Ettevõte tegutseb hoopis Lillekülas eramajade rajoonis rohelusse uppuvas aias ühes kahekorruselises viilkatusega majas. Firma asutajate Galina Nikitina ja Oleg Karelini töökabineti akent varjutab viljakas pirnipuu, lopsakas aed on täis õunapuid.

Kui finantsjuhina tegutsev Galina Nikitina võtab istet oma büroo köögis, jääb tema selja taha sein, kuhu on terves ulatuses maalitud merevaatega veranda. Kui Saksa koostööpartner Thyssen Kruppist kord kontorist seda vaatepilti nägi, nentis ta: "Mis teil viga, asute mere ääres."

Aga see ongi Galina Nikitina võlu: teha võimatu võimalikuks. Galina peab ettevõtluses üheks eduvõtmeks unistamist. "Kui sa ei unista, ei oska sa midagi saavutada. Ei äris ega eraelus," nae-
rab Galina.

Projekteeris Sotši suusakompleksi 

Galina juhitavas ettevõttes projekteeritakse ja disainitakse hoonestusprojekte, mis põhinevad Saksamaal väljatöötatud Hi-techi tehnoloogial. See tähendab, et betooni asemel kasutab firma hoonete ehituses metallkonstruktsioone. Nii on hoone kergem, energiasäästlikum ja pikema elueaga. Firma annab garantii 50 aastaks.

On üllatav, et just Ideab Project tegi inseneri- ja projekteerimistööd Sotši olümpiamängude päratule, 570 000 ruutmeetril laiuvale mägisuusakompleksile. Sama uskumatu on ettevõtte teine töö - Moskvas siseruumis asuv aasta läbi kasutatav suusamägi, mis on üles ehitatud sarnaselt Ski Dubai kinnise mäesuusarajaga.

Üks viimaseid, kõige rohkem tähelepanu saavutanud projekt oli mullu ehitatud parkimismaja Kaasani linnas. Parklahoonet kasutatakse näidisena Tatari ülikooli inseneride ettevalmistusel,
selle eest sai ettevõte Tatarstani Vabariigi riikliku autasu. Tänaseks on ettevõte välja töötanud üle 200 keerulise projekti SRÜ riikides ja Euroopa Liidus.

Lisaks unistamisele peab Saaremaal sündinud Galina äriedu üheks nurgakiviks head ideed. Ta on veendunud, et usu ja kannatlikkusega võib inimene mägesid liigutada.

Ideab Project Eesti

(2013) (2012)


Müügitulu 11,8 mln € 30,4 mln €

Ärikasum -3 mln € 6,9 mln €

Töötajaid 67 59

Osalused:

Galina Nikitina 50%

Oleg Karelin 50%

Pärast Moskva Väliskaubanduse Akadeemia lõpetamist naasis Galina Eestisse ja alustas tööd ENSV väliskaubanduse ministeeriumis. Nõukogude Liidu lagunemisel oli Galina parajasti oma kahe väikese lapsega kodus. Ta küll nautis aega lastega, kuid tundis, et temas on jõudu rohkemaks.

„Olen terve elu kõike jõudnud," naerab Galina. ..Aktiivsetel inimestel on raske kodus olla - potentsiaal tahab realiseerimist. Tundsin, et tahan teha midagi huvitavat."

Taasiseseisvunud Eestis alustas Galina 1992. aastal tööd sisekujundajana. Ta puutus kokku inimeste erisoovidega. Mõistis, kui erinevalt võivad inimesed ühest ja samast asjast aru saada. Ministeeriumi ajast olid Galinal teadmised eri riigiasutuste ja välisettevõtete koostööst ning kui ta 2000. aastal koos töökaaslasega, "unistaja ja tehniliste ideede generaatori" Oleg Kareliniga aktsiaseltsi Ideab Eesti asutas, oli tal äriedu saavutamiseks juba selge strateegia. Eesmärk oli ja on ka praegu tekitada ehitusettevõtetes huvi uue tehnoloogia ehk metallkonstruktsioonide vastu.

Ideab ehitab tänapäevasel Hi-Techi tehnoloogial põhinevaid ehitisi, teenustena pakutakse kõike alates projekteerimisest kuni hoone valmimiseni. Tulevikus tahab firma keskenduda vaid projekteerimisele ja ehitusjärelevalvele. Kõik muu - ehitus, materjalidega varustamine jne - jääks koostööpartneritele. Uue suunana tahetakse ehitada Hi-Techi tehnoloogial põhinevaid kõrg-
hooneid ja büroosid.

