Ta oli suurepärane näide: qigong’i võib teha igal pool, niipea kui selleks võimalus tekib. Ja kui qigong’i harjutada korrapäraselt, on tulemused suurepärased: meel rahuneb, keskendumisvõime paraneb, füüsiline vastupidavus kasvab ning lõppkokkuvõttes muutub qigong’i harjutaja tervis paremaks.


Qigong (hiina keeles traditsioonilises kirjas ??, lihtsustatud kirjas ??,qìg?ng) hõlmab arvukaid – qigong’i vorme on ilmselt tuhandeid – Hiina liikumissüsteeme, milles kasutatakse liigutusi ja staatilisi asendeid koos hingamise ja meele kontrolliga.


Qi (?, ?, qì) tähendab hiina keeles õhku ja ühtlasi elujõudu, gong (?, g?ng) tähendab tööd või tehnikat (sama kirjamärk esineb väljendis „meisterlikkus” ehk kung-fu (??). Seega tähendab qigong hingamistööd või -harjutusi.


Laiemalt võttes on qigong’iga tegelemise eesmärk tekitada ja säilitada elujõudu meie kehas.


Enamik qigong’i harjutajaid tegelebki sellega peamiselt tervise parandamiseks, kuid ka meele rahustamiseks ja stressi vähendamiseks. Tervist parandava qigong’i kõrval on teisigi liike: näiteks religioossed taoistlik ja budistlik qigong’i vorm, mille eesmärk on jõuda kiiremini valgustatuseni.


Tegu on väga vana traditsiooniga – esimesed kirjalikud allikad qigong’i harjutamise kohta pärinevad 17. sajandist eKr, suurem osa praeguseid harjutusi aga 770 eKr – ca 1960 pKr.


Maailmas harjutab korrapäraselt qigong’i miljoneid inimesi, ainuüksi Hiinas tegeleb sellega erinevail andmeil 80–150 miljonit inimest, Ühendriikides on neid umbes üks miljon, Eestis ilmselt sadakond.


„Qigong’iga on kokku on puutunud arvatavasti tuhatkond inimest Eestis, aga tegelemiseks võib nimetada seda, kui harjutusi tehakse iga päev,” ütleb ida kehakultuuri, sealhulgas qigong’i kauaaegne propageerija Mart Parmas.


Parema tervise nimel tehtavaid qigong’i vorme on sadu. Üks läänemaailma populaar­seim kannab Kaheksaosalise Kuld­tikandi ehk Ba Duan Jini nime. Sellega saad tutvuda näiteks YouTube’i vahendusel. Videoõpetusele juhatab viide
.


Kui Kuldtikand tundub alguses keeruline, võib hakatuseks proovida ka lihtsamaid harjutusi.


Neist esimese puhul seisad, sirged, ent lukustamata põlvedega jalad õlgade laiuselt, selg sirge, pea otse. Nüüd tõstad sirgeid ja lõdvestunud käsi, peopesad üksteise poole, umbes naba kõrgusele, ning lased neil veel lõdvemalt alla langeda. Kui käed jõuavad kehaga samale joonele, pöörad peopesad tahapoole ja liigutad käsi veel kümmekond sentimeetrit tahapoole.


Liigutad taas käed ette ning lased langeda ja viid hooga edasi selja taha (vaata fotosid vasakul). Seda liikumist võid teha mõnisada korda.


Teise lihtsa harjutuse puhul seisad, jalad õlgade laiuselt, kergelt kõverdatud põlvedega. Nüüd pöör ad puusa vasakule ja lased kätel laisalt n-ö nööridena liikuda vasakule nii, et parema käe asetad kolm sõrme nabast allapoole kõhule (peopesa kõhu poole) ja vasaku käe selja keskele nimmepiirkonnale, käeselg selja poole. Nüüd pöörad puusa paremale, käed liiguvad nööridena teisele poole ning liikumise lõpuks asetad vasaku käe kõhule, peopesa kõhu poole, ja parema käe seljale, käeselg selja poole.


Kui tunned, et qigong pakub sulle huvi, külasta veebikeskkonda
. Sealt leiad ka Mart Parmase trennide ajad, kuhu tulla qigong’iga lähemalt tutvuma.