5. Ettevaatust, siin tarbitakse alkoholi!

Keskerakond on leidnud neile sobiliku konflikti koalitsiooniga, kelle valitsemise ajal jõustus korrakaitseseadus, mis lubab alkoholi tarbimist avalikes kohtades. Kuna kohalikud omavalitsused võisid kehtestada erandid, nimetas Tallinn kogu linna erandiks, välja arvatud Toompea ja presidendi lossi esise piirkonna. Kui tavaolukorras tuleks märgistada erandeid ehk siis neid kohti linnas, kus alkoholi tarbimine on keelatud, otsustas linn paigaldada sildid kohtadele, kus kehtib Eesti Vabariigi seadus.

4. Riigikokku sinuga

Maire Aunaste teatas reedel, et lõpetab teletöö ja kandideerib IRL-i nimekirjas Riigikokku. Või õigemini, et ta läheb Riigikokku: „Mõtlesin 10-päevasel puhkusel Türgis, kas televisoon või riigikogu. Tundsin piinlikkust, et on mul ikka probleemid," ütles Aunaste. Piinlikkust sellepärast, et ta automaatselt eeldab Riigikokku pääsemist, ta ei paistnud tundvat. „See on uus konservatism," iseloomustas Aunaste IRLi. Kuigi üldiselt on teleekraanilt tulnud inimestel valimistel hästi läinud, meenutagem kasvõi vaid Yana Toomi, Heimar Lenki, Maarika Tuusi, Indrek Tarandit jpt. Aunaste täpsustas ka, et kui ta Riigikokku ei saa, tuleb ta televisiooni tagasi. Valik on sinu!

3. Fazer sulgeb leivatehase

Madal on uksepiit, lapsed on läinud siit. Valgel laual rätiku all Läti leib, laulis kunagi Tõnis Mägi, eksole. Läheb siit 95 töökohta järgmiseks kevadeks, Fazer viib oma tootmise Lätti, viidates kulude kasvule Eestis ning pakendatud leiva- ja saiatoodete tarbimise langusele, mis ilmselt peaks tähendama, et kauplustes kohapeal küpsetatavad leivad-saiad võidavad turgu. Lätis on siledaid teid - on seal ka magusam leib?

2. Eestist rööviti suure tähega Kohver

FSB ametnikud eksisid puhkuse ajal koos suitsugranaadi ja operatiivside segajatega üle Eesti riigipiiri ja viisid siit relva ähvardusel suveniiriks kaasa KAPO ametniku Eston Kohveri. KAPO teatas reedel, et hommikul oli ametnik tegelenud teabehankega piiriülese tollikorruptsiooni kohta ja et nad ei pea kinnipidamist Eesti territooriumil poliitiliselt motiveerituks. Mõni tund hiljem teatas FSB, et nad on Venemaa territooriumil võtnud kinni Eesti spiooni, ehk siis neil näis olevat küllaga poliitilist motivatsiooni. Ilmselt on jätkuvalt võimalik konstrueerida versioone, millega intsidenti rahumeelselt lahti harutada, loodame, et ka selleks mõlemal poolel poliitilist motivatsiooni jätkub.

1. Obama kinnitas Eestis, et Eesti ei kaota oma iseseisvust enam kunagi

Tallinnat külastanud USA president Barack Obama tsiteeris Heinz Valku ja Marie Underit, kinnitas, et Eesti ei kaota oma iseseisvust enam kunagi ja kutsus üles tõestama, et inimesed saavad koos elada ja areneda, sõltumata nende taustast või keelest, tunnustama iga indiviidi loomupärast väärikust ning inimõigusi, loobuda erapoolikusesest ja eelarvamustest jne. „Peame toetama avatud ja kaasavaid ühiskondi, sest meie riigid on edukamad ning jõukamad, kui võtame avasüli vastu kõigi inimeste, ka vähemuste, anded," ütles Obama. Ja et Ämarisse on plaanis rajada USA-Balti-Põhjala õhuväe väljaõppekeskus.