Galina sõnul peab edu nimel olema valmis paljudeks kompromissideks.

„On vaja täpselt selgitada, kuidas näeb asja tellija ja kuidas mina. Kui meile tuleb tellimus, peame kõik viimase detailini läbi arutama. Selleks käin ma alati kõik punkt punkti haaval üle. Kui keegi mingis etapis ütleb, et tal on teine arvamus, lasku tulla - äkki on huvitavam? Ja lõpetuseks ütlen alati, et nüüd räägime veel korra üle, kas me saime üksteisest täpselt aru. Selline lähenemine on väga oluline, et vältida ebavajalikke konflikte."

Praegu on firmal neli kontorit - lisaks Tallinnale Minskis, Kaasanis ja Mongoolias. Ettevõte on olnud viimastel aastatel oluline eksportija, seda eelkõige Venemaale ja Valgevenesse. Ehkki firma nimes on sõna "Eesti", pole keeruline poliitiline olukord veel mõju avaldanud.

 „Me ei tegele poliitikaga," ütleb Galina, "me pole kunagi tundnud - ei Venemaal, Valgevenes, Kesk-Aasias, mitte kuskil -, et rahvuste vahel võiksid olla keerulised suhted. Mitte kunagi!"

Ettevõte soovib laieneda Euroopa Liitu, juba praegu on Saksamaal ja Austrias sõlmitud eelkokkulepped projekteerimistöödeks.

Vaba aega on alati

Galina ei saa aru, mis tähendab, et vaba aega ei ole. ..Muidugi on!" ütleb edukas naine. „Päeva peab lihtsalt planeerima." Saladus on lihtne: õige eesmärgi seadmine, lisaks võime prioritiseerida ja juhtida oma aega. Samamoodi ei ole mõtet talle kurta, et tööd on palju. Ka see on planeerimise küsimus, usub naine.

„Mul on kalender aasta ette täis, kuid tööl teen ma ainult selle, mis on vaja teha täna. Ülehomseid asju ma ei tee täna," räägib Galina ajaplaneerimisest.

Ka ei tea Galina, mis on stress või läbipõlemine.

"Stress tekib inimesel siis, kui ta ei tea, mis suunas minna. Aga kogemus annab sulle teetähised ette," õpetab ta. Ülemusena hoiab ta täpselt samal meetodil ka oma alluvaid ja kolleege.

„Kui keegi kaotab suuna, siis tuleb selgitada, mis on kaotsi läinud. Stress on ju asjade tagajärg, seda saab ära hoida. Ja inimene jääb rahulikuks."

Galina peab väga oluliseks töötajate professionaalse taset - ettevõte korraldab töötajatele väljaõppe Saksamaal, lisaks hinnatakse töötaja isiklikke ja ettevõtte eesmärke.

„Juht peab aru saama, et töötaja ei saa töötada kogu aeg, see mõjub psüühikale ja tekitab stressi. Selle vältimiseks tuleb hoolitseda, et töötajad saavad olla loovad. Inimene saab olla edukas tööl juhul, kui tal on paika pandud prioriteedid elus," räägib Galina.

Tema enda "elu tähtsate asjade nimekirjas" on esikohal tänutunne ema ja pere vastu. Siis tulevad kolleegid, kes on aidanud edu saavutada. Tema sõnum kolleegidele on lihtne: peame elama ja nautima elu! Selle võimaluse annab töö.

Tormamist väldib Galina igal hetkel. Kuna tema töö eeldab sagedasi pikki lennureise ja komandeeringuid, siis on ta hobi ja töö ühendanud. Ta ei lenda tuhandeid kilomeetreid mitte ainult töökoosolekuteks, vaid võtab sihtkohas aja maha. Ta püüab alati jääda paigale kaheks-kolmeks päevaks, et käia muuseumides ja tutvuda kohaliku kultuuriga.

„Pikad vahemaad oleks muidu ju väga väsitavad. Aga protsessi peab ise nauditavamaks tegema. Kui koju sõidan, siis on mul juba peas settinud tööalased otsused."

Tal on piisavalt aega, et käia teatris, kontserdil, etendustel. Ta armastab väga süüa teha ja eelkõige teavad tuttavad Galinat kui naist, kes ootab külalisi alati värskelt küpsetatud pirukate ja
omatehtud moosiga.

Galina peab oluliseks elus eesmärkide seadmist. „Midagi pole teha - eesmärgid hoiavad meid elus. Uskuge õnne ja oodake võimalust," soovitab Galina.