Transiidifirma Vopak aga võitles väga intensiivselt selle vastu, et Maardusse uut vanglat ei tuleks, sest Vopakil olid seal omad ärihuvid.

Langi sõnul tuli tema jaoks tagasilöök kahelt poolt. Koalitsioonipartner ja tollane majandusminister Juhan Parts saatis valitsusse ametlikku kirja, kus teatas et Maardusse vanglat teha ei tohi. Ja teisalt, Langi enda Reformierakonnast, hakkas Langi survestama tollane peasekretär Kristen Michal. „Arusaamatu ja vastik lugu oli,“ ütleb Lang.

Eesti Ekspressi kirjutas täna, et samal kui Vopak sai endale soodsa otsuse, liikusid Vopakist miljonid kroonid konsultatsioonitasu IRL-i mõjuka liikme Kristina Tautsi osaühingusse. Kristina Tautsi abikaasa on jälle vana sõber ka mõjuka reformierakonna liikme Rain Rosimannusega.

Kui Langilt täna küsida, et 2011 märtsis pidi tulema valimised, erakonnad otsisid kampaaniaks raha, kas kusagil võisid liikuda ka mingid „konsultatsioonitasud“, sõnab Lang mõtlikult: „Kõik on võimalik.“

Kristen Michal (lisatud 16:30):

„Olin tollal koalitsiooninõukogu liige. Rein Lang ei olnud. Koalitsiooninõukogus oli näha, et meie partner (IRL) on väga selgelt Maardusse uue vangla rajamise vastu ja selle sõnumi ma ka Reinule edasi andsin,“ ütleb Kristen Michal „Lõpuks tegid RKAS ja Vopak kompromissi, mille kohaselt Vopak tasus RKAS-le 2 miljonit eurot hüvitamaks Maardusse vangla rajamise ettevalmistuskulusid. Lõppkokkuvõttes oli see mõistlik lahendus.“