Kaardike pakub võimalust “teenida alates 15 000 kuni 25 000 krooni kuus”. Lubatakse töötada “paindliku töögraafikuga” ja Tallinna kesklinnas “endale sobival ajal”.


Sarnased kuulutused ilmuvad ka veebis. Seal pakutakse võimalust istuda avaras kesklinna kontoris, nautida kohvi, chat’ida interneti jututoas ja flirtida läbi veebikaamera külastajatega välismaalt. Teenida seejuures 40 krooni minutis! Töögraafik on vaba, võib töötada igal ajal ööpäevaringselt! Kas see pole mitte unistuste amet?!


Kuulutus on paljudele silma jäänud ka erinevates noortefoorumites, kus küsitakse üksteise käest nõu, kas tööpakkumist saab usaldada.


Nõudmisi ei esitata töösoovijale just kuigi palju: inglise keele oskus ja arvuti tundmine tavakasutaja tasemel on piisav 25 000 krooni teenimiseks. Mis viib järeldusele, et lisaväärtust tootev kraam ei asu mitte töötaja peas, vaid mõnes muus kehaosas.


Küsida ei saa kõike



Ekspressile on teada koht, kus unistuste tööd tehakse. Katusepapi tänava alguses oleva hallika maja välisukse kõrval ei ole ühtegi viidet firmale endale. Ära oli märgitud ainult teisel korrusel asuv trükikoda. Klaasuksest sisse astudes jõuab mööda treppi teisel korrusel asuvale kitsasse, paljude ustega koridori.


Seal võtab soovijaid vastu vene keelt kõnelev, kuid ka inglise keelt oskav, kahekümnendates aastates mees. Kontor on väga avar. Suurte akende all asub laud, mille tagant unistuste töö pakkuja küsib inglise keeles: “Kas teate, mida töö endast kujutab?” Ja isegi, kui vastata, et õigupoolest ei tea ikka küll, ei hakka ta seletama. Vaid laseb ära täita testi, mis nõuab algteadmisi inglise keeles ja arvutikasutamise valdkonnas. Kolmeleheküljelise testi tegemine võtab aega umbes kümme minutit. Alles pärast testi edukat läbimist räägib mees lähemalt, mida see firma siis endast õigupoolest kujutab.


Küsimusi tohib küsida ainult töö enda kohta. Vastuseid ei anta küsimustele, mis on tööandja nimi või kui palju tüdrukuid selle töö peal juba on. Noormees saab pahaseks: “Peaksid küsima enda, mitte teiste kohta,” sõnab mees.


Kaamera, näita mind!



Töö ise toimub väikeses toakeses, kuhu ei mahugi rohkem kui heleroheline pehme diivan ja klaaslaud, millel on statiivil asuv veebikaamera, lauale asetatud valge mikrofon ja LCD-monitor.


Tüdrukud peavad arvestama sellega, et kuigi neid millekski otseselt ei sunnita, ei hakka suur raha enne jooksma, kuni neid pole võõramaalaste poolt interneti jututoa privaatruumi nelja silma alla vestlema kutsutud. Tööandja sõnul võib kutsuja ühe minuti eest välja käia üle 50 krooni minutis ja rohkemgi, räägib tööandja.


Mida selle raha eest soovitakse? Kindlasti midagi krõbedamat kui süütu flirt, sest tööandja saab rahast 60 protsenti endale.


Interneti andmetel  on tegu Lätis registreeritud firmaga. Praeguses majanduslikus kitsikuses võib selline kuupalk meelitada küll, eriti kui erilisi oskusi pole vaja. Töökuulutuse erootiline, võib-olla lausa ka pornolik sisu kumab läbi nii kuulutusest kui nõutud v anusepiirist – 18–35 eluaastat.


Sest alati, kui tegu on erootiliste piltide edastamisega veebis, siis tasub neidudel võimalike tagajärgede suhtes väga ettevaatlik olla.