KONKURENTSIVÕIME KASVAS Eesti tõusis Maailma Majandusfoorumi konkurentsivõime pingereas kõrgeima taseme riikide hulka. Oleme nüüd 144 riigi seas 29. kohal, tõustes aastaga kolme koha võrra. Edetabelit juhivad Šveits, Singapur ja USA. Kuigi Ekspressi selle nädala külalispeatoimetaja Olari Taal hoiatas, et Läti ja Leedu lähevad meist mööda, on konkurentsivõime vallas Eestil veel edumaa. Leedu sai 41. koha, Läti 42. koha. Link

NADIM VÄLJAVAADE Rahandusministeerium arvab, et majandus kasvab tänavu 0,5 protsenti (kevadel uskus, et 2 protsenti) ja tuleval aastal 2,5 protsenti (kevadised rehkendused näitasid 3,5 protsenti). Kuigi ennustused lähevad kehvemaks, oskavad ametnikud asju ikkagi positiivselt esitleda: nimelt kannab rahandusministeeriumi pressiteade pealkirja „Majanduskasv järgmisel aastal kiireneb". Uus prognoos on aluseks tuleva aasta riigieelarve koostamisel. Link 

EKP OOTAMATU TEADE Euroopa keskpank langetas euroala tänavuse sisemajanduse kogutoodangu kasvuprognoosi 0,9 protsendile. Majandusele uue vungi andmiseks (laenamine aktiivsemaks, hinnad taas kasvama) alandas Frankfurt kommertspankade hoiustamise püsivõimaluse intressimäära -0,2 protsendile ja teatas, et hakkab oktoobrist ostma eurovõlakirju, mis on tagatud euroala mitte-rahandussektori varadega (nn ABS ostuprogramm). Viimast käiku ei osanud analüütikud oodata. Ootamatu oli ka teade, et otsus ei sündinud üksmeeles, vaid mõned nõukogu liikmed soovinuks näha veelgi hoogsamaid abinõusid. Link    

MANÖÖVRID TRANSPORDI ALAL... Estonian Airi nõukogu esimehe koha kaotas Jaan Tamm. Tema asemel lülitati kahjumiga töötava lennufirma nõukokku majandusministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas. Kuningas on kogenud riigiametnik. Samas on teda kuluaarides ka kritiseeritud: näiteks mandri ja Lääne-Eesti saarte vahel sõitvate praamide ostmine Olav Miililt venis nii kaua, et Miil katkestas tehingu. Praamide saatus on senini lahti, Tallinna Sadama tütarfirma korraldatud konkursile nelja laeva hankimiseks ei tulnud ühtegi pakkumist. Nüüd algavad sadama kõnelused tehaste ja laevaomanikega. Link

...JA PANGANDUSES Nordea Eesti vahetas välja oma tegevjuhi (väidetavalt kaotas senine juht Andreas Laane koha konflikti tõttu ülemusega). Üks pangandustegelane ütles seepeale, et Eestis pole panganduses enam kohta tippjuhtidele, on ainult kõrged alluvad. Oma arvamusega inimesed süüakse vaikselt välja. Kehtib kaks reeglit: 1) ülemusel on alati õigus ja 2) kui ülemusel ei ole õigus, vaata punkti 1. Manöövrid (tõsi küll teistel põhjustel) toimusid ka konkurentide juures. Swedbank teatas mitme juhi liigutamisest ja ka SEB nihutas ettevõtete panganduse juhte. Link


MURETTEKITAVAD FANTAASIAD Ajakirjas Foreign Policy ilmus 4.sept artikkel Putini võimalikust valmisolekust vallandada tuumasõda. Teksti viidati ja ristviidati, see tekitas mõningast segadust.
Sõda algab selle stsenaariumi järgi Narvas korraldatud referendumist.
Need on murettekitavad fantaasiad. Link

TÜHJA VENE AGRESSIOONIST; PEAASI, ET TÖÖKOHAD SÄILIVAD Prantsusmaa teatas, et ta kavatseb peatada Mistral tüüpi laevade üleandmise Venemaale.
Laevaehitustehase juures toimuvad meelavaldused, kus nõutakse lepingu täitmist Venemaaga. Sealhulgas on seda meelt ametiühingute esindajad. Ka proletariaat on omakasu peal väljas. Tühja sest Vene agressioonist, peaasi et säilivad meie töökohad. Link

ŠOTI ISESEISVUS Äsja sai teatavaks, et Šotimaa iseseisvuse nõudjad on saavutanud kerge ülekaalu nende üle, kes soovivad jätkata Ühendkuningriigi osana.
Sellest alarmeeritud London pakub nüüd šotlastele uusi õigusi.
Link
Kuna London on üks karmimaid kriitikuid Moskva tegevusele ja on valmis isegi olema NATO kiirreageerimisjõudude juhtriik, siis igasugune tegevus Briti saartel, mis võtab Briti valitsuse tähelepanu ning jõu koduse jama klaarimisele, on Eesti seisukohalt halb.
Eesti seisukohalt seega – ei Šoti iseseivusele!