Kuna Jupats on juba korra Mehhiko vanglast põgenenud (pesukorvis) ja ka nüüd sündis põgenemine Mehhikos, Mexico City lähedal asuvast Altiplano vanglast, siis on USA ametnikud kaotanud usalduse Mehhiko võimude vastu. Endine DEA ehk Narkovastase võitluse ameti direktor Peter Bensinger ütles eile, et Jupats (El Chapo) "oleks pidanud istuma Ameerika vanglas". USA plaanis vangi Mehhiko võimudelt välja nõuda, ent jäi hiljaks. "Ma imestan, et ta niigi kaua kongis istus," ütles agentuurile Associated Press tuntud narkokurjategijate advokaat Gal Pissetzky. 

Jupats Guzmani narkokartell nimega Sinoa kontrollis Chicago kokaiiniturgu, seepärast kuulutati ta Rahvavaenlaseks nr. 1, nagu 1930. aastal kuulutati gangster Al Capone. Mitmed USA julgeolekuametid tegid koostööd, et Jupatsi tähtsamad abilised trellide taha panna. Guzman ise aga pandi raudu Mehhikos. 

"Mehhiko ülimalt valvatud vanglad on kõike muud kui ülimalt valvatud," ütles San Diego Mehhiko-USA suhete uurija David Shirk. "Sel nädalavahetusel aset leidnud põgenemine lisab usaldamatust USA riigiagentuuride ja Mehhiko võimude vahel."