enamat välja võtta ja panna vidinad päikeseenergia abil senisest paremini tööle.