Ei oska öelda.

On ka neid, kellele te põhimõtteliselt ei ole andnud?

Palju meil neid ongi, kes millegagi tegelevad? On vist neli? (Haigutus). Ma arvan, et oleme neile kõigile andnud.

Aga mis on ajend? Nende eesmärgid on ju vastukäivad.

Me ei lähtu poliitilistest platvormidest, pigem vaatame majanduspoliitika seisukohast. Ajalooliselt oleme sattunud suhtlema parteidega, kellel on kindlad portfellid – majandusministri, peaministri või justiitsministri portfell. Oleme püüdnud kaasa rääkida Eesti ettevõtjate välisturgudele minekus; praegu mõtleme, kuidas anda Ukrainale kapitalilaene eksportkrediidi insti­tutsioonide kaudu. Sellega seoses tahad ehk majandusministeeriumilt saada majanduslikku konsultatsiooni, justiitsministeeriumis toimub seadusloome – Eestil on paljude riikidega investeeringute kaitse lepingud, aga hästi pealiskaudsed, neid oleks vaja veidike kõbida...

Võib seda siis nimetada lahenduste ostmiseks?

Ei, see on pigem nii, et suhtled poliitikutega ja sõbruned ära ja samal ajal sa vaene mees just ei ole. Ja siis annadki raha, kui neil valimised tulemas.

Millal Keskerakonda toetasite?

No nad ei ole ammu valitsuses olnud. Mulle ausalt öeldes ei meenugi, millal.

Olete Keskerakonnale 2011–2014 andnud 30 000 eurot...

(Ükskõikselt) No võib-olla jah. Ei meenu praegu konkreetselt, aga eks siis on nii.

Valima lähete?

(Lõbustatult) Eks ikka tuleb minna!

Eerik-Niiles Kross (andnud oma eelmisele parteile IRLile aastate jooksul 52 000 eurot), miks te Reformierakonda toetanud ei ole?

Veel ei ole jah. Küll ma jõuan!

Kas rahast kahju ei hakka?

(Üllatunult) Ei, miks peaks kahju olema? Kui tundub, et raha läheb laias laastus õige asja ette, siis on ju väga hea. Minu arvates pigem sellel, et Riigikogu erakonnad saavad riigieelarvest toetust, on suuri miinuseid. Näiteks uute tulijate probleem [seoses ebavõrdsusega] ja küsimus, et miks üldse ma pean maksumaksjana toetama neid, keda ma maailmavaateliselt ei poolda.

Reet Roos, miks teie IRLi toetada otsustasite?

Ma olen erakonnas 2003. aastast ja nende valimiste eel tundus mulle, et ma ise enam nii palju panustada ei jõua. Aga kuna olukord on kriitiline ja ma pean nüüd olema rohkem kodune tänu lastele, oli see vähim, mida ma teha saan.

Mis mõttes on olukord kriitiline?

(Tuliselt) Sotsid sogavad vett, lubades tõsta lihtsalt miinimumpalka, mis on aga tööandjate teha. Reformierakond reageeris meie 500eurose maksuvabastuse lubadusele valeliku vastuklipiga. Mina aga tahan, et parempoolsed jõud võimule edasi jääks! Me peame tegema ära riigireformi, vähendama Riigikogu suurust, elatisfond on mulle südameasi!