Sellised nägusad ja sõnaosavad meediastaarid. 

Vana ja väärika suusatamise väntsutamine on üks paremaid näiteid, kuidas sport otsib telepärast formaati. Kõik need suusavahetused, sprindid ja boksipeatused… Moodne spordihuviline tahab näha mees mehe, hammas hamba vastu võitlust. Natuke verd, murdunud roideid ja suusaotsi. Veerpalu on suusamaailma legend, aga formaat nõuab teistsuguseid staare. 

Viimased kaks nädalat pole ma suurt maganud. Vahtisin, väsimusest punetav silm punnis, olümpiat. Aga mida ma siis jälgisin? Sporti? Sportlaste imelisi sooritusi? 

Ei enam. Ühel hilisel öötunnil, kui avastasin, et olümpiateleprogrammi on jäänud vaid kiiruisutamine, vajutasin kärmelt off-nuppu ning kobisin pahaselt magama. Olgugi, et Ants Antson tõi sel alal kunagi Eestile esimese taliolümpiamedali, on kiiruisutamine igav, tuim ja tüütu. 

Vähe sellest. Kahevõistlus, Allar Levandi aegne eestlaste ühine lemmik, ei huvita mind. Sest seal pole staare, kelle nime teaksin une pealt. Pean tunnistama, et vaatamata reformidele jääks suusatamine minust puutumata, kui seal poleks eestlasi esirinnas. Pole telegeeniline, kõlaks mu diagnoos. 

Mingil põhjusel on kaotanud mu silmis võlu suusahüpped. Selle ala võistlused ei mõju mulle nii nagu vana hea Nykäse Matti või Jens Weissflogi suured võistlused. 

Märkasin, et paljusid alasid ei kajastatud sel olümpial hoopiski mitte sportliku saavutuse järgi. Kelgutamisest räägiti seetõttu, et hukkus grusiin, ja bobisõidust seetõttu, et ühe konkurendi ebaõnne peale õnnest väänelnud Vene sportlane kinkis mängude kõige piinlikuma momendi. Iluuisutamisest sai meediasündmus, sest ­Jevgeni Pljuštšenko vandus kurja, kui ei saanud esikohta. Aga kes võitis? 

Ma armastan hokit, sest see on mäng. Kirglik, üllatuste ja ootamatustega mäng. Meeldib mäesuusatamine, sest iial ei tea, kas favoriit, kelle napsilembusest olen lugenud, veab medalini välja või kukub taas. Kuidas läheb modellimõõtu ameeriklannal? Meeldib laskesuusatamine, sest see on ettearvamatu. Samal põhjusel leidis uusi sõpru lumelauakross. 

Nüüd, mil Eesti koondise olümpiaesinemine valmistas pigem nördimust, tahetakse paljutki muuta, et tulevik oleks ilusam. On aeg vaadata üle, mida me harrastame ja rahastame. Kellelele peaksime panustama. Raske valik. Seda enam, et kaunis vanamoodne telešõu “Naiste 10 kilomeetrit vabastiilis suusatamist” tõi kuuldavasti teleka ette 325 000 vaatajat. Vägev šõu.