Ólafur Eggertsson, kuidas sul seal farmi juures olukord praegu on (märkus: islandi keeles ei teietata – A. A.)?

Vulkaanist on maha sadanud viiesentimeetrine tuhakiht, mis katab maju, õue, karjamaad, mägesid, kõike.

Kuidas see teie elu muudab?

Loomad, lambad ja lehmad, on kõik sees ning neid ei saa ilmselt terve suve välja lasta (Islandis lastakse lambad kevaditi mägedesse omapäi kolama, sügisel aetakse nad tallu tagasi – A. A.). Mul on 200 lehma ja need tuleb nüüd ka sees hoida. Samuti ujutasid tulvaveed minu karjamaad mudaga üle. Need olid just rohetama hakanud.

Kuidas nähtavus on?

Vahepeal oli päeva ajal täiesti pime. Mees ei näe oma kättki! Pealegi on kõik must ja hall, värve pole. Praegu on parem. (Meteoroloogiakeskuse andmeil on praegu nähtavus umbes 400–500 meetrit, Thorvaldseyril puudus aga vahepeal nähtavus üldse.)

Kas sa vulkaani mürinat kuuled?

Oota, ma sirutan telefoni vulkaani poole (torust kostab vaikset tuhmi mürinat – A. A.). Mõned ei saa siin öösiti magada.

Varem avalikkusele tundmatu Eggertsson on meedia tähelepanu all seoses vulkaaniga, kuid eelkõige hoopis foto pärast, mille ta ise tegi, ja mille tema tütar Photoshopiga atraktiivsemaks tuunis. Ekspress üritas fotot kõrgkvaliteedis osta, kuid talumehe sõnul ei oska ta arvutit käsitseda. Hiljem selgus, et foto on ostnud uudisteagentuur Reuters, kuid foto autor lubas Ekspressil pildi avaldada.

14. aprillil tehtud pildil on näha, kui lähedal asub Eggertsoni farm vulkaanile ning kuidas tohutud tuha- ja aurupilved kõrguvad maadligi hoidvate taluhoonete kohal. Kõrghetkel sülitas vulkaan igas sekundis välja 750 tonni tuhka, millest suur osa lendas Euroopasse, ent märkimisväärne osa langes maha ka ümberkaudsetele aladele. Kõige rohkem saab Islandil kannatada põllumajanduslikult viljakam lõunarannik, pealinn Reykjavík on tuhast aga pääsenud.