Nooremas keskeas Tiit ei ole stereotüüpne jõmm. Ta on korralik inimene, omal erialal hinnatud spetsialist. Ta on käinud aastaid jõusaalis ennast vormis hoidmas. Mõne aja eest andis ta järele kiusatusele kasvatada lihast steroidide abil. Nüüd tahab ta teistele hoiatuseks rääkida, mis temaga juhtus.

“Jätsin paugupealt ­steroidid, kogu selle rämpsu kus see ja teine ja hakkasin end ­ravima. Aga need punnid ei kasva kinni. Paned särgi selga, särk on hoobilt ligane. Pool aastat läks aega, enne kui tervis hakkas paranema.

Tead, ma pole inimene, kes naljalt mingi jamaga tahaks tegeleda. Ma ei tarvita asju, mis on kahtlased. Aga… ju nooruse lollus ja suure lihase hullus oli see, mis mind selle reha otsa astuma ajas.

Proovisin metaani, mis on kõige robustsem neist. Kõige suurem prügi ja samas aine, mida kõige massilisemalt sisse krõbistatakse. Need tabletid on kõige odavamad,” räägib Tiit.

“Mõtle ise! Võtsid tabletti ja tundsid, kuidas su sees tekkis üleöö tohutult jõuvarusid. Lihas kasvas sõna otseses mõttes silmanähtavalt! Iga nädal panid raskustele, millega trenni tegid, ikka viis kilo juurde.

Tohutu pauer oli sees! Käisin ringi nagu kõige kõvem mees linnas. Oli niisugune tunne, et kui tahaks, läheks ja tõstaks Toyota Hiace bussi külje peale mis mürin.“

Kui palju käib Eesti jõusaalides mehi, kes steroide tarvitavad?

Küsin seda Eesti kulturismi ja fitnessi liidu juhilt Arnold Tokkolt. “Väga raske öelda, keegi pole neid lugenud,” vastab Tokko. Aga ta arvab, et steroide võib tarvitada iga kolmas jõusaalihuviline mees.

Tokko pakutud number mõjub kurjakuulutavalt suurena. Me ei räägi siin üksikutest tippatleetidest, vaid tuhandetest asjaarmastajatest musklikasvatajatest.

Eestis ei tohi steroide müüa, kuid on avalik saladus, et neid saab osta käest kätte.

“Kui oled pidev jõusaalis käija, saad neid aineid vägagi vabalt kätte,” räägib Tiit. “Igas vähegi suuremas jõusaalis on keegi, kes sulle keelatud ainet võib müüa. Kõige hullem on see, et müüvad tüübid, kes on ise tegijad, kõigile nähtavad, paljude iidolid. Tipud ja eeskujud. See tarbimine on minu arvates ikka väga massiline.”

Igaühele steroide siiski ei müüda. Kui sa pole saalis piisavalt sage harjutaja, ei anna kliendi mõõtu välja, siis ei astu sulle keegi ligi. Nagu ei õnnestu igaühel niisama lihtsalt ka narkootikume osta.

Internet muidugi kubiseb steroidide pakkumistest. Kuid sealgi pole lihtne müüjaga kaubale saada. Tehinguni jõudmine nõuab aega ja omaks võtmist.

Seda on omas töös kogenud Tallinna kesklinna politseijaoskonna vanemkomissar Peeter Puio. Ta räägib hiljuti toimunud menetlusest: “Me hakkasime detsembris asjaga tegelema ja otsisime ühest internetifoorumist vastava pakkumise. Proovisime kümnel erineval moel müüjaga ühendust saada. Kontakti saime aasta alguses.”

Komissar asetab lauale 100 tabletiga paki, millele suurelt kiri “Stanazolol”. Internetis reklaamitakse, et nende tablettide söömine paneb sinu lihased mühinal kasvama.

Politseinikud pidid selle tableti­paki kättesaamiseks vaeva nägema. ­Urmo-nimeline müüja tuli kohtumisele hea autoga ning oli hästi riides. Kui politseinikud ta vahele võtsid, siis ütles mees, et leidis selle paki juhuslikult.

Pikalt Urmot jälginud politseinikele aga jäi mulje, et tema sissetuleku­allikas ongi steroidide äri. Talle koostati väärteoprotokoll ning määrati mõne tuhande kroonine trahv.

Tõenäoliselt tellis Urmo need tabletid Eestis edasimüümiseks posti teel välismaalt. See ongi levinumaid viise steroidide sissetoomiseks.

Seejärel tõstab komissar lauale pappkasti, mis täis venekeelsete kirjadega ravimeid. See on kraam, mis on korjatud ära turgudel ­medikamente müüvatelt mutikestelt.

“Siin on näiteks preparaate, mis annavad dopinguproovis positiivse tulemuse,” märgib Puio. Keelatud kauba valik on turgudel rikkalik. Kui oskad küsida ja tellida, võid saada, mida iganes soovid.

Viimasel ajal on politsei trahvinud ligi 20 müüjat. Pärast seda on ebaseaduslikud ravimikauplejad muutunud ettevaatlikumaks.

Kolmandaks osutab komissar kabineti nurgas vedelevatele mustadele prügikottidele. Need on täidetud kõiksugu toidulisandeid sisaldavate suurte plastpüttidega. Selle kauba korjas politsei ära spordikauplustest.

Spordipood pole enam üksnes koht, kus müüakse tosse ja hüpitsaid. Seal müüakse ka toidulisandeid. “Mitte kõik meie poolt ära korjatud toidulisandid ei sisalda dopingut. Aga kõik nad on ravimid ja ravimeid tohib Eestis müüa ainult apteegis,” ütleb Puio.

