Ratase valitsuse seni suurim tüli puhkes hiljuti meditsiinikulude rahastamist arutades. Ühel pool oli tervise- ja tööminister ­Jevgeni Ossinovski, tema plaani vastu võitlesid ennekõike IRLi ministrid eesotsas Urmas Reinsaluga.

Reinsalu ongi Ratase valitsuse suurim „jutupaunik“ ja ka valitsuse töö „torpedeerija“.

„Ta on IRLi selgroog valitsuses. Kui asi läheb teravamaks, vaadatakse ikka tema otsa,“ ütleb Urve Palo.

IRL on aru saanud, et selles valitsuses osalemine on nende jaoks väga probleemne. „Valimised on tulemas, see teeb närviliseks, paneb inimesed käituma ebaratsionaalselt. IRLi omad olid nagu nurka surutud loomad,“ märkis üks minister.

Nii võideldaksegi iga punktivõidu nimel. Ossinovski meditsiiniraha hinnaks oli automaksu ärajätmine. Näiteks Reps, kes tahtis doktorantide toetustele kõva tõusu, polnud rahul, et sai soovitust vaid poole. Ta kurtis, et Ratas on „pehmo“ – peaminister ei aidanud omasid.

IRLi uus juht toob muutuse?

Praeguse koalitsiooni ja lubadused panid kokku Jüri Ratas, Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahkna ehk see pole IRLi tulevase juhi tehtud koalitsioon.

IRLi juhiks kandideerivad ­Helir-Valdor Seeder ja Kaia Iva. Nad on pärit Kesk-Eestist, kandideerivad ühes valimisringkonnas ja nendevahelisel konkurentsil on pikk ajalugu.

2015. aastal aeti Seedri jaoks välja keskkonnaministri koht, häältelugemise järel aga selgus, et kui Seeder läheks ministriks, pääseks Kaia Iva parlamenti. Seeder loobus ministrikohast ja sai ase­spiikriks.

Praegu on Iva sotsiaalkaitseminister ja Seeder Riigikogus ainult komisjoni esimees. Seeder tahab uuesti Ivast „mööda minna“ ja partei esimeheks saada.

EKRE light

Arvatakse, et Iva valimisel säilib ­IRLis praegune olukord.

Kui peaks võitma Seeder, võib ta üritada tuua partei äärmiselt kehva reitingut ülespoole nn EKRE light’i tehes, nõudes näiteks kooseluseaduse tühistamist. Praegu püütaksegi valitsuses aru saada, kui kaugele on Seeder nõus minema. Kas ka IRLi valitsusest väljaviimiseni?

„Valitsuskriisi IRLi poolt ei teki,“ avaldab arvamust Ratas. „Ma olen ju Helir-Valdor Seederiga töötanud aastaid koos Riigikogu juhatuses ja me tunneme teineteist päris hästi. Ja kui see nii läheb, et koalitsioonipartner tõesti ei soovi jätkata, siis ta ei soovi. Aga täna ma ei näe seda.“

Üks IRLi juhtidest ütleb samuti, et IRL on sisuliselt tööbüroo, kus kõige tähtsam on ametikohtade jagamine. Seetõttu ei prognoosita, et lähikuudel midagi juhtub. Kohalikud valimised võivad aga mitmele parteile, IRLile ja Vabaerakonnale eelkõige, suure paugu panna.

Sotsid mõtlevad tagavaravariandile

Sotsid arvestavad, et IRL võib valitsusest lahkuda, ja arutavad, kas Vabaerakonnad oleks see päästerõngas, keda võtta valitsusse IRLi asemele. Enamusvalitsuseks oleks aga vaja, et Vabaerakond värbaks IRList hääli juurde.

Artur Talvikult küsiti, kas Vabaerakond teeb juba IRLi fraktsiooni liikmetele pakkumisi ületulekuks. Talvik vastas, et Vabaerakonna uksed on alati avatud. Sellest järeldus, et Talvik ei viitsi aktiivset müügitööd teha ja mingit muutust sealt ei tule.

Mis juhtuks valitsuskriisi korral?

Reformierakond ilma peaministri­kohata valitsusse ei läheks. Kas Ratas suudaks uue valitsuse kokku panna ja kellest?

Kui see tal ebaõnnestub, võib see tähendada tema suure karjääri lõppu.

„Me ei karda, et valitsus laguneb,“ kuulutab Kadri Simson.