Põhja-Euroopas mõnda aega legaalse “peonarkootikumina” tarvitatud mefedroon omandas kurja kuulsuse 2008. aasta lõpus, kui põhjustas Rootsis 18­aastase neiu surma. Tänavuse aasta alguses ilmus Briti lehtedes aga peaaegu iga nädal lugu mõne koolinoore või ka keskealise inimese surmast või raskes psühhoosis haiglasse sattumisest mefedrooni suu või nina kaudu manustamise tagajärjel.

Eesti narkoturul ja siinses kohtupraktikas on mefedroon vähetuntud uustulnuk. Läinud nädalal saatis Harju maakohus vangi kaks meest, kes tõid märtsis Poolast 103 grammi puhast mefedrooni – Marko (23) peab vangi minema kümneks kuuks, ­Kristjan (26) koguni viieks aastaks ja kaheks kuuks, sest temale polnud see esimene kord narkokuriteoga vahele jääda.

Noormehed lahjendasid väga kange mefedrooni jõusaali-härgadele hästi tuntud aine, kreatiiniga, et saadud segu grammikaupa müüma hakata. Kinnitamata andmetel maksab mefedroonigramm umbes 700 krooni. 12.märtsil sõitsid nad Petrooleumi tänavale, kus peitsid üle 150 grammi segu ühe maja otsaseina sisse, kust politsei aine aga kätte sai. Mehed vahistati samal päeval. See on ka rekordkogus mefedrooni, mis politsei seni kätte on saanud. Kokku on alates eelmise aasta kevadest ainet konfiskeeritud umbes kümnel korral ja enamasti ühe grammi kaupa.

Marko ja Kristjan tõid mefedrooni Poolast, see riik on üks paljudest, kus aine musta nimekirja ei kuulu ja on seetõttu suhteliselt kergesti kättesaadav – näiteks netipoodidest lilleväetise sildi all. Õigupoolest ongi mefedrooni täielikult keelanud vaid käputäis riike – lisaks Eestile Soome, Rootsi, Norra, Saksamaa, Suur­britannia, Iisrael ja Austraalia. Rootsis tunnistati mefedroon ebaseaduslikuks detsembris 2008, kõigest üks päev pärast seda, kui selle tarvitamise tagajärjel suri 18aastane neiu. Seevastu brittide The Sun nimetas Meow Meow hüüdnime saanud mefedrooni alles mullu novembris “uueks peolemmikuks”.

Ebaseaduslikuks tunnistasid saareriigi võimud selle meelemürgi alles tänavu aprillis, ent enne keelustamist jõudis mefedroon põhjustada 26 surmajuhtumit, väitis Daily Telegraph.

Augusti hitt – “elevandiluust laine”. Moodsa narkoturu reegliks on – keelatud aine asemele ilmub kohe uus legaalne narkootikum. Üldjuhul ei kannata uustulnukad liigse tagasihoidlikkuse all ja “löövad ukse jalaga lahti”, põhjustades äärmuslikke tagajärgi.

Tänavu augustis muutus Suur­britannia lehtedes tõeliseks hitiks aine nimega Ivory Wave (ka Ivory Coast, Purple Wave või Vanilla Sky), mis ristiti ajakirjanduses “uueks ja veel paremaks mefedrooniks”. Kui viimast müüakse väetise pähe, siis Ivory Wave on saadaval lõhnastatud vannisoolana. Ühes Inglismaa väikelinnas sattusid kuus noort inimest, Edinburghi lähistel aga koguni 20 “vannisoola” manustanud koolilast haiglasse, mitmed seejuures üliraskes seisundis. Arstid kirjeldasid patsientide ülimat erutusseisundit, mõne puhul paranoilise psühhoosi tunnuseid.

Möödunud nädalal ilmus Briti uudisteportaalis Mail Online südantlõhestav lugu 35aastasest Sarah Forsyth’ist, kes tarvitas Ivory Wave’i umbes pool aastat kaalust allavõtmiseks, kuni aine tema füüsilise ja vaimse tervise täielikult laostas ja naise lõpuks tappis.

The Guardian omakorda kirjeldas 24aastase mehe surma sama aine tarvitamise tagajärjel. Lähedaste sõnul vaevasid meest enne surma jubedad hallutsinatsioonid. Nimetatud segu põhikomponendiks on kemikaal nimega MDPV ehk metüleendioksüpürovaleroon. Soomes lisati “seksinarkootikumina” levinud MDPV narkootiliste ainete nimekirja sel suvel.

Levinuimad narkootikumid Eestis on kanep ja amfetamiin

? 2009. aastal konfiskeeriti amfetamiini ja sellele lähedasi aineid 60 kilogrammi ning kanepit ja selle produkte ligi 44 kilogrammi. Aasta varem konfiskeeriti kanepisaadusi ligi 100 ja 2007. aastal ligi 200 kilo. GHBd konfiskeeriti mullu 25 kilogrammi, mis on üle kolme korra rohkem kui 2008. aastal.

? Amfetamiini ja ecstasy’t (nii transiit läbi Eesti kui ka kohapeal valmistatud) veetakse peamiselt Põhjamaadesse. Viimasel ajal tuleb amfetamiin Eestisse Venemaalt. Marihuaanat ja hašišit veetakse Eestisse sisse peamiselt Lääne-Euroopast. Kokaiini salakaubaveoks kasutatakse põhiliselt nn kõhuvedajaid, et kontroll kulleri ja kauba üle oleks kindlam ning risk väiksem. Äravõetud kokaiin pärineb Ladina-Ameerika ja Aafrika riikidest.

? 2009. aastal jätkusid khati avastused, mis tuli uue trendina pildile alles 2008. aastal. Tegemist on Aafrikast pärit, narkootilist ainet sisaldavate khatitaime lehtedega, mida üritatakse Suurbritanniast läbi Eesti Põhjamaadesse toimetada. 2009. aastal ilmnes uue trendina taimsete droogide sissevedu Eestisse.

? Esimesel poolaastal hakkas levima uute hallutsinogeensete taimsete droogide sisse- ja väljavedu (levinumateks nimedeks Skunk, Spice Gold, Druids Fantasy, Spike99 Ultra, Bliss Extra), teisel poolaastal nende tellimine posti teel aga peaaegu lakkas tänu sellele, et need taimsed droogid arvati narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja. 2009. aastal avastati ka ligi neli kilo heroiini (2008. aastal kõigest 100 grammi!) ning 40 doosi LSDd, mida varasematel aastatel pole sellistes kogustes tuvastatud. Kahekordistus konfiskeeritud fentanüüli kogus.