Maailmameri saab risti-põiki üle küntud ja seda lausa kahel korral. Esiteks oma rännakutel alailma üht salapärast vana aurikut kohtava Kolumbia vanamehe minajutustuses, mis annab põhiloole raamiva välispilgu. Ja pärast pealiin auriku seest: armastuslugu kapteni ja noore intelligentse araablanna vahel, kes katseks Lääne elu kogema tuleb.

Nii Euroopas kui Ameerikates ilukirjandusega tunnustust võitnud Álvaro Mutis on diplomaadi lapsena ja hiljem naftakorporatsiooni töötajana kogu ilma läbi rännanud. Erinevate elude, Ladina-Ameerika, Euroopa ja Araabia tundmine avaldub nii tegelaste siseilma tunnetamisel kui ka tegevuspaikade valikus. Romaan algab talvises Helsingis Vironniemi tipus ja lõppeb Brasiilias Recifes. Troopika on autorile selgelt meelepärasem ja sealsed lõhnad-hääled joonistuvad meie ette detailsemalt kui põhjamaised.

See heale sõbrale Gabriel García Márquezele pühendatud kaunis keeles pajatus on omamoodi Romeo ja Julia lugu. Aga mitte mõistu- või muinaslugu vanadest aegadest, vaid sügav ja tark tänase maailma ülesvõte.