Ma ei saa sinna midagi parata – ma võin terve päeva seenemetsas roomata, aga hiljem neid puhastada, kupatada ja marineerida – tänan, ei. Kui vähegi saab, eelistan ma jagamise strateegiat. Samas oleks ka liiga narr minna metsa ja tulla tagasi, kotipõhjas vaid ühe sousti jagu kauneid kübaraid.

Kõige lihtsam on kuuseriisikatega - prae väikese võiga omas mahlas ja pane õhukindlalt purki ning purk külmkappi. Kui tuleb seenesousti isu, valad purgisisu pannile, sibul-soolapekk sõbraks.

Kukeseened prae samuti kiirelt läbi ja pane väikeste karpidega sügavkülma – hiljem saab neid nii plaadipiruka peale puistata kui kukeseene-cappuccino sisse pista.

Marineeritud seentel ei ole minu meelest seda õiget seene maitset – ilmselt just selle pärast söövad paljud, kes muidu seeni ei armasta, marineeritud riisikaid ja pilvikuid suurima heameelega.

Muide, see, milliseid seeni üks pere metsast koju veab ja oma lemmikuteks peab, on harilikult kinni ikka pereema enda eelistustes. Kui ikka emale puravikud sousti sees ei istu, siis neid seal ka ei ole. Siis on nende koht hoopis saunas või pliidi kohal kuivatusrestil. Hiljem saab kuivatatud puravikke jahuks jahvatada ja suppidele-pajaroogadele-risotole maitseks lisada.

Tüsedaid kollariisikaid ehk võiseeni on kõige mõistlikum kõigepealt kupatada ja pesta. Seejärel keera seened vana köögirätiku sisse ning pigista vajutise all suurem osa tatisest veest välja. Lao seened soolaga kihiti purki, aga pea silmas, et esimene ja viimane kiht oleks sool. Hiljem jälle hirmus head koos sibula, õuna ja vahukoorega salatis.

Kui aga satute metsa ajal, mil kuuseriisikad on juba õige pisut ülekasvanud ega ahvatle enam ennast marineerima, siis talveks saab purki teha ka seeneseljankat, mis aitab ühtlasi lahendada viimaste kasvuhoonesse nukralt kükitama jäänud ja päikesepuuduse tõttu mitte enam nii maitsvate tomatite küsimuse.

Seeneseljanka tarbeks:

? haki kahe kilo seente kõrvale kilo tomateid ja kilo sibulat, pool kilo porgandit (saab ka ilma hakkama). Kuumuta see kõik suures potis koos 300 ml õliga, maitsesta 2 sl soola, 3 sl suhkru ja 1,5 sl pipraga. Kes soovib, lisab ka paar küünt küüslauku.

? Seda segu saab talvel rõõmsalt ka pitsa katteks kasutada.

Minu ema maailma kõige lihtsam seenemarinaad:

? Liitri vee kohta supilusikatäis soola, supilusikatäis äädikat ja kaks supilusikatäit suhkrut.

? See on kõikide marinaadide ema. Sealt edasi algab looming. Mõni tera vürtsi, mõni tera pipart, loorberit, porgandirattaid ja sibularõngaid, pihlakaid, kadakamarju…

Nädala retsept
Margiti metsapuder

Metsapuder on nime saanud sellest, et esiteks on teda ülimalt lihtne kas või metsas kännu otsas valmistada – tuleb vaid pott, priimus ja vesi kaasa vedada, teiseks on ta ka metsast tulijale üks ütlemata kärmelt valmiv kosutus.

Vaja läheb

? kaks keskmist sibulat

? paar peotäit kupatamist mitte­vajavaid seeni (kukeseened, puravikud, kuuseriisikad, lehterkukeseened)

? tubli peotäis Saaremaa lihatööstuse sea suitsupõske (kuubikuteks hakitult)

? tassitäis tangu

? kaks suurt koorimata kartulit

? vett

? soola

? pipart

Valmistamiseks

haki sibul ja suitsupõsk kuubikuteks ja viska poti põhja või vokkpannile särisema. Seapõsk on harilikult üsna pekine, nii et kui läheb tõesti metsas pudru tegemiseks, siis pole ilmtingimata vaja õli kaasa võttagi. Lisa kuubikuteks hakitud kartul (sel moel saab kartuli kiiremini pehmeks) ja lase kuum igast küljest läbi. Siis viska potti/pannile ka eduka korilusretke tulemusena saagiks saadud seened, hakitud just nii peeneks kui meeldib, sega veel kord läbi ja viska peale tassitäis tangu. Kõige peale vala niipalju vett, et tang vabalt ujuda saaks. Piilu aeg-ajalt kaane alla ja sega, lisa rõõmsalt vett, kui tang seda nägu on, et hakkab kuivale jääma, ja kümmekonna minuti pärast saavad seenelised endale tõsiselt toitvat metsaputru kaussidesse tõsta.