Mitmes Euroopa riigis on steroidide turustamine (mõnel puhul ka tarbimine) samamoodi karistatav nagu narkoäri. Eestis riskib keelatud ainetega kaupleja enamasti rahalise karistusega. Vaid korduva seaduserikkumise puhul tuleb kõne alla vangipanek.

STEROIDIDE OHTLIKKUSEST räägitakse spordiringkondades palju. 2008 sügisel jahmatas atleete uudis sellest, et ühes Tallinna jõusaalis suri äkksurma regulaarselt trenni teinud mees. Väidetavalt põhjustasid surma steroidid.

Tiit ütleb möö­daminnes, et steroididega on “kasti” läinud mitmed. “Ma olen näinud, kuidas ilmselgelt ste­roididega üles­pumbatud mehemürakad kokku kukuvad. Väga karm vaatepilt.”

Ka Arnold Tokko teab surmadest: “Tallinnas oli üks, Maardus oli… Viimasel ajal kaks-kolm juhtumit.”

Ka Tokko tarvitas noorena mitmeid steroide. Ühel hetkel haigestus ta vähki. Ta on veendunud, et kasvaja ja kunagise keelatud ainete söömise vahel on seos.

Seose võimalust kinnitab ka tuntud spordiarst Mihkel Mardna. “Paljudel inimestel on geneetiline soodumus vähkkasvaja tekkeks. Steroidide manustamine võib vähki tekitavad tegurid valla päästa.”

Mardna sõnul võivad steroidid kutsuda esile terve galerii tõbesid. “Üks steroidikuur ei pruugi jätta drastilisi jälgi. Pidev tarbimine toob kaasa püsivad tervisekahjustused. Vaimse labiilsuse, maksakahjustused, südamehäired...”

Mardna toob näite: “Kui anaboolseid steroide tarvitav sportlane lõpetab nii sportimise kui ka steroidide tarvitamise, siis tema südamelihas atrofeerub. Piltlikult öeldes jääb endisest võimsast pumbast järele lõtvade seintega kotitaoline moodustis. Sel pole piisavat jõudu, et pumbana töötada.

Lisaks ei ulatu südamekambrite vahel teatud südametegevustsüklites avanevad ja sulguvad südameklappide hõlmad kokku. Seetõttu jääb nõrgenenud südamelihase töö ebaefektiivseks. Tekib eluohtlik südamepuudulikkus.”

Kui sa juba steroide tarvitad, siis on nendest raske loobuda. Tiit teab seda omast käest.

“Lõpetad kuuri ära, lihased, kehakaal ja jõuvarud vähenevad hoobilt. Sa ei suuda leppida, et äkki enam ei jõua,” räägib Tiit. “Siis panedki ainet juurde, et olla vormis. Suuremaid koguseid, aina vägevamaid aineid.”

Kas siis tõesti hirmu ei ole?

“Vaat ei ole,” vastab Arnold ­Tokko. Ta on rääkinud spordihuvilistele oma tervise nässuminekust, aga tihti kurtidele kõrvadele. “Ei taheta uskuda enne, kui endal rasket kogemust pole.”

Doktor Mardna ütleb, et tarvitajatel pole sageli aimu, mida nad söövad.

“Tuleb mingi vant jõusaalis ligi, ütleb, et võta! Kes annab garantii, mida sulle müüdi ja kuidas see mõjub?”

Tiit ütleb, et megalihaste tagaajamine on hullus. Kõik see liibuvates maikades või T-särkides poosetamine. Arvatakse, et naistele läheb peale.

“Aga miks peaks naistele minema peale mingi ebaloomulikult punni aetud keha? Sellised täispumbatud topised,” mõtiskleb Tiit.

Ja veel miski, mis Tiidule on meelde jäänud: “Ma olen paljude steroidimeestega rääkinud. Mida suuremaks paisub lihas, seda vähem jääb järele kõrvade vahele. Nende meestega ei käi jutt üldiselt muust kui vaid sellest, kui palju keegi rinnalt tõukas, kui palju kaalub, millist ainet paneb. Kõik.”

Tiit kulutas poole aasta jooksul steroidide peale umbes 17 000 krooni. Sama palju läks tal hiljem raviks./p>

“Tänu mädapunnidele sain steroididest vabaks. Ma ei taha ettegi kujutada, mis minust muidu tänaseks järel oleks. Kui üldse midagi oleks.”

Tuntumad steroidid

? Metaan - anaboolne steroid, mida kasutas Arnold Schwarzenegger. Müüakse ka dianabooli ja danabooli nime all. Varem toodi Eestisse Venemaalt, nüüd ka Ida-Euroopast.

Toetab lihaskasvu ja jõu arengut. Kõrvalmõjudena soodustab kiilaspäisust, vererõhu tõusu, kahjustab maksa, põhjustab aknet ning paneb meestel rinnad kasvama.

? Stanazol - populaarsemaid anaboolseid steroide, mille “jooksis kuulsaks“ Ben Johnson. Tuntud ka Winstroli ehk “Winny“ nime all. Annab lihastele jõudu ja kiirust, vähendab keha rasvkude. Naistele ei soovitata, kuna paneb karvad kasvama.

? Deca - tugevatoimeline anaboolne steroid, mõjub lihastele. Meestel põhjustab olulist libiido langust, naistel võib mõju olla vastupidine.

Kokku on levinud umbes 50 nimetust lihaskasvu stimuleerivaid steroide. Rahvusvahelise dopinguvastase organisatsiooni WADA hinnangul on tervisesportlased kõige kiiremini kasvav dopingainete kasutajaskond.

Allikas: Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor Kristjan Port