Siin peitub ka põhjus, miks Peda­ru on hetkel nõnda kuum, et ­peaaegu kõrvetab. “Next ­Management süüdistab konkureerivat ­agentuuri Ford Modelsit ­ebaameerikalikus käitumi­ses, nende kolme ­immigrantmodelli pihtapanekus,” kisendas NY Post 21. mail, tutvustades siis ­süüdistusi: Nexti president J. Wilkenfeld isiklikult oli see, kes eksootilisele kolmikule (lisaks Karmen ­Pedarule vahetasid agentuuri ka Poola ­kaunitarid A. M. Jagodzinska ja A. A. ­Cywinska) Immigration and Naturalization Service’ilt tööload taotles. Nüüd on Next väärtuslike tüdrukute kaotamise tõttu kandmas “hiiglaslikku” rahalist kahju. Next süüdistab “modellide ­ülejooksmise orkesteerimises” oma endist booker’it

A. ­Ponarskit ja taotleb kohtu kaudu Fordilt kahjutasu. Asjaolu, et varasematel aastatel on Ford korduvalt andnud modellide näppamise tõttu ­kohtusse Nexti, ei puutuvat kuidagi asjasse.

Karmeni emaagentuur MJ Model Management asub siinsamas Tallinnas. “Emaagentuur on see, kelle sõnata sisuliselt midagi ei toimu,” selgitab MJ Model Managementi juhtiv Margit Jõgger; daam, kes 179sentimeetrise koolitüdruku aastaid tagasi Draamateatri fuajeest “avastas” – üksteiseleidmine, mis töötas esimesest hetkest, sest Indiasse sealse Teen Vogue’i heaks poseerima lennati juba kümne päeva pärast.

“Pidime liikuma edasi tugevamasse agentuuri,” selgitab Jõgger Karmeni ülemineku tagamaid. “Siin on ju ainult mingi käputäis inimesi, kes ruulivad; nii nagu igas äris.” Agentuuridevahelise sõja nüanssidesse Jõgger siiski laskuda ei kavatse: “Kui ühelt lapselt võtab teine laps mänguasja ära, siis on ta ikka pahane.”

Hiljuti lapseeast väljunud Karmen Pedarut võrreldakse sageli Eesti seniseks esiikooniks ­olnud Carmen Kassiga (kes sündinud Kehrast poolsada kilomeetrit eemal Paides, mõni päev enne täiskuud). “Kui ma oleks antropoloog, siis, vaadeldes inimeste pikkust, hääle madalust ja reaktsioonide kiirust, võiks öelda, et ta on Carmen Kassi reinkarnatsioon,” leiab moefotograaf ­Toomas Volkmann, täpsustades kohe, et “kuna Kass, kes on nüüd loobunud suitsetamisest, elab vähemalt 98aastaseks, siis reinkarnatsioon see olla ei saa”, kuid “väga peen juhus” kahtlemata.

Vahel suitsu tegev ning pitsat, pastat ja maiustusi armastav Karmen selle loo trükkimineku ajaks talle esitatud küsimustele vastata ei jõua. Elu läheb igatahes hästi, austajad parvlevad show’de ajal uste taga (“Karmen-Karmen, can we have a picture!” piiksub Margit Jõgger jaapanlannahäälel) ning tööd on nõnda palju, et hiljuti tuli ära öelda pildistamine Donna Karani heaks.

Parimat modelliaega on Karmenil Margit Jõggeri hinnangul ees veel “kümmekond aastat või isegi veidike kauem”. Mismoodi lõpeb kohtuasi Manhattani ülemkohtus ja kuhu jätkub tähelend pärast keskiga, on keerulised küsimused. Neile pole astroloogial vastuseid.

Modell meedia ajateljel

? 5.5.2008: “Kui katsutakse, sõiman läbi!”

? 13.1.2009. “Minul pole majanduskriisiga mingit pistmist.”

? 29.11.2009. “Modellid söövad nii, et vähe pole!”

? 1.12.2009: “Osalen kõikides tippdisainerite show’des”

? 8.2.2010: “Ma ei kuula tänapäeva muusikat absoluutselt!”

? 29.3.2010: “Minu kallimal peaks olema hea huumorisoon ning ta peaks mind kohtlema väga hästi.”