“I, Flathead”

(Nonesuch)


Ma pole suur nn americana fänn. Samuti on mul raske lõpuni jagada Buena Vista Social Clubi vaimustust. Ometi meeldib mulle mingil seletamatul põhjusel mees, kes tollesama kuuba vanameeste kamba laiema publiku jaoks n-ö avastas. See, mida Ry Cooder mõni aasta tagasi tegi koos Manuel Galbaniga, on endiselt mu lemmik nn meeleolumuusika.


Nüüd on ta valmistanud albumitäie muusikalisi jutustusi USA drag-racing’u kuldaegadest. See on Cooderi poolt välja mõeldud 50ndate bändi Kash Buk and the Klowns kantrimuusika ja kuna tegevus toimub mehhiklastelt äravõetud osariikides, siis on see kindlasti ka latiino geenidega kantri. Peale ajuvabalt kiirete autode, kirjutab Cooder albumi vahelehel, on see plaat ka tema kummardus imelisele plekk-kitarrile nimega steel guitar. (Vaimustavalt hea vahelehe tekst on siin, muide! Ma kavatsen seda kohe uuesti tsiteerida.) Ja steel guitar, te teate küll, vanamehed, on see, mille pilt on teil kõigil kodus ühe Dire Straitsi plaadi kaanel. Kuulake nüüd, mida Cooder selle ilusa pilliga teeb – mul on kuulajana tunne, et mängija on instrumenti sedavõrd armunud, et laseb tollel kogu laulu juhtimise üle võtta. Kitarr on siin käskija, mängumees/laulja/jutustaja alistub uhke näoga. Niisiis, ei mingit draamat, puhas harmooniline suhe.


Aga tagasi vaimuka vahelehe juurde – Cooder ütleb mulle nüüd, et ta ei kannataks välja, kui ma kasutan seda albumit n-ö meeleolumuusikana. Võta auto, ütleb ta, pane see ketas mängima ja ürita sellest aru saada ning kihuta samal ajal mööda Califoniat ringi. Saan aru, aga tead, mul pole autojuhilube ega USA viisat, nii et siiski – aitäh loodud meeleolu eest!
9