Point Counterpointi kavandas Pärnust pärit maailmakuulus Ameerika arhitekt Louis Kahn 1961. aastal ja see ehitati valmis 15 aastat hiljem Virginias. Erakordne on seegi, et laev projekteeriti kohe algul kontsertlaevaks, kus asub ka kunstigalerii. Kontserte antakse sadamais ja publik kuulab neid kail. Esinemise ajaks tõstetakse katus laeva keskel üles ja nii moodustub 23 meetri laiune lava. Laev ise on 60 meetrit pikk ja 12 meetrit lai.

Point Counterpointi omanik on 83aastane Robert Austin Boudreau. Ta on ühtlasi laeva orkestri American Wind Symphony Orchestra looja ja dirigent. Tema orkester ei esita kommertslikku muusikat, vaid tutvustab nüüdisaja heliloojate loomingut kogu maailmast. Eesti muusikast on Boudreau valinud vaid Erkki-Sven Tüüri, kuid kindlasti lisandub peagi teisigi. Nimelt esitab orkester alati ka kontsertpaiga kohalikku muusikat ning tuleva aasta augustis on oodata laeva külaskäiku Eestisse.

Point Counterpointi Eestisse kutsumise eestvedajaks on Eesti Arhitektide Liidu direktor Ingrid Mald-Villand, kes korraldas 2006. aastal Kuressaares ka menukad Louis Kahni päevad. “Kuna Louis Kahn on projekteerinud oma elus ühe laeva ja selle siiatoomine on olnud pidevalt arhitektide vahel jutuks, siis püüdsin välja selgitada, kas see oleks võimalik ja kas omanik on huvitatud. Robert Boudreau haaras kohe ideest kinni,” räägib Mald-Villand.

Tuleva aasta märtsis toimuvad kultuuripealinna programmi raames ka järjekordsed Louis Kahni päevad. Nende korraldajal Mald-Villandil mõlgub meeles veelgi ambitsioonikam plaan. Tema arvates võiks Kahni laev jäädagi Eestisse. Siis oleks meil ainus Kahni projekteeritud valmisobjekt, mis asub Euroopas. Selle unistuse täitumine polegi võimatu.

“Ääri-veeri küsisin, et äkki laev tuleks Eestisse päriseks,” räägib Mald-Villand. Boudreau, Kahni kauaaegne sõber, ei mõelnud pikalt. “Seetõttu, et minu suhted Louis Kahniga kestsid rohkem kui 15 aastat ja et Lou – Eestimaa poeg – emigreeris Kuressaarest, nõustusin, et see võib olla võimalik,” ütleb Boudreau. Ta arutas asja läbi ka Kahni filmitegijast poja Nathanieliga, kes samuti oli ettepnekuga päri. “Sain aru, et nendelegi on oluline leida laevale püsiv “kodu”, millel oleks seos Kahniga,” lisab Mald-Villand.

Küsimus on aga laeva hinnas. Boudreau soovib Point Counterpointi eest saada poolteist miljonit dollarit ehk 18,4 miljonit krooni. Ilmselgelt pole Eesti riigil praegu sellist summat kusagilt võtta. Pealegi puudub ülevaade ka laeva ülalpidamiskuludest. Boudreau ise tuleb Eestisse septembri lõpul – vaatama üle meie sadamaid kontserttuuri tarvis ning maad kuulama, kas laeva siia päriseks toomine oleks reaalne.

Miks on Eestil seda laeva vaja? “See oleks ideaalne võimalus tutvustada Eesti muusikat, arhitektuuri ja kunsti nii Eestis kui ka Euroopas. Näiteks Veneetsia biennaali Eesti ekspositsioon võiks asuda just sellel laeval,” arvab Mald-Villand.

Maa, kus Louis Kahni elu algas, ei tõmba siia üksnes tema loomingut. Äsja alustas õpinguid Tartu ülikoolis arhitekti tütretütar Rebecca...

Louis Isadore Kahn (1901–1974)

? Louis Kahn sündis 5. märtsil 1901 Pärnus. Kuni 1906 elas Kuressaares, siis emigreerus USAsse.

? 1924 lõpetas Pennsylvania ülikooli.

? Juulis 1928 külastas Euroopa ringreisi käigus ka Eestit.

? 1947–57 õpetas Yale’is, alates 1957 Pennsylvania ülikoolis.

? Tema tuntuimad õpilased on Moshe Safdie ja Robert Venturi.

? 1974 suri südamerabandusse.

? Kahni üks peamisi koostööpartnereid oli Eesti insener August Komendant.

Tähtsaimad tööd

? Yale’i ülikooli kunstigalerii Connecticuti osariigis, 1951–1954

? Dhaka Rahvusassamblee Bangladeshis, 1962–1974

? Phillips Exeteri raamatukogu New Hampshire osariigis, 1965–